DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n. 3000 henkilöä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Advertisements

Vihdin seurakunnan ilta
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
PERINNÖLLISYYDEN PERUSTEET
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
IN ENGLISH THIS POWER POINT PRESENTATION IS IN ENGLISH TO BE SEEN IN
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Kouluinfo Renkomäen koulu
Meioosi Meioosi on hedelmöityksessä, sukusolujen tuotannossa tapahtuva perimän jakautuminen. Sen kautta syntyvät sukusolut, eli siittiöt ja munasolut.
Diabetes.
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Masennus eli Depressio.
1-3-vuotiaan vuorovaikutus
Sosiaaliturva äitiys- ja isyyslomat/rahat, lapsilisät Eva Tinkanen ja Kiira Kallonen.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Kuvat: Hoitotiivistelmä © Savon Vammaisasuntosäätiö/TEPA-projekti |
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Lähiötalo -toimintamalli Kuntaliiton kilpailu 2015 Kirsti Kurki.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Ruut Ruokonen  TURVA!!  Perusturvallisuus ja kiintymyssuhde  katsekontakti fyysinen kosketus ”hellyyskieli”perustarpeista huolehtiminen lapsen.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
Mielenterveyden häiriöt
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Epilepsia.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Syömishäiriöt 5.6.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Kummina olet korvaamaton
6.4 Liikunnan merkitykset
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Metabolinen oireyhtymä
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Kpl 7.
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Perimä Geneettinen perimä Sosiaalinen perimä
Kielen kehityksen avainkohdat
Geeni vaikuttaa ominaisuuksiin eri tavoin
Angelmanin oireyhtymä
Kognitiivinen kehitys
Lapsuus ja nuoruus.
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Miesparit ja sijaissynnytys
- ja tähän mahdollinen ala
Lasten kuntoutus Katja Hietaniemi Miia Kääntö Minja Liuska
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
IHMISEN KASVU JA KEHITYS
Opiskeluhuollon palvelut
Kielellinen erityisvaikeus
Esityksen transkriptio:

DOWNIN SYNDROOMA

MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä Downin syndrooma on kromosomihäiriöstä johtuva kehitysvamma Sille ominaista on tietynlainen ulkonäkö: vinot silmät, nenän puoleisissa silmäkulmissa poimut, pieni pää ja pienet kädet ja jalat Downin syndroomalle on myös ominaista sydänvaivat ja muut fyysiset ja psyykkiset ongelmat

MISTÄ DOWNIN SYNDROOMA JOHTUU? Downin syndrooma johtuu kromosomihäiriöstä 21. kromosomiparissa on kahden kromosomin sijasta kolme Tämä johtuu solujenjakautumishäiriöstä, mikä tapahtuu jommankumman vanhemman sukusolujen muodostuessa 5%:lla Downin syndrooma johtuu ylimääräisen kromosomiaineksen väärästä paikasta, tätä kutsutaan translokaatioksi. Eli ylimääräinen kromosomiaines on kiinnittynyt johonkin toiseen kromosomiin. - Mosaikismi on osa tätä 5:ttä prosenttia ja on siis lievempi muoto Downin syndroomasta. Se syntyy hedelmöityksen jälkeen varhaisessa solun jakautumisessa, jolloin osassa soluissa on kuitenkin normaalit 46 kromosomia. - Keskimääräinen eliniän odote on alle 50 vuotta

RISKI SAADA DOWN-LAPSI Riski kasvaa äidin ollessa yli 35- vuotias tullessaan raskaaksi

KEHITYSVAMMA Kehitysvamman vaikeus saadaan määritettyä vasta kun lapsi on n. leikki- ikäinen Yleensä kehitysvamma kuitenkin on keskivaikea ja kehitys jää 6-8 vuotiaan tasolle Kasvu on tavanomaista hitaampaa Puheen oppiminen tulee selvästi normaalia jäljessä ja jotkut eivät välttämättä opi ollenkaan puhumaan Itsenäinen kävely opitaan keskimääräisesti reilu 2 vuoden ikäisenä (vaihteluväli on 1-4 vuotta) Kaikki kuitenkin ovat omanlaisia yksilöitä: yksi voi olla taitava motorisesti, toinen musikaalisesti

LISÄSAIRAUDET Synnynnäiset sydänviat ovat yleisiä ja ne leikataan usein heti ihan vauva-iässä, mutta aina niitä ei voida täysin leikkaamalla parantaa Alttius monille infektioille kuten korvatulehdukset ja angiina Yliliikkuvat nivelet Epilepsiaherkkyys Alttius saada leukemia Näköongelmat  karsastus (Kuulo ongelmia) Ruoansulatuskanavan ongelmia Purentaongelmia Taipumus lihavuuteen Autoimmuuni sairauksille herkkyys (Keliakia, Diabetes) Psyykkiset ongelmat, kuten masennus ja autistiset piirteet ovat myös mahdollisia MUTTA OSALLA NÄITÄ LIITÄNNÄISSAIRAUKSIA EI VÄLTTÄMÄTTÄ OLE OLLENKAAN

HOITO JA APU Downin syndroomaa ei voida millään tavalla parantaa, mutta lisäsairauksia ja siitä aiheutuvia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia voidaan helpottaa - Sydänvika voidaan parantaa leikkauksella - Kuten ”normaaleillakin” lapsilla, niin myös Down-lasten korvatulehduksiin auttaa usein korvien putkitus ja angiinaan nielurisaleikkaus - Yliliikkuviin niveliin on erilaisia apuvälineitä, kuten tukikengät nilkkoja tukemaan, myös monilla on erilaisia liikkumista helpottavia välineitä kuten rollaattori tai kolmipyöräinen polkupyörä -Puheterapia lapsen puheen oppimiseksi -Lapsena päivähoidossa erillinen hoitaja aina yhtä Down-lasta kohden tai erityispäiväkoti -Koulua käydään erityisoppilaitoksissa -Peruskoulun jälkeen usein siirrytään joko ohjattuun asuntolaan tai ruvetaan käymään päivätoiminnassa kotoa - Perheitä varten on monenlaisia tukiryhmiä sekä esimerkiksi kotiapua

EMILIA 5.V.

- photo-down-syndrome-karyotype.html Lähteet: vanhemmille/mita-downin-syndrooma-tarkoittaa/ Suullinen tieto sukulaiselta B999A6AC321D6E97C9C860?id=hoi at/downin_oireyhtyma.html