Tohtorien uraseurannan satoa ja tuloksia Työelämää ja opintoja –iltapäivä 27.8.2008 Jukka Mäkinen, TaY | U&R.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lapin yliopisto Osatutkimus D: –vuotiaiden kokemuksellinen hyvinvointi Paltamo Marika Kunnari & Asko Suikkanen.
Advertisements

HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä koskevan verkkokyselyn.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
LAL Vuonna 2009 valmistuneet työmarkkinoilla 1 Vastavalmistuneiden opintohistoria, työmarkkinoille sijoittuminen ja palkkataso vuonna 2010 Luonnontieteiden.
Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Työhönvalmennuksella työelämään
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Työhyvinvoinnin tekijät Akavan Erityisalojen työmarkkinatutkimusten tuloksia Tiivistelmädiat
Tabusta seksuaalisuuden asiantuntijaosaamiseen
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
INSSI-taustoja 1. Tekniikkaa on joka paikassa ihmisten arjessa, mutta silti se koetaan vieraaksi. Tekniikka ei ole pelkkää matematiikkaa, vaan laitteiden.
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
KYSELY KUNTALIITOKSESTA TUUSNIEMEN KUNNAN ASUKKAILLE Tuusniemen kunta Tuomo Turja.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Ura- ja rekrypalvelut Uraseurannat 5 vuotta valmistumisesta Vuosina 2003 ja 2005 valmistuneille Sijoittumisseurann at 1 vuosi valmistumisesta
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
RAMKilaisten urapolut
Psykologian koulutuksen abi-info 2012
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Työelämää ja opintoja -iltapäivä Tampere Palaute puhuu - seuranta-aineistojen hyödyntäminen laitoksilla Leena Ahrio Reeta Eloranta.
SAK Paikallinen sopiminen
Opiskelijakyselyt Tampereen yliopistossa Leena Ahrio,
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Valmistuneiden näkökulmia työelämätaitojen kehittymiseen Reeta Eloranta / U&R.
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2012
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Lapin yliopistosta v valmistuneiden taustatietoja Kyselyyn vastasi 173 Lapin yliopistosta valmistunutta, vastausaste 59 % Naisia 72 % Ikä valmistuessa.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
OAJ:n Työolobarometrin tuloksia OAJ:n Työolobarometrin perustiedot Kysely toteutettiin loka-marraskuussa 2013 Kyselyn vastaajia 1347 – Opetusalan.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointipalvelut Palvelut opiskelijoille ja vastavalmistuneille.
Kaikki hyvin työssä 2010? Kaiku-työhyvinvointipäivä Irma Väänänen-Tomppo.
Joensuun yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta vv valmistuneiden -työnantajasektoreita -ammattinimikkeitä ja -palkkatietoja, viisi vuotta.
Finnan käyttäjäkysely 2014 Katsaus tuloksiin
Uraseurantakysely vuosina
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Opiskelu Oulun yliopistossa
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Esityksen transkriptio:

Tohtorien uraseurannan satoa ja tuloksia Työelämää ja opintoja –iltapäivä Jukka Mäkinen, TaY | U&R

Tohtoreiden työllisyys Tohtoreiden uraseuranta-aineisto: kohderyhmänä vuosina valmistuneet; kysely toteutettiin vuonna Valtakunnallisen aineiston N~1183, josta Tampereen yliopistosta valmistuneiden N~121.  Hieman useampi kuin joka kymmenes tohtoreista on kokenut työttömyyttä tutkinnon suoritettuaan.  Työttömyys on ollut keskimääräistä yleisempää humanisteilla, yhteiskuntatieteilijöillä ja luonnontieteilijöillä.  Työllisyydessä ei esiinny kokonaistasolla alueellisia eroja: poikkileikkaustilanteissa puoli vuotta ennen ja jälkeen valmistumisen sekä tutkimusajankohtana se vaihteli kahdesta neljään prosenttia.  Tohtorin tutkinto vakiinnuttaa ammatillista asemaa: ennen tutkinnon suorittamista noin kolmannes oli vakituisessa työssä, tutkinnon suorittamisen jälkeen jo joka toinen.

Tohtorin tutkinnon suorittaneiden sektori- ja toimialakohtainen sekä alueellinen sijoittuminen  Enemmistö tohtorin tutkinnon suorittaneista sijoittuu julkiselle sektorille tutkimus- ja koulutustehtäviin.  Yksityinen sektori työllisti ainoastaan 15 prosenttia tutkinnon suorittaneista ja yrittäjänä toimi kolme prosenttia tutkimukseen osallistuneista.  Pääkaupunkiseudun yliopistoista valmistuneista yli kaksi kolmannesta oli työllistynyt opiskelupaikkakunnalle, Tampereella opiskelleista samoin oli tehnyt joka toinen.  Helsingin alueen vetovoima on vahvaa: muissa yliopistokaupungeissa opiskelleista joka kymmenes oli siirtynyt pääkaupunkiseudulle töihin.

Tohtorin tutkinnon suorittaneiden ammatillinen sijoittuminen  Tohtoreiden yleisin ammattiryhmä oli tutkijat (38 %), toiseksi suurin opettajat (21 %) ja kolmanneksi suurin potilas- ja asiakastyön ammattilaiset (15 %). Tampereen yliopistossa väitelleiden tilanne noudattelee pääpiirteissään valtakunnallista tilannetta.  Kolmannes vastaajista ilmoitti työhönsä sisältyvän johtamistehtäviä.  Kolmannes vastaajista piti tutkimusosaamista tärkeimpänä työn edellyttämänä taitona, ja sen tärkeyttä painottivat myös muut kuin tutkijan tehtävissä toimivat.  Toiseksi tärkeimpänä pidettiin substanssiosaamista, eli alan tuntemusta ja opetusosaamista. Nämä alueet korostuivat joka viidennessä vastauksessa.

Tohtorikoulutus ja työ I  Tohtoreiden työ vastasi verrattain hyvin koulutustasoa; vain muutama prosenttia kyselyyn vastanneista katsoi, ettei työ ollut koulutustasoa vastaavaa.  Yli puolet vastaajista ilmoitti käyttävänsä jatkuvasti työssään opintojensa antamia tietoja ja taitoja.  Tohtorinkoulutus vaikuttaa myönteisesti tilanteeseen työpaikalla: yleisin muutos on palkankorotus, toiseksi yleisin vaativammat tehtävät ja monet ovat myös työllistyneet uuden työnantajan palvelukseen.  Valtakunnallisessa aineistossa bruttotulojen keskiarvo on 3693 euroa (miehillä 3895e, naisilla 3515e). Tampereen yliopistossa väitelleillä keskipalkka oli hieman keskimääräistä korkeampi, 3980 euroa.

Tohtorikoulutus ja työ II  Tohtoreiden työtyytyväisyys on varsin korkeaa. Vastaajat pitivät työtään mielenkiintoisena ja katsoivat tehtäviensä olevan monipuolisia ja mahdollistavan osaamisen kehittämisen. Työn koettiin olevan myös haasteellista, itsenäistä ja vastuullista.  Työtä kohtaan koetussa tyytyväisyydessä ei ole alueellisia eroja tohtoreiden välillä. Työ koetaan sisällöllisesti antoisana, mutta toisinaan myös henkisesti kuormittavana ja paljon voimavaroja vaativana.

Tohtoreiden ehdotukset koulutuksen kehittämiseksi I  Tohtoreilta kysyttiin, millaisia asioita tutkijakoulutuksessa pitäisi kehittää koulutettavien työmarkkina-aseman vahvistamiseksi.  Viisi tärkeintä kehittämisaluetta olivat seuraavat: työnantajayhteistyön kehittäminen (mainittu n. 20 % vastauksista), tutkimusosaamisen käytännönläheisyyden ja soveltamistaidon kehittäminen (mainittu 15 % vastauksista), vuorovaikutustaitojen valmennus (mainittu n. 15 % vastauksista), työmarkkina-asemaan vaikuttaminen (so. tohtorikoulutuksen supistaminen ja tutkijavirkojen perustaminen; mainittu hieman yli 10 % vastauksista) sekä työmarkkinatiedon ja työnhaun taitojen valmennus (mainittu hieman alle 10 % vastauksista).  Myös johtamis-, hallinto- ja projektiosaamisen valmennusta toivottiin (kumpaakin alle 10 % vastauksista).

Tohtoreiden ehdotukset koulutuksen kehittämiseksi II  Työnantajayhteistyön kehittämistä toivottiin erityisesti kasvatustieteellisen, kauppatieteellisen, luonnontieteellisen ja teknillisen sekä maatalous-metsätieteellisen koulutuksen saaneet.  Työmarkkinoihin vaikuttamista toivoivat erityisesti humanistit ja yhteiskuntatieteilijät. Heistä keskimääräistä suurempi osa oli myös kirjannut tutkimuksen käytännönläheisyyden ja soveltamisen valmiuksien kehittämisen toiveekseen, minkä voi nähdä viittaavan tutkinnon hyödynnettävyyden pulmiin työmarkkinoilla.

Lähteet  Haapakorpi, Arja (2008) Tohtorien varhaiset urat ja tohtorikoulutuksen merkitys työelämässä  Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut (2008) Tohtorien uraseuranta. Vuosina tohtorin tutkinnon suorittaneiden sijoittuminen työmarkkinoille.