Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi"— Esityksen transkriptio:

1 ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
ånni -tunnit ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi

2 Sanoja ja numeroita…

3 Raittius Mitä mielestänne tarkoittaa raittius? Mitä hyvää raittiudessa on? Tunnetko ihmisiä, jotka kertovat olevansa raittiita? Oletko kuullut, miksi he ovat päättäneet pysyä erossa päihteistä? Raittius tarkoittaa, että ihminen ei käytä päihteitä. Joskus sitä sanotaan myös absolutismiksi. Raittius on luonnollista: useimmat ihmiset eivät käytä alkoholia, kunnes jossakin tilanteessa saavat muilta ihmisiltä alkoholinkäytön mallin: joku tarjoaa alkoholia, sitten tottuu käyttämään sitä joissakin tilanteissa. Kaikki eivät ala käyttää alkoholia, tai vaikka maistaisivatkin sitä, eivät ala käyttää useammin.) Moni ei käytä päihteitä, koska ei vain koe niitä tarpeelliseksi. Toiset ajattelevat terveyttään. Jotkut ovat kokeneet muiden alkoholinkäytön häirinneen omaa elämäänsä vaikkapa väkivallan, rahanmenon, jatkuvan lupausten pettämisen tai huolen aiheuttamisen vuoksi.

4 18 vuotta Ikäraja mietojen alkoholijuomien ja tupakan ostamiseen. Kaupoissa ikärajaan suhtaudutaan vakavasti: kaupassa kysytään henkilöpaperit (ajokortti, passi tms.) kaikilta, jotka näyttävät alle 30-vuotiailta. Sama ikäraja pätee tupakkatuotteiden ostamiseen.

5 Päihteettömyys suojaa alaikäisen terveyttä ja hyvinvointia
Alkoholiin liittyvä ikäraja on 18 vuotta, koska 1) päihderiippuvuus syntyy alaikäisillä helpommin kuin aikuisilla, 2) aivot kasvavat vielä: päihteet voivat aiheuttaa lopullisia muutoksia kasvavan nuoren keskushermostoon – se voi haitata oppimiskykyä ja terveyttä monin tavoin, 3) nuorilla on aikuista suurempi riski saada esim. alkoholimyrkytys. Pienikokoisille alkoholi on erityisen vaarallista, 4) nuorten alkoholinkäyttöön liittyy myös väkivallan kohteeksi joutumisen vaara, tavaroita voi kadota jne. 5) alaikäisistä ovat vastuussa vanhemmat ja yhteiskunta. Heitä halutaan suojella erilaisilta haitoilta ja vaaratilanteilta, joita päihteisiin liittyy. Myös tupakointiin liittyy paljon terveydellisiä riskejä – nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Tupakan monet erilaiset kemikaalit altistavat mm. keuhkosyövälle ja keuhkoahtaumataudille.

6 Tupakassa on yli 4000 kemikaalia
Tupakassa olevien erilaisten kemikaalien määrä (Lähde: Tupakkaverkko). Tunnetuimmat tupakan haitta-aineet ovat nikotiini, terva ja häkä. Tupakassa on myös erilaisia lisäaineita, joiden tarkoitus on esimerkiksi parantaa savukkeen makua tai pehmentää savua/ vähentää hengitysteiden ärsytystä. Palaessaan näistä tulee myös myrkyllisiä yhdisteitä. (Lähde: Syöpäjärjestöt). Haitta-aineiden määriä Suomessa myytävissä savukkeissa seurataan ja tutkimusten tuloksia tuodaan kuluttajien/ ostajien näkyville. (Lähde: Valvira) Linkit:

7 Rikesakko alaikäisen alkoholin hallussapidosta on 20 euroa
Alaikäinen saa 20 euron rikesakon, jos poliisi löytää hänen hallustaan alkoholia. Alle 18-vuotias ei saa lain mukaan pitää hallussaan mitään alkoholijuomia. Lähde:

8 Joka viides alaikäinen kokee vanhempansa alkoholinkäytön häiritseväksi
Joka viides lapsi tai nuori kokee, että hänen omien vanhempiensa alkoholinkäyttö haittaa tai häiritsee häntä.

9 Mitä kuvassa tapahtuu? Kun ajatellaan alkoholinkäyttöä tai tupakointia, mitä lapset ja nuoret voivat oppia aikuisten antamasta esimerkistä? Lapset voivat myös käyttää omaa järkeään: vaikka vanhempi polttaisi, lapsen ei silti tarvitse alkaa polttaa isompana.

10 Kirjoittakaa tarina Kertokaa, mitä kuvassa tapahtuu?
Miltä eri henkilöistä tuntuu? Mitä voisi tapahtua seuraavaksi? Kertokaa sellainen tarina, joka voisi mielestänne olla mahdollinen. Kirjoittakaa tarina paperille. Hetken kuluttua se luetaan ääneen muille.

11

12 Onko nuo nyt sitten cooleja…?

13

14 Pysytte sitten yhdessä. Pidät puhelimen auki, että tiedän missä olet
Pysytte sitten yhdessä. Pidät puhelimen auki, että tiedän missä olet. Jos kavereilla on alkoholia, et ota sitä. Ja kotiin tulet kello

15

16 Mut… jos juo noin paljon nopeasti, mitä siitä seuraa…?

17

18 Saanko mä maistaa?

19

20 Miltähän tuo maistuu?

21

22 Tänään vietetään iltaa ystäväperheen kanssa.
Juomia on taas hankittu riittävästi.

23 Terveisiä vanhemmille / post-it -lapputehtävä

24 Mitä vanhempien pitäisi tietää sinun ikäistesi vapaa-ajasta?

25 Mitä ajattelet tupakoinnista ja alkoholinkäytöstä omalla asuinalueellanne?

26 Mistä alkoholiin tai tupakkaan liittyvästä asiasta haluaisit puhua aikuisten kanssa?

27 Oletko keskustellut vanhempiesi kanssa alkoholista tai tupakasta? Miksi?


Lataa ppt "ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google