Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA"— Esityksen transkriptio:

1 EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA
Apuna eettisen ajattelun viuhka TE2-kurssilta

2 Eettisen ajattelun viuhka

3 Esimerkki eettisestä ajattelusta
”Pohdi itsemurhaa eettisenä kysymyksenä. Onko ihmisen oikeus ylipäätään päättää oman elämänsä loppumisesta? Esitä näkemyksiä puolesta ja vastaan.”

4 Käytännössä Tunnista tilanne: osapuolet -> yksilön / yhteiskunnan näkökulmasta Pohdi vaihtoehtoja: Oikeudenmukaisuuden etiikka -> onko itsensä surmaaminen sallittua (esim. lain tai uskonnon mukaan?) Välittämisen etiikka -> löytyykö itsemurhalle selittäviä tekijöitä? Onko teko oikeutettu tekijän näkökulmasta? Miten itsemurha vaikuttaa muiden ihmisten tunteisiin ja elämään?

5 4. Valitse: Mikä on kantasi ja perustelut? Tiivistä pääsanoma!
3. Arvot: onko itsemurhalle yleistä oikeaa moraalista ratkaisua? Voiko itsemurha olla perusteltu, jos samalla pelastaa jonkun muun hengen? 4. Valitse: Mikä on kantasi ja perustelut? Tiivistä pääsanoma! 5. Seuraukset: yksilölle, yhteisölle, yhteiskunnalle…

6 “Pohdi raskauden keskeyttämistä eettisestä näkökulmasta.”
1. Lyhyesti: mikä on abortti, millä raskausviikoilla Suomessa abortin saa tehdä ja millä perustein? 2. Tunnista tilanne: osapuolet -> tuleva äiti, isä, sikiö, lähisukulaiset, abortin tekevä lääkäri ja toimenpiteisiin osallistuva henkilökunta 3. Pohdi vaihtoehtoja: Oikeudenmukaisuuden etiikka -> Suomessa laki sallii tietyin ehdoin, Euroopassa monissa katolisissa maissa abortti kokonaan kielletty (esim. Irlanti). Alaikäiseltä ei tarvita vanhempien lupaa aborttiin

7 Välittämisen etiikka -> pohditaan aborttia äidin / isän / sikiön / aborttia tekevän lääkärin näkökulmasta tunteita ja tarpeita huomioiden: Äidin mahdollinen sairaus, ikä, taloudelliset olosuhteet vaikuttavat päätökseen, päihteiden käyttö Sikiön terveys; mahdolliset tiedossa olevat kehityshäiriöt Isän toiveet ja tarpeet? Raskauden keskeytys tehdään naisen pyynnöstä, juridisesti isän lupaa ei tarvita Suomessa tietyissä sairaaloissa abortti kuuluu lääkärien virkavelvollisuuksiin, joissain lääkäri voi omantunnon syistä kieltäytyä

8 4. Arvot: -keskeisin eettinen kysymys liittyy elämän alun määrittämiseen, milloin sikiöstä tulee ihminen? Ei ole yksiselitteistä, yhteiskunta ja yksilö joutuvat itse määrittelemään. -lääketieteen etiikassa pidetään tärkeänä potilaan itsemäärämisoikeutta ja vapaaehtoista suostumusta hoitoihin ja toimenpiteisiin -> vastuullinen ratkaisu määrittyy jokaisen henkilön omien arvojen pohjalta, jossa toivottavasti on punnittu kaikkien osapuolien tarpeita ja tunteita

9 5. Voit kertoa, mitä itse ajattelet abortista

10 Harjoitellaan: “Poreilua-nimisessä blogissa olleen kirjoituksen otsikkona oli helmikuussa 2012 ”Hei mutsi tarjos skumppaa – onks paha?”. Blogin alussa 14-vuotias nuori esittää kysymyksen, onko huono asia, että äiti tarjosi hänelle kuohuviiniä. Pohdi tähän kysymykseen liittyviä eettisiä näkökulmia.”

11 Mallivastaus Vastauksessa alaikäisen alkoholinkäyttöön ja vanhemman vastuuseen liittyviä eettisiä kysymyksiä voidaan tarkastella esimerkiksi arvojen ja arvoristiriitojen, normien, seurausten ja velvollisuuksien näkökulmasta, huomioiden eri osapuolet, kuten vanhempi, lapsi ja yhteiskunta.

12 Arvot, normit ja näiden väliset ristiriidat: Perheessä ja yhteiskunnassa vallitsevat arvot voivat olla ristiriidassa. Lain mukaan miedonkin alkoholin hallussapito on alaikäiselle kiellettyä, poliisi ilmoittaa alaikäisen laittomasta alkoholin hallussapidosta sekä kotiin että lastensuojeluviranomaisille. Alkoholin välittäminen, myyminen tai ostaminen alaikäiselle on rikos. Onko tällöin oikein tarjota vähäinen alkoholimäärä alaikäiselle kotona, vaikka tarkoituksena ei ole humaltuminen? Lakien tarkoituksena on suojella lapsia ja nuoria. Alkoholin suojaikärajojen taustalla on tutkimustietoon pohjautuvia terveydellisiä ja käytön aloittamisiän merkitykseen liittyviä perusteita.

13 Seuraukset: Onko oikein, että lapselle tai nuorelle tarjotaan pieniä määriä alkoholia kasvatusmielessä? Missä on raja, että aikuisen tarjoamasta alkoholista nuorelle syntyy lastensuojeluasia? Voiko alkoholista tulla ”kielletty hedelmä”, kun lasta suojellaan alkoholilta?

14 Velvollisuudet ja oikeudet:
Vanhemmilla on velvollisuus turvata lapsensa hyvinvointi, ja lapsella oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Aikuisten tehtävä on käydä nuoren kanssa arvokeskustelua, ja aikuinen on myös mallina nuorelle. Yksilön itsemääräämisoikeuteen kuuluu oikeus päättää itseään koskevista asioista ja toimia vapaasti harkitsemallaan tavalla. Onko vanhemmalla oikeus tarjota alkoholia alaikäiselle? Onko lapsella oikeus ja todellinen mahdollisuus kieltäytyä tarjotusta juomasta?

15 3 pistettä Vastauksessa pohditaan alaikäisen alkoholinkäyttöön ja vanhemman vastuuseen liittyvää 3:a eettistä näkökulmaa. Pohdinta on paikoin pintapuolista. 3 pistettä voi saada myös, jos kahta näkökulmaa on pohdittu syvällisesti. 5 pistettä Vastauksessa pohditaan alaikäisen alkoholinkäyttöön ja vanhemman vastuuseen liittyvää 4:ää eettistä näkökulmaa. Vastauksessa eettisiä kysymyksiä pohditaan monipuolisesti huomioiden eri osapuolet. Esitettyjä väitteitä perustellaan syvällisesti ja oivaltavasti.


Lataa ppt "EETTINEN AJATTELU TERVEYSTIEDOSSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google