Avauspuheenvuoro Sosiaalialan AMK- verkostopäivillä Subjektiivisia näkökulmia sosiaalialan osaamistarpeeseen [10.4.2014] Juha Luomala.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aikuissosiaalityötä käytännössä Aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä ( alkaen) Hanna Tabell
Advertisements

0 Yhteiset palvelut: perusperiaatteet  Ihminen ja hänen omat voimavaransa keskiöön (”Ratkaisun avaimet ovat asiakkaan taskussa”)  Palveluohjaus on avainasemassa.
Osaamisen kehittämissuunnitelma Haminan kaupungin hallintopalvelut.
Parempi Arki Väli-Suomen toiminnallinen sote-integraatio -kehittämishanke Hallinnoija Etelä-Pohjanmaan shp hankejohtaja Erja Oksman, ylilääkäri.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
TYÖPAJOJEN STARTTIVALMENNUS VALTAKUNNALLISESSA JA AJANKOHTAISESSA VALOSSA Starttivalmennuksen Kumppanuusfoorumi Mea Hannila-Niemelä Projektipäälikkö Startti.
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Sosiaalialan opetus- ja tutkimusklinikka - siivu kaste-hanketta LA
Mallinnettu informaatio, Osallistavat työtavat, Rakentuva tulevaisuus, Fasilitoitu yhteistyö ja Ennakoiva innovointi Uudistuvassa Sosiaali- ja terveyshuollossa.
Kati Aikio-Mustonen ja Raija Kumpula Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus jakaantuu kolmeen toimintayksikköön  Lapin yksikkö  Oulun yksikkö.
Hoitoon pääsy toiminta- mallien muuttuessa Hannu Hämäläinen
Case Norssi. Norssin opintojen pakollinen ohjaus (ns. Opo 1 –kurssi) karkeasti yleistettynä: 1. vsk syksy, lukio-opiskeluihin ohjaaminen (1. vuonna n.
Kehitysvammaisten nuorten koulutus- ja työllistymispolkujen risteyksissä Kommenttipuheenvuoro Katariina Hakala, tutkija, FT Kehitysvammaliitto ry. VAMPO.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
Yhteistyösopimuksen laadinta
Neuvottelu ja asioiden pilkkomisen taito
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Tiedolla johtaminen -Esperin näkökulma Meri Tikka
Asiakaslähtöisyys hankinnoissa Innomarkkinat
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Pelien ja pelaamisen näkeminen mahdollisuutena sosiaalityössä
Tulevaisuuden työvoiman tarve ja maahanmuutto
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Aikuissosiaalityö moniammatillisessa päihde- ja mielenterveystyössä Monialaisen yhteistyön asiakaslähtöinen palvelumalli PPPR hankkeen päätösseminaari.
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Monipalveluasiakkaan palvelujen tiedolla johtaminen
AISTIT JA VUOROVAIKUTUS ASIAKKAAN KOHTAAMISESSA
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
Verkostotapaaminen Tampere
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Sosiaalialan tehtävärakenne
Suuhygienisti (AMK), 210 op
Sosiaalialan työorientaatiot ja työtavat
Kuntoutuksen kuumat perunat
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
RAI-välineiden arviointi Rovaniemen omaisten työryhmässä
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
Tervetuloa sosiaalisen kuntoutuksen kehittäjäverkoston ensimmäiseen tapaamiseen!
Mielenterveys ja päihdestrategia 2012
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Suunnittelu Vain hyvällä suunnittelulla päästään vapaaehtoistoiminnassakin tuloksiin. Suunnittelun perustana on tilanteen analysointi. Analyysin jälkeen.
Esityksen nimi / Tekijä
Kunta matkalla tulevaisuuteen
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Mitä jokaisen ammattilaisen tulee osata ja tietää nepsystä?
Ohjaamot.
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Monikulttuurisuustyön avainhenkilöverkoston
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Osallisuuden toimintamalli
VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen
Annukka Harjula, kokemusasiantuntija
Nuorten kuuleminen Valtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman valmistelu Materiaalin tuottaneet 1. vuosikurssin yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat.
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Esityksen transkriptio:

Avauspuheenvuoro Sosiaalialan AMK- verkostopäivillä Subjektiivisia näkökulmia sosiaalialan osaamistarpeeseen [ ] Juha Luomala

Sosiaalialan tulevaisuuden vaikuttimia  Väestön ikääntyminen ja väestörakenteen muutos  Resurssien rajallisuus  Uusien ratkaisujen vääjäämättömyys  Nykyisten palvelujen tehottomuus?  Kalliit ratkaisut näyttävät tuottavan pahoinvointia ainakin osalle väestöstä  Kasvavat hyvinvointierot ja eliniänodotteen muutokset eri tuloryhmissä  Sote-integraatio, laitoshoidosta luopuminen ja tehokkaammat rakenteet on nostettu ratkaisuksi Juha Luomala

Sosiaalialan tuhannen taalan paikka  NHG –selvitys  10 % asiakkaista tuottaa 80 % kustannuksista (ja 5 %  67 %)  Suurelta osin sosiaalihuollon kustannuksia  Myös erikoissairaanhoidon kustannuksissa usein taustalla alkoholi, arjen ongelmat ja yksinäisyys, joka tappaa tehokkaamin kuin kolesteroli…  Esimerkkejä potilaista, joilla käyntejä 5-10 erikoissairaanhoidon poliklinikalla, jokainen hoitaa oman nippelinsä ja ongelma voi olla jossain aivan muualla Juha Luomala

Sosiaalialan tuhannen taalan paikka  Uudella tai uusvanhalla suunnitelmallisella sosiaalityöllä saavutettavissa paljon, niin asiakkaan kuin kustannusten näkökulmasta  Myös esim. lastensuojelun kustannuksissa on saatu hyviä tuloksia kuntien omia toimintoja kehittämällä (esim. Porvoon sijaishuollon kustannukset laskivat vuosina lähes 3 %, kun ne valtakunnallisesti nousivat 5.6 %)  Myös kuntouttavassa työtoiminnassa tai sitä varhaisemmassa kuntouttavassa työssä kova kysyntä sosiaalialan osaamiselle  Oletan, että kun nämä talousvaikutukset tajutaan, tarve purkautuu joko julkisten palvelujen muutoksena tai yksityisen sektorin ostopalveluna Juha Luomala

Lähemmäksi työn käytäntöjä  Tavoitteena on oltava palvelujen parempi kohdentuvuus ja tasa-arvoisuus  Jos tuotetaan kaikille samaa, tuotetaan vakavaa eriarvoistumista, koska suuri osa jää ulkopuolelle  Otetaan asiakas vastaan ja kuunnellaan mitä hänellä on sanottavaa vrt. nykyään lääkäri kirjoittaa lähetteen tai antaa reseptin ja toimeentulotuki hoituu kanslistilla  Otetaan asiakkaat mukaan oman asiakasprosessinsa suunnitteluun ja toteuttamiseen Juha Luomala

Lähemmäksi työn käytäntöjä  Aidosti asiakaslähtöinen palvelukokonaisuus on myös väistämättä ylisektorinen ja monitoimijainen  Kenet me osaamme kohdata ja mitä ottaa puheeksi ja millaisella osaamisella ja orientaatiolla ammattilaisemme toimivat? Juha Luomala

Sosiaalialan kehittämistoiminnan tulevaisuudennäkymiä  Matala kynnys  Käyttöliittymä/kytkentä palveluihin voi tulla mistä vain, asiantuntijan tehtävä rakentaa ”hoitotiimi”  ylisektoriset hyvin johdetut asiakasprosessit, yhteiset palvelusuunnitelmat  Asiakkaiden mukaanotto omien palvelujensa suunnitteluun, jokainen pystyy tavalla tai toisella ilmaisemaan oman näkökulmansa  Kehittäjäasiakkaat ja asiakasraadit yms. tärkeitä, tavoitteena kuitenkin oltava laajempi toimintatavan muutos, jolloin jokainen on oman asiansa kokemusasiantuntija  Kohtaaminen ja kuuleminen osaamisen peruspilareita  Rakenne ja osaaminen joka tätä tukee  Tuloksena myös kustannustehokkaammat palvelut Juha Luomala

Osaamisen haasteita  Kohtaaminen ja lähityö  Kyky kohdata vaikeat asiakkaat, (erityisesti päihde- ja mtt-palvelut) ja vaikeat asiat ja asettua asiakkaan asemaan  Verkostojen kokoaminen ja case manager – tyypinen työote  Selkeä ja vahva ammatti-identiteetti  Asiakasprosessien johtaminen  Vaikuttaminen  Tämän näkökulman haasteita: tulen tuottaneeksi hyvin yksilöpainotteisen työotteen näkökulman, mihin mahtuu rakenteellinen työ? Juha Luomala