Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tupakan haittavaikutukset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tupakan haittavaikutukset"— Esityksen transkriptio:

1 Tupakan haittavaikutukset

2 Historia Vuosisatojen ajan tupakan uskottiin olevan myönteisiä terveysvaikutuksia Sitä käytettiin lääkkeenä lähes kaikkeen Uskottiin korvaavan lääkärit Ensimmäiset tulokset vaarallisuudesta saatiin 1900-luvun alussa Maine heikkeni 1900-luvun loppua kohti ja heikkenee yhä edelleen

3 Tupakka sisältää riippuvuutta aiheuttaa nikotiini
Yli 4000 kemikaalista ainetta 60 syöpää aiheuttavia karsinogeenistä yhdistettä Myrkyllisiä aineita esim. terva ja häkä

4 Terveyshaitat yksilöön
Tupakka aiheuttaa keuhkosairauksia, mutta myös pahentaa jo olemassa olevia Tupakointi vähentää elinikää noin. 8 vuotta ja aiheuttaa Suomessa ennenaikaista kuolemaa. Tupakointi on pahin tunnettu yksittäinen syövän aiheuttaja. (keuhkosyöpä, hammassyöpä ja se lisää riskiä sairastua myös muuhun syöpään) Tupakan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja laskee fyysistä kuntoa ja hapenotto kykyä urheillessa.

5 Psyykkiset ongelmat Tupakointi pahentaa monia psyykkisiä ongelmia:
Univaikeuksia Ahdistushäiriöitä Paniikkihäiriöitä Masennusta Johtaa pahaan nikotiini riippuvuuteen Moninkertaistaa nuorten riskiä sairastua mielenterveyshäiriöihin

6 Tupakan haitat yhteisölle
Passiivinen tupakointi, eli tupakan savulle altistuminen aiheuttaa myös sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpä- ja keuhkosairauksia. Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä altistuu tupakan savulle vuosittain, vaikka eivät itse polttaisi.

7 Tupakan haitat yhteiskunnalle
Kuormittaa terveydenhuoltoa, lisää tulipaloja ja lisää sairauspoissaoloja. Suuret määrät tulonsiirrot, kuten esimerkiksi sairauspäivärahat maksoivat vuonna ,5 miljardia euroa. Yhteensä tupakasta tulee valtiolle noin 2 miljardia euroa kuluja vuodessa.

8 Tupakan haitat globaalisti
Maailmassa on reilu miljardi tupakoitsijaa ja määrän uskotaan kasvavan 1,5 miljardiin seuraavan 50 vuoden aikana. Tupakka kulutus on siirtymässä rikkaista maista kehitysmaihin. Myös tupakan viljely on siirtymässä kehitysmaihin suotuisten ilmasto- olosuhteiden ja alhaisten työvoimakustannusten takia. Tupakan viljely vie paljon maa-alaa ruuan tuotannosta. Tupakan kasvattamisessa käytetyt lannoitteet ja hyönteismyrkyt tuhoavat ympäristöjä ja vesistöjä. 168 maata on allekirjoittanut WHO:n tupakkatuotteita koskevan sopimuksen, se sisältää mm. pakkausmerkintöjä, myyntiä ja laitonta kauppaa koskevia lakeja.

9 Lähteet: http://www.tohtori.fi/?page=0421481 Oppikirja Terve2
riippuvuudet/tupakka/tupakka-ja-terveys/terveyshaitat


Lataa ppt "Tupakan haittavaikutukset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google