Sikojen virikeseminaari

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KEKE-ARVIOINTIA JA TEEMOJEN ÄÄNESTYS Toukokuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Kuva: Kekepuu elokuussa 2013.
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
VALAISTUS KYLPYHUONE, WC JA SAUNA Minna Lännenmäki
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa 2009 vastaanottokohtaiset tulokset.
ELÄINTEN HYVINVOINTITUEN VALVONTA 2012
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
1. kysymys  Ikäjakauma vuotta  Teemahaastatteluun vastanneista on:  Miehiä 60%, naisia 40%  Työssäkäyviä 55%, opiskelijoita 45%  Tampereella.
ATTRIBUUTTITARKASTUS
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
X:t ja Y:t toimituksissa
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
ARVOT Johtaa parempaan (Kohti hyvää elämää) Suojelee Suuntaa toimintaa (Tiedetään mihin pyritään) Yhteinen käsitys suunnasta (Pelisääntöjä) Selkeä rakenne,
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
KOULUTUSKULTTUURIN KEHITTYMINEN Kaikki vastaajat (miehistö 6, 9 ja 12 kk, rj, kok) Keskimäärin 9000 vastaajaa/saapumiserä (vertailussa kaikki saapumiserät.
Alatunniste 1 Apteekkien ansiotilastoja 10/2010 – 10/2011.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Käytännön ideoita parantamaan sikojen hyvinvointia
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
Työmäärän vaihtelu automaattilypsy-
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
1 Sektorin nimi. 2 Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja 2009.
MITEN MÄÄRITTELEMME VAMMAISUUTTA?
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
1 Apteekkien ansiokehitys 10/00-10/01 Työaika vähintään 30 t/vko.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
Maitotaito PIENEN VAUVAN PÄIVÄ Maitotaito.
D- junioreiden YA/SM pelaaminen
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Opintoaikojen rajauslaki WebOodissa Inka Paukku, Tietohallintopalvelut, TaiK.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 11 - Teemu Mutanen Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Lisätiedon arvo.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Eri virikkeiden toimivuus lihasikaloissa ja kasvatussioilla
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Tilastollinen testaus Χ 2 -testi nelikentässä kaikkein yksinkertaisin lähtökohta tilastolliselle testille Esim. materiaalin (rauta tai pronssi) ja korun.
Palauteseteli Sosiaalinen innovaatio © Nisse Suutarinen,
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Kappale 8 - Ad-Hoc verkkojen tehokkuus Tietoliikennetekniikan seminaari – Markku Korpi.
porsaiden päivärytmi AAMU Ruoki porsaat rehulla, jota löytyy sivurakennuksesta joka on päärakennuksen vieressä. Sen jälkeen, (jos on helteinen ja kuuma.
Sika ei ole märehtiä. Sika on laumaeläin. Sika on kaikki ruokainen. Emakko on naaras sika. Karju on urossika. Pahnue muodostuu samalla kertaa syntyneistä.
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Sika.
Sika.
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäisy nautakarjatiloilla
Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäisy sikatiloilla
Esityksen transkriptio:

Sikojen virikeseminaari 3.9.2103 Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta

Miksi virikkeitä? Helena Telkänranta Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta Sikojen virikeseminaari 3.9.2013

Mitä tarkoittavat luontainen käyttäytyminen ja käyttäytymistarpeet? Eläimen pitää päästä tekemään Eläin osaa tehdä Käyttäytymistarpeet ovat hyvinvoinnille välttämättömiä Eläin pyrkii tekemään niitä, oli ympäristö sopiva tai ei

Pureskelu ja tonkiminen kuuluvat sian keskeisiin käyttäytymistarpeisiin Entä jos niitä ei voi toteuttaa? Turhautuminen, stressi Käyttäytymisen suuntautuminen muihin kohteisiin 5

Virikkeet ja hännänpurenta Virikkeet ja ”lelut” ei ylellisyys, vaan välttämättömyys Sika kyllästyy nopeasti: tarvitaan tarpeeksi kiinnostavaa purtavaa 7

Hännänpurentaan on monia syitä Pureskeltavan puute Kuidun vähyys rehussa Puutteet rehun koostumuksessa Riittämätön ruokintatila Veden saannin rajoittaminen Huono hengitysilma Kuumuus, kylmyys Ritilälattia yksi suurimpia riskitekijöitä

Lainsäädäntö Asetus sikojen suojelusta, 13 § 3 mom: ”Sikojen saatavilla on oltava jatkuvasti riittävä määrä sellaista materiaalia, joka ei vaaranna eläinten terveyttä ja jonka avulla siat voivat toteuttaa lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan kuten tonkimista ja tutkimista.”

Eviran tulkintaohje Sioilla tulee olla esimerkiksi kutterinpurua, turvetta, olkea tms. niin paljon, että ne voivat muodostaa materiaalista pieniä kasoja. Mikäli tämä ei ole mahdollista (esim. lannanpoistojärjestelmän tukkeutumisen vuoksi), sioilla tulee olla jatkuvasti käytössä ”leluja” (palloja, ketjuja yms.), joita olisi hyvä myös vaihdella. Leluja käytettäessä sioille tulee myös tarjota vähintään kaksi kertaa päivässä olkea, heinää, sanomalehtiä, tms. manipuloitavaa materiaalia, mikä tyydyttää sian pureskelu- ja tonkimistarvetta.

Materiaaleilla on eroja Hyvä virike kiinnostaa kuukausien jälkeenkin mahdollistaa useita käyttäytymismuotoja (tonkiminen, pureskelu, pesänteko) Tehoton virike on tuottajalle pelkkä kustannus 20 18

Riittävät määrät Uutta kaikki pyrkivät käyttämään yhtä aikaa Vanhojakin pyritään usein käyttämään yhdessä

Paikka karsinassa vaikuttaa paljon Makuualue, ruokailualue, aktiviteettialue Millä korkeudella? Miten kiinnitetään? Sama esine voi toimia eri tavoilla eri sikaloissa (mm. ilmavirtojen vaikutus makuualueiden käyttöön)

Kysymyksiä, keskustelua?

Eri virikkeiden toimivuus porsituskarsinoissa ja välikasvatuksessa

Aiempi tutkimus imevien porsaiden virikkeistä HY eltdk (Telkänranta H, Swan K, Hirvonen H, Valros A) Osa pohjoismaista hännänpurennan tutkimushanketta Sisalköysiä ja sanomalehteä porsimisesta vieroitukseen → vähemmän välikasvatusvaiheen hännänpurentaa

Koeasetelma

Virikekarsinat ja kontrollit Virike: 30 karsinaa, kontrolli: 29 karsinaa Molemmilla lakisääteinen minimi: pallo ketjussa ja kutterinpurua 2 krt/pv Virikekarsinoissa lisäksi 10 sisalköyttä ja sanomalehteä 2 krt/pv

Välikasvatus samoissa oloissa Vieroitus viikolla 4 Siirto identtisiin välikasvatuskarsinoihin Kuhunkin karsinaan 2-3 pahnuetta samasta virikekäsittelystä 12 välikasvatuskarsinaa viriketaustalla, 12 kontrollitaustalla

Virike vähensi toisten porsaiden tonkimista ja pureskelua Suu- ja kärsäkosketusten määrä/porsas/minuutti Virike = sininen Kontrolli = punainen Akt. vko 2 Akt. vko 3 Makuu vko 2 Makuu vko 3 P < 0.001 käsittelyjen välillä jokaisessa vertailussa

Köysi ja sanomalehti lisäsivät virikkeenkäyttöä Suu- ja kärsäkosketusten määrä/porsas/minuutti Virike = sininen Kontrolli = punainen Suu- ja kärsäkosketusten määrä/porsas/minuutti Virike = sininen Kontrolli = punainen Akt. vko 2 Akt. vko 3 Makuu vko 2 Makuu vko 3 P < 0.001 käsittelyjen välillä jokaisessa vertailussa

Viriketaustaisilla vähemmän hännänpurentaa välikasvatuksessa Ehjä häntä Lieviä vaurioita Vakavia vaurioita: tulehdus ja turvotus tai häntä poikki ns P < 0.05 P < 0.01

Muut tulokset Virike- ja kontrolliryhmän välillä ei ollut eroa: Kuolleisuus syntymästä vieroitukseen Vieroituspaino Virikkeenkäyttöaktiivisuus välikasvatuksen lopussa Toisten porsaiden pureskelu ja tonkiminen välikasvatuksen lopussa

Johtopäätökset Lakisääteisen minimin ylittävät lisävirikkeet nostivat virikkeenkäyttöaktiivisuutta ja vähensivät toisten porsaiden pureskelua ja tonkimista Lisävirikkeiden antaminen ennen vieroitusta lievensi hännänpurentaa vieroituksen jälkeen

Kysymyksiä, keskustelua

Imevien porsaiden koe Kysymykset Syntyisikö porsaiden käyttäytymiseen eroja pienemmälläkin lisävirikemäärällä? Onko hännänpurennassa näkynyt ero saattanut johtua eroista stressitasossa? 3 1 2

Pilottivaihe Kokeillut materiaalit Sisalköysi, ø 10 mm Turvelevy, lämpökäsitelty, 4 cm x 40 cm x 60 cm Sanomalehti, 1 aukeama/karsina WC-paperi, 1 m/karsina

Tulokset Materiaali Käyttö-aktiivisuus Käyttäytymismuodot Hinta Työ-menekki Tuottajan ja työntekijöiden näkemys Jatkoon? Köysi Suuri Pureskelu, tonkiminen, suulla/kärsällä siirteleminen. pesänrakennusliikkeet Kohta-lainen Pieni Enimmäkseen myönteinen Kyllä Paperi Repiminen, kantaminen, tonkiminen, suulla/kärsällä siirteleminen. pesänrakennusliikkeet Halpa Lievästi myönteisestä lievästi kielteiseen Ei Turvelevy Nuuhkiminen Kallis Kielteinen WC-paperi Syöminen, tonkiminen, kärsällä siirteleminen Kohtalainen

Varsinainen koe Virikkeet syntymästä vieroitukseen: Kontrolli, 14 karsinaa Metalliketju, 20 cm, vahvuus 3 mm Kutterinpurua kourallinen, 2 krt/pv Virike, 15 karsinaa Samat kuin kontrollissa Sisalköysi, ø 10 mm: 4 x 130 cm, 2 x 80 cm

Mitä mitattiin Videolta 1 ja 2 vko iässä Toisten porsaiden tonkiminen ja pureskelu Köysien tonkiminen ja pureskelu Makuullemenon kesto ja keskeytymisten (ylösnousujen määrä) Paikan päällä 3 vko iässä Emän utare- ja nisävauriot Silmävuoto, emät ja porsaat Uuden esineen testi

Stressin epäsuora mittaaminen Silmävuoto asteikolla 0-5 (porfyriiniä sisältävä tumma kyynelnestetahra) Uuden esineen testi: puhdas paperinpala karsinaan, otetaan aika sekuntikellolla kunnes kolmaskin porsas on koskettanut kärsällä

Tulokset Suu- ja kärsäkosketusten keskimääräinen lukumäärä /porsas/minuutti 1 viikon iässä virikeryhmän porsaat pureskelivat ja tonkivat toisiaan makuullemenon aikana vähemmän kuin kontrollit p = 0,048

Muut tulokset Emän silmävuodossa tendenssi: asteikolla 0-5 virikkeellisten emät keskimäärin 2,1 kontrollien emät keskimäärin 2,9 Makuullemenoajassa tendenssi: 2-viikkoisissa virikkeelliset liikkuvat kauemmin virikkeellisten keskiarvo 4,5 min kontrollien 3,8 min. Ei vaikutusta emän nisä- ja utarevaurioihin porsaiden silmävuotoon uuden esineen testiin

Johtopäätökset Köydet vähensivät toisiin porsaisiin kohdistuvaa pureskelua ja tonkimista nukkumaanmenon yhteydessä. Ero tavanomaisiin karsinoihin oli pieni, ja on epäselvää, vaikuttaako se myöhempään hännänpurentaan. Köydet alensivat hiukan emakoiden stressitasoa, mahdollisesti siksi että porsailla oli muutakin pureskeltavaa kuin emä.

Emakot porsitushäkeissä: pienimuotoinen pilotti Tuore koivunpala 40 cm, ø 6 cm, porsimisesta vieroitukseen 6 emakkoa kokeessa, 6 kontrollina Tulos: käyttö erittäin vähäistä Syy tuntematon: porsitushäkin vaikutusta emakon henkiseen hyvinvointiin tutkittu riittämättömästi

Kysymyksiä, keskustelua

Välikasvatus Pilottivaiheessa kokeillut materiaalit Sisalköysi, ø 20 mm Turvelevy, lämpökäsitelty, 4 cm x 40 cm x 60 cm Puu: leppä, haapa, koivu, mänty Keskitiheyksinen polyeteenimuoviputki, ø 25 ja 32 mm Metalliketju, pitkälenkkinen, 3 mm; tavallinen ja kolmihaarainen

Pilottivaiheen tulokset Materiaali Käyttö-aktiivisuus Käyttäytymismuodot Hinta Työ-menekki Tuottajan ja työntekijöiden näkemys Jatkoon? Puu Suuri Pureskelu, tonkiminen, suulla/kärsällä siirteleminen. Pesänrakennus-liikkeet Halpa Myönteinen Kyllä Muoviputki Pureskelu, tonkiminen, suulla/kärsällä siirteleminen Pieni Metalliketju Kohtalainen Suulla/kärsällä siirteleminen Köysi Pienestä suureen Pureskelu, suulla/kärsällä siirteleminen Kallis Kielteisestä kohtalaiseen Ei Turvelevy

Varsinainen koe Välikasvatusvaihe mukana kahdessa osakokeessa Lihasikojen 2. osakokeessa Kasvatussioilla Mittaukset vain 5 kk iässä Havainnot: runsaasti käyttöä puulla ja muovilla 14 19 13

Kysymyksiä, keskustelua