Internalismi ja eksternalismi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Tehtävän- annot suomeksi 1. Vårt hemland Mistä Suomi tunnetaan? Mistäpäin maata maailmankuulut brändimme ja tuotteemme tulevat? A. Yhdistä tuote.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
LUENTO 2 ARVOTEORIA Mikä on arvokasta? Mikä on itsessään arvokasta? Mikä tekee elämästä hyvää? 12/11/2014Floora Ruokonen, Eettiset kysymykset vammaispalveluissa1.
TUTTI - TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne v 1.0 ©2012 Kimmo Rousku sivu 1(8) TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne Pisteytysapuvälineet.
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
Kommunikaatio parisuhteessa
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Tilastoja Vantaalta , laaja sarja. Vuosittainen väestönmuutos Vantaalla henkilön äidinkielen mukaan, vuodet (2014 ennakkotieto) Lähde:
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Teoria ja metodi 3. luento tapahtumahistoriasta annalismiin.
Esteettömyys erityisissä liikkuvissa ympäristöissä SOME & mobiili erityisille oppijoille Lehtori Irmeli Lignell HAMK/AOKK
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
YTR:n ulkopuolinen arviointi – ryhmätyö Hanke- ja ohjelmatoiminnan kehittäminen Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere
Matkareppu: mikä on olennaista? Määrästä sisältöön vs. sisällöstä määrään Avoin kaupunki: yhdyskuntarakenteen muutoksen hallinta Yhdyskuntarakentamisen.
Moraalin ”faktuaalisuus”
Synnyttäjät ja synnytystoimenpiteet sairaaloittain 2012−2013 Eija Vuori Mika Gissler.
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Hedelmöityshoidot 2012–2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
Asukastoiminnan ja yhteisöllisyyden mahdollisuudet kerrostalossa
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Keski-Suomen Yrittäjät Keski-Suomen Yrittäjät Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli jäsenyrityksen keskusjärjestö.
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Tutkiva & kehittävä yhteistoiminnallinen oppiminen 1. 6
Study Group -opintopiiri yhteistoiminnallisen oppimisen tukena (A080011) Tiina Laajala.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Miten vaikutuksia mitataan?
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Erikoiskauppa Rakokivessä Osta läheltä – kehitä kuntaasi seminaari Mervi Lilja Liikkeenharjoittaja Nastolan Kirja ja Lelu
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Kuvitteellinen (toistaiseksi) tenttikysymys: Miten Alastair Norcross vastaa Peter Vallantynen esittämään konsekventalismin kritiikkiin? 4/1/20151.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Study Group – opiskelun ja oppimisen tueksi Luonnonvara-alan yksikkö Tiina Laajala Oamk / Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Instituutioiden suunnittelu Mitä se tarkoittaa ja miten tehdä se hyvin?
LUENTO 8 Moraalin perusta: järki vai tunne? 4/2/20151.
Päivittäisraportit Opiskelijarekisteri.
Väliaineen vastus.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
3.5 Harha Jos  1 = 0 Harhaton b 2 = 0,20, s.e.(b 2 ) = 0,07 H 0 :  2 = 0 H 1 :  2 ≠ 0  = 0,05 tai 0,01 n = 60 t.025 (58) = 2,00t.005 (58)
Formare 2015 Motivaatio.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Moraali Eräät nohevat 9A.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Asiointiarkitehtuuri
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Internalismi ja eksternalismi LUENTO 9 Moraali ja motivaatio, Internalismi ja eksternalismi 4/9/2017

”Moraaliprobleemi”/ The moral problem (Smith, 1994)/ Motivation Probelm (Wallace in Dreir) Seuraavat väitteet näyttävät yksittäin tarkasteltuna hyväksyttäviltä: 1) Moraaliset arvostelmat ilmaisevat (itsenäisesti ymmärrettäviä) uskomuksia. 2) Moraalisilla arvostelmilla on välttämätön yhteys motivoitumiseen. 3) Motivaatiossa on kyse mm. siitä, että henkilöllä on (itsenäisesti ymmärrettäviä) halu/haluja. Kognitivismi Internalismi Humelainen motivaatioteoria 4/9/2017

Vaikuttavat kuitenkin keskenään yhteensopimattomilta Erilaisia tapoja yrittää ratkaista: Eksternalismi: hyväksytään, että 1, 2, 3 ovat yhteensopimattomia. Hyväksytään 1 ja 3 ja hylätään 2. Ts. moraalisilla arvostelmilla ei ole välttämätöntä yhteyttä motivaatioon. Yhteys on korkeintaan kontingentti ja ulkoinen. Esim. erillinen halu olla moraalinen. 4/9/2017

2. Anti-humelaisuus: Hyväksytään, että 1, 2 ja 3 ovat keskenään yhteensopimattomia. Hyväksytään 2 ja hylätään 1 ja 3. Ts. hylätään humelainen motivaatioteoria, jonka mukaan motivaatioon tarvitaan (itsenäisesti ymmärrettäviä) uskomuksia ja (itsenäisesti ymmärrettäviä) haluja. Moraaliset uskomukset motivoivat toimintaa ilman, että niihin liittyy (itsenäisesti ymmärrettäviä) haluja. (internalismi) 4/9/2017

3) Non-kognitivismi: Hyväksytään, että 1, 2, ja 3 ovat yhteensopimattomia. Hyväksytään 2 ja 3 ja hylätään 1. Kun väitämme vilpittömästi, että ”tehdä x on oikein”, emme ilmaise uskomusta, vaan jotain aivan muuta. Ilmaisen halun tai jonkin muun non-kognitiivisen asenteen. Yhteys 2 ja 3 välillä säilyy helposti, sillä moraalisen arvostelman ilmaiseminen on halun ilmaisemista. (internalismi) 4/9/2017

Internalismi: moraali motivoi välttämättä toimintaa. Eksternalismi: moraalin ja motivaation suhde on kontingentti. Ongelman ytimessä: uskomusten ja halujen eri suhde maailmaan (”direction of fit”). Uskomukset ”mukautuvat maailman mukaan”. Halut pyrkivät ”mukauttamaan maailmaa itsensä mukaisiksi”. 4/9/2017

Non-kognitivistisen internalismin ongelma Wallacen mukaan? Patrickin tapaus: Kenen tehtävä selittää, mistä kyse? Svavarsdóttir: selitys, että Patrickilla ei ole motivaatiota toimia vilpittömän moraalisen arvionsa mukaisesti, näyttää ymmärrettävältä. Sen joka ei pidä tätä hyväksyttävänä selityksenä (= internalisti), pitää selittää miksi ei ole sitä. Internalistiset selitykset ovat kehämäisiä: internalistisen moraaliarvostelman määritelmään sisältyy ehto, että arvostelma on motivoiva. 4/9/2017

Wallacen oma, rationalistinen ehdotus moraalisen motivaation ongelman ratkaisemiseksi? 4/9/2017

Wallacen ”motivaatioehto” Rationaaliset olennot motivoituvat hyväksymistään normatiivisista arvostelmista eli arvostelmista, jotka koskevat toiminnan perusteita. Moraaliset arvostelmat ovat normatiivisia arvostelmia, ja tyypillisesti normatiivisia arvostelmia, joiden tuottamat perusteet ovat ylitsekäyviä suhteessa muihin perusteisiin. 4/9/2017

Mahdollisia virheitä käytännöllisessä päättelyssä Patrick: a) Patrick hyväksyy osaltaan arvostelman ”on oikein tehdä x”, mutta ei toimi sen mukaan, hän voi olla vastuuton tai esim. masentunut. Ts. toimii tavalla, jota itsekin pitää vääränä = toimii irrationaalisesti. b) Patrick hyväksyy arvostelman ”on oikein tehdä x” totena, mutta ei katso tällä olevan normatiivista merkitystä hänen itsensä kannalta. Moraalinen skeptisismi. 4/9/2017

Eksternalismin ongelmia Wallacen mukaan? 4/9/2017

Svavarsdottirin vastauksia Wallacelle 4/9/2017