Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Duodecimin ratkaisut terveyden ylläpitoon
Advertisements

Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Univaje.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Uni ja vuorotyö Samira,Krista ja Sumaya
Voimavaroja arkeen, vuorokausirytmi osana hyvinvointia
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Terveelliset elämäntavat
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Vireystilan säätely Ulkoiset tekijät Biologiset tekijät
VAMMAT VEKS Valmennuksen näkökulma
S. 152 – I7e8NrYHE Uni s. 152 – I7e8NrYHE.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
LYHYESTI UNESTA ILARI SAUROJA Yleislääkäri Vastaava lääkäri
Univaikeudet.
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Lukion vanhempainilta
VIREYS JA UNI.
LUKIOLAISTEN NUKKIMISTOTTUMUKSET MUUTTUNEET 2000-LUVULLA HUONOMPAAN SUUNTAAN
Unicef-kävely Me muutamme maailmaa Kaikki eivät pääse kouluun.
Uni ja terveys Aktiivisesti ammattiin - terveystieto Asta Heino
Pelaajan kehittäminen
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
1. IHMINEN.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
UNIHÄIRIÖISTÄ Veikko Karskela Riittääkö uni? Kolmannes suomalaisista kokee nukkuvansa riittämättömästi. Yöuni on lyhentynyt puolitoista tuntia.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
UNI Unen rakenne 1. Vaihe >kevyt, lähes hereillä, 2. vaihe uni syvenee, 3-4. hidasaaltouni, syvä uni, josta siirtymä 2. vaiheen kautta REM-uneen, jossa.
Hurtig TE1 Uni ja lepo. Tehtävä Tee vihkoosi mind-map aiheesta: Unen terveysvaikutukset.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä. Ennakkotehtävä opiskelijoille: Lataa puhelimeesi maksuton Sleep as Android -, Sleep Tracker - tai muu vastaava.
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
11. UNI JA LEPO Terveystieto 7.
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Pysy hyvässä työvireessä
Perustettu vuonna 1927.
Alkoholista asiallisesti
TE1 Uni ja lepo Hurtig
Nuoren urheilijan ravitsemus
NUKKUMINEN aivosähkökäyrän (EEG) avulla hahmoteltu unisykli
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Uni, lepo ja rentoutuminen
VIREYSTILA.
UNI JA LEPO.
Unissakävely.
Unettomuus Inka ja Milga.
6 TIETOISUUDEN MUUNTUVAT TILAT
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Alkoholista asiallista kpl.24
Nukkuminen.
HYVINVOINTIANALYYSI ALKUINFO
Opintopsykologi Katja Hietanen
Hyvinvointianalyysi palaute.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Opintopsykologi Katja Hietanen
Uni ja lepo Unenpuute Uni ja työelämä.
Esityksen transkriptio:

Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään. Uni saa aivot palautumaan päivän kuormituksesta. Aineenvaihdunta hidastuu unen aikana. Hapenkulutus pienenee 10-20% Kasvaville lapsille ja nuorille syvä uni on tärkeää, koska silloin erittyy runsaasti kasvuhormonia. Unen aikana aivot siirtävät opittuja asioita työmuistista käyttö- ja kestomuistiin Hyvä uni tehostaa oppimista

Unen vaiheet Torke Unen ensimmäinen vaihe. Rentoutunut olo, taju ympäristöstä heikkenee. Herääminen on helppoa. 5% aikuisen unesta on torketta. Torke on portti syvään uneen. Kevyt uni - Ei reagointia ulkoisiin ärsykkeisiin. - Parantaa toimintakykyä. - Puolet aikuisen unesta on kevyttä unea.

Unen vaiheet Syvä uni Syvä hengitys ja matala syke, täydellinen rentoutuminen - Aivojen energiavarastot täyttyvät. n. 25% aikuisen unesta on syvää unta. Lapsilla ja nuorilla enemmän. Vilke- eli REM-uni Nähdään unia, joissa koemme olevamme itse osallisina. Rapid Eye Movement eli REM Palauttaa aivot syvästä unesta valvetilaan. 20% aikuisen unesta on REM-unta.

Univaje Liian vähäinen uni altistaa sairauksille. Riittävällä unella voi parantaa vastustuskykyä. Riski sairastua aivojen ja sydämen toimintaan liittyviin sairauksiin kasvaa univajeen aikana. Vuorokauden valvominen vastaa promillen humalaa. Univaje lisää hermostuneisuutta ja jännitystä. Liian lyhyet yöunet pitkään jatkuneena voi viitata masennukseen

Nukkuminen vähentynyt 100 vuotta sitten nuoret nukkuivat 1,5h enemmän. Fyysinen taakka on pienentynyt, joten levon tarve on vähentynyt. Tietokone, kännykkä, televisio ym. Valvotuttavat nuoria yöllä. Suomalaiset nuoret ovat väsyneempiä kouluaamuisin kuin eurooppalaiset nuoret. 2000-vuoden alussa 15-vuotias nukkui 7h 50min. Nuori tarvitsee 9h unta. Aikuiset tarvitsevat 6-8h unta.

Keinoja edistää hyvää unta Terveet elämäntavat Alkoholia ei kannata käyttää unilääkkeenä. Vältä kahvin juontia ennen nukkumaanmenoa. Liikunta alkuillasta edistää hyvää unta. Liiallinen syönti ja juonti ei ole hyväksi, mutta kevyt iltapala voi auttaa. Lämpö väsyttää. Käy saunassa, kuumassa suihkussa jne. Hyvän unen tunnuspiirre on se, että nukahtaa puolen tunnin sisällä.