Tietoisuus omasta kehosta.  antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MOTIVAATIO JA LIIKUNTA
Advertisements

Tanssi edistää kommunikointia sosiaalisuutta body-imagen hahmottamista
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Minä. Ikuinen mysteeri? Psykologiassa keskeisin kiinnostuksen kohde
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Ikääntyminen ja vanhuus
MARK TENNANT LIFELONG LEARNING AS A TECHNOLOGY OF THE SELF HANNA PORRASSALMI Postmoderni kritiikki aikuiskasvatuksessa vallitsevia minuuden teorioita kohtaan.
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Nuoruus kehitysvaiheena
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Ihmisen kolme olemusta
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Kognitiivinen psykologia tutkii
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Koulussa elämää opettelemassa
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Mistä ja miten persoona kehittyy?
Suuttumuksen hallinta
Huomaa kuinka mieli huijaa sinua Kolmas tunti Mieli kertoo tarinoita Murehdimme Nukumme huonosti.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Kanuunan teemaseminaari SALO
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Yksilön lyhyt historia
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
MINÄ ITSE – SUHTEIDEN LÄHTÖKOHTA
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
Leikki-iän tunteet.
ELÄMÄN TARKOITUS (ET).
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
9. Oppimisen psykologinen perusta
Elämänkaarinäkökulma
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Esityksen transkriptio:

Tietoisuus omasta kehosta

 antiikin Kreikassa ruumis oli hengen temppeli, josta oli pidettävä huolta – ”mens sana in corpore sano”  tavoitteena oli saavuttaa kokonaisvaltainen tasapaino, rauha ja vapaus

 Keskiajalla ruumiillisuuteen suhtauduttiin kielteisesti.  Uskonto näki perisynnin liittyvän ruumiillisuuteen.  Ruumiillisuuteen liitettiin synti, syyllisyys ja häpeän tunteet.

 Luonnontieteiden kehittymisen myötä ruumis esineellistyi – objektisuhde ruumiillisuuteen painottui.  Nykyisin länsimainen ihmiskäsitys on kahtia jakautunut: keho ja mieli ovat toisistaan erillään.  Ruumiinkuvakäsite on syntynyt ulkoapäin hahmotetusta suhteesta ruumiiseen, ei sisäisestä kokemuksesta.

 Monet itämaiset traditiot näkevät edelleen kehon ja mielen yhteyden kehityksen ja kypsymisen tienä.  Jooga, ayerveda, jin ja yang

 Mitä ruumiinkuva sinulle tarkoittaa?  Kuvastaako kehomme sitä, mitä olemme?

Yksilön psykofyysinen kokemus ja käsitys omasta ruumiillisuudestaan. Alkaa kehittyä jo varhaislapsuudessa. Kehotietoisuus muuttuu iän myötä ja on erilaista eri ikäkausina. Lapsena, nuorena ja vanhuudessa muutos on nopeaa, aikuisena ja työikäisenä hitaampaa. Sairaudet ja tapaturmat vaikuttavat kehotietoisuuteen ja ruumiinkuvaan.

 tärkeä osa ihmisen minäkuvaa (millainen minä olen)  olennainen merkitys identiteetin muodostumisessa (kuka minä olen)  tavoitteena ulkoisen kehon ja sisäisen minän tasapaino

 henkilökohtainen ja sosiaalinen ulottuvuus  muotoutuu vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin ja ympäristöön ja muuttuu elämän kuluessa  on kokemusta omasta kehosta, johon kuuluu myös kokemus liikkuvasta kehosta, esim. ryhti, kävelytyyli, lihasjännitys, eleet, halukkuus liikkua

 Miten positiivisen ruumiinkuvan kehittymistä voidaan tukea ja samalla välttää ylikriittistä suhtautumista omaan kehoon?  Mikä mielestäsi erityisesti voi vahingoittaa positiivisen ruumiinkuvan kehittymistä?