VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä 13.5.2016 Heli Kulmala 13.5.2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Henkilökohtaisten avustajien työnantajien vertaistukiryhmä
Advertisements

Palkkatuki.
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Vammaispalvelulain uudistukset lukien
Siirtyminen henkilökohtaiseksi avustajaksi
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
HENKILÖKOHTAISEN AVUN KEHITTÄMINEN JÄRVENPÄÄSSÄ Vammaisneuvosto
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille
KESKUSTEN MERKITYS HENKILÖKOHTAISESSA AVUSSA HENKILÖKOHTAISEN AVUN ALUETUKIKESKUS-PROJEKTIN PÄÄTÖSSEMINAARI Turku Raija Mansikkamäki.
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS – hanke
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Päätöksiä henkilökohtaisesta avusta Kehitysvammahuollon yhteistyökokous Oulu, Lakimies Sampo Löf-Rezessy, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
IMATRA Palvelusuunnitelma asumisratkaisujen suunnittelun lähtökohtana Kouvola Sirpa Koistinen.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Paimiossa
Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto.
Työolosuhteiden järjestelytuki
Tietoturvallisuus osa 6
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Vaikeasti puhevammaisten tulkkipalvelu
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Toimintakyvyn arviointi
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Vammaisten palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
Onnensilta, Hyvinkää Henkilökohtainen apu ja itsemääräämisoikeus
P ROJEKTIN TULOKSET Tavoitteet: Henkilökohtaisen avun keskuksen toimintamallin luominen Henkilökohtaisten avustajien ja työnantajien kouluttaminen ja tukeminen.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Henkilökohtainen apu kehitysvammaisten palveluissa
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Asiakkaan valinnanvapaus
Henkilökohtainen budjetointi Hämeenlinnan pilotti
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Sosiaaliturva erityistilanteet
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Kuntarakenneselvityksen toimeksianto
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Vaikeavammaisten kuntoutus
Verotuksen perusteet – Matkat
TYÖTURVALLISUUS.
Omaishoidon tukeminen Eksotessa 2018
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Kehittäjätyöntekijä Ellinoora Mantere, Rovaniemen kaupunki
Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne
Esityksen transkriptio:

VOIMANA MERI.

Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala

Henkilökohtainen apu Vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: päivittäisissä toimissa työssä ja opiskelussa harrastuksissa yhteiskunnallisessa osallistumisessa sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vaikeavammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan. Järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Heli Kulmala

Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen edellä mainituista toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista. Henkilökohtaista apua on järjestettävä päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee. Vapaa-ajan toimintoihin ja osallistumiseen vähintään 30h/kk.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan. Kunta voi järjestää henkilökohtaista apua: Työnantajamallilla, ostopalveluna, palvelusetelillä tai järjestämällä palvelun itse tai muiden kuntien kanssa. Heli Kulmala

Työnantajamalli Työnantajamallin mukaan myönnetyssä palvelussa vaikeavammaista henkilöä on tarvittaessa ohjattava ja autettava avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa. Henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena. Heli Kulmala

Työnantajamalli Korvataan vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut. Heli Kulmala

Työnantajan vastuu Tukea ja neuvontaa saatavilla Vammaispalvelutoimisto Henkka Palkkahallinto, Hr Hoiva Heta-liitto Vertaistuki Järjestöt, Kynnys Heli Kulmala

Palvelun hakeminen Mieluiten kirjallinen hakemus, johon liitteeksi lausunto terveydentilasta Hakemuksen saavuttua asian selvitys käynnistyy 7 vuorokauden kuluessa Useimmiten työntekijän kotikäynti palvelutarpeen arviointia ja palvelusuunnitelmaa varten Asiakkaan toivoma verkosto mukana Käydään läpi avun tarve ja tarvittava tuntimäärä, palvelun järjestämistapa sekä muut tarvittavat palvelut Päätös lain mukaan 3 kk:n aikana, käytännössä henkilökohtaisen avun päätökset tehdään nopeammin, mikäli tarvittavat selvitykset on saatu Heli Kulmala

Jos palvelu järjestetään työnantajamallin mukaan, niin asiakkaalle lähetetään päätöksen mukana tietopaketti, kuinka tulee toimia. Mielellään yhteydenotto Henkkaan, koska sieltä saa tarkempia ohjeita ja neuvoja työsuhteen joka vaiheessa Jos ostopalvelu, niin kunta valitsee palveluntuottajan Palveluseteli tarkoitettu äkillisiin, lyhytaikaisiin tilanteisiin tai pieniin tuntimääriin. Asiakas valitsee kunnan hyväksymistä palveluntuottajista ja toimii kuluttaja-asemassa. Heli Kulmala

Määrittelyä ja pohdintaa päätöstä tehtäessä välttämätön avun tarve kohtuulliset kustannukset vaikeavammaisuus ikääntymiseen liittyvä toimintarajoite avun tarpeen muuttaminen tunneiksi ensisijaiset palvelut Heli Kulmala

Ratkaisuja? Yhtenäinen ja luotettava avun tarpeen arviointi Selkeät toimintatavat Yhteinen ymmärrys palvelusuunnitelmaa laadittaessa Tarkoituksenmukaiset lausunnot Yksilölliset palvelut, mutta silti asioiden linjaaminen ja keskustelu Yleisten palvelujen kehittyminen, ettei ratkaisua aina tarvitse hakea erityispalvelusta Heli Kulmala

Jaana Huhdan haastattelu Mistä vammaispalveluiden uudistamisessa on kyse: o&feature=youtu.be Heli Kulmala

YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus tulee voimaan Suomessa kesäkuussa. Suomi talletti tällä viikolla ratifioimiskirjansa YK:n pääsihteerille. Yleissopimus tulee voimaan 30. päivänä siitä, kun se on talletettu YK:n pääsihteerin huostaan. Sopimus velvoittaa valtiota ja julkista valtaa kuulemaan vammaisia ja heitä edustavia järjestöjä, kun vammaisia henkilöitä koskevia järjestelmiä tai lainsäädäntöä ollaan tekemässä. Yhdenvertaisuus, esteettömyys, syrjimättömyys, itsemääräämisoikeus! Heli Kulmala