TALOUDELLINEN VASTUU.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kunnat työnantajina • Suomen 320 kuntaa ja noin 140 kuntayhtymää toimivat itsenäisiä työnantajia • Työpaikkamme sijoittuvat halki Suomen: voit valita.
Advertisements

OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Prosessiteollisuus monessa mukana.
Arvonlisävero kirjanpidossa
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Arvonlisä-verotuksen perusasioita
Katso lisää osoitteesta Sinua tarvitaan • kodeissa, lääkärikeskuksissa, yksityisissä sairaaloissa, vanhusten palvelutaloissa, päiväkodeissa,
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Näkökulmia luomun kannattavuuteen
Arvonlisävero budjetoinnissa
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Projektin nimi: Iso rinkeli
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
MAB3 prosenttilasku.
Kaupan merkitys kansantaloudessa
Laatu ammattikeittiössä
Finanssiala pähkinänkuoressa
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
 ASIOITA, JOITA SINUN OLISI HYVÄ TIETÄÄ TYÖELÄMÄSSÄ OLLESSASI.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
ENNAKKOTIETOJA SYYSKUUSSA 2013 JULKAISTAVASTA T-MEDIAN LUOTTAMUS & MAINE -TUTKIMUKSESTA: Julkaisemme yhdessä Talouselämän kanssa listan Suomen hyvä- ja.
19 Yritys tavoittelee voittoa s
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Ruoka ammattina ja harrastuksena
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Ruuan reitti: kala.
Yritykset ja yhteiskunta
Ammatinkuvaus Etunimi Sukunimi.
Pori Marko Jori.
Finanssiala pähkinänkuoressa
Arvonlisävero Välillinen vero
Suoramyynnissä mahdollisuus
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Yrittäjyys antaa virtaa
Esityksen transkriptio:

TALOUDELLINEN VASTUU

TALOUDELLINEN VASTUU - MITÄ SE ON? Ruuan mukana matkalla pellolta pöytään liikkuu raha.  Ruuan tuottaminen maksaa. Työntekijöille maksetaan palkkaa, raaka-aineita hankitaan ja kuljetukset tulee kustantaa. Ruokaketju työllistää paljon ihmisiä.  Ruoka tulee tuottaa niin, että kaikki tuotantoon osallistuvat osapuolet saavat työlleen riittävän korvauksen. Katso videolta, mitä kaikkia eri työvaiheita ja kustannuksia liittyy jauhelihan tuottamiseen.

RUUANTUOTANNON TALOUDELLINEN MERKITYS Ruokaketju on merkittävä tulonlähde valtiolle. Valtion kassaan kilahtaa verotuloja, joita ruoka-alan työntekijät maksavat palkastaan ja kuluttajat ostamastaan ruuasta. Suomalaisista noin joka kymmenes on tavalla tai toisella töissä ruoka-alalla. Työllistäjinä ovat mm. Maatalous Elintarviketeollisuus Kauppa Ravitsemispalvelut

MIKÄ RUUASSA MAKSAA? Ruuan matkatessa pellolta pöytään, vaihtaa raha joka vaiheessa omistajaa. Ruuantuotannon on oltava kannattavaa sen jokaiselle osapuolelle. Jokainen elintarvikeketjun vaihe aiheuttaa kuluja, mikä heijastuu tuotteen lopulliseen hintaan. Karkeasti voisi sanoa, että mitä enemmän toimijoita, sitä korkeampi on tuotteen hinta.  Jokainen toimija haluaa työlleen korvauksen. Taloudellisesti kannattava toiminta takaa jatkuvuuden.

MIKÄ RUUASSA MAKSAA? Jauheliha maksaa 9,40€/kg. Tästä hinnasta tuottajan osuus on 2,60€. Tuottaja tuottaa raaka-aineen eli kasvattaa eläimet. Elintarviketeollisuuden osuus kilohinnasta on 3,20€. Teollisuuden työvaiheisiin kuuluu eläimen teurastaminen ja paloitteleminen, lihan jauhaminen ja pakkaaminen. Kaupalle jää myyntihinnasta 2,50€. Kaupan kuluja on esimerkiksi työntekijöiden palkat ja kauppatilan vuokrat. Lisäksi hinta sisältää arvonlisäveroa 1,10€ (14% lopullisesta hinnasta). Tämän kauppa tilittää valtiolle.

RUUANTUOTANTO MAAKUNNISSA Ruokaketju on monessa maakunnassa merkittävä taloudellinen tekijä. Kartasta näet, kuinka monta prosenttia maakuntien taloudesta koostuu ruuantuotannosta. Katso videolta, minkälainen merkitys ruuantuotannolla on Etelä-Pohjanmaalle.

RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ MAATALOUS Maaseudun tärkein työllistäjä. Töitä esimerkiksi eläintuotantotiloilla, kasvintuotantotiloilla ja puutarhayrityksissä. Ammatteina vaikkapa viljelijä, eläintenhoitaja, lomittaja. Koulutusta esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa. Alalla on tällä hetkellä korkea keski-ikä, ja maataloustöiden pariin kaivataankin nuoria taitajia.

RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ ELINTARVIKETEOLLISUUS Elintarviketeollisuuden suurimpia työnantajia ovat elintarvikkeita jalostavat yritykset. Ammatteina esimerkiksi prosessihoitaja, makeisvalmistaja, pastankeittäjä, pakkaaja, kirjanpitäjä, varastotyöntekijä, koneenkuljettaja. Kouluttautua voi ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa, riippuen työtehtävästä. Työtilanne on melko vakaa: ruokaa ja jalostettuja elintarvikkeita tarvitaan aina.

RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ RAVINTOLAT JA SUURTALOUSKEITTIÖT Suurkeittiöissä, kuten koulujen, sairaaloiden ja työpaikkaruokaloiden keittiöissä valmistetaan satojatuhansia aterioita joka päivä. Ammatteina esimerkiksi kokki, keittäjä, kylmäkkö, tarjoilija tai ravitsemispäällikkö. Alaa voi opiskella ammattikouluissa tai ammattikorkeakouluissa ympäri maan.

RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ KAUPPA Elintarvikkeiden ja juomien vähittäis- ja tukkukauppa työllistää ympäri maan paljon ihmisiä.  Kaupassa tehdään töitä myyjinä, palvelutiskin hoitajana, eri osastojen vastaavina tai myymäläpäälliköinä. Monen nuoren ensimmäinen työpaikka on vähittäiskaupassa ja kausi- tai osa-aikaiset työntekijät ovatkin yleisiä kaupan alalla.  Kaupallista koulutusta on tarjolla eri puolilla maata.

RUOKA-ALA TYÖLLISTÄÄ Ruoka-ala työllistää myös niin sanottujen kerrannaisvaikutusten ansiosta lukuisan joukon ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti ole töissä ruoka-alalla: Siivoojia, toimistosihteereitä, kirjanpitäjiä… Suurin osa yrityksistä onkin hyvin pieniä ja työllistävät vain muutaman ihmisen. Tämän lisäksi yritykset hankkivat palveluja muilta yrityksiltä, esimerkiksi siivouspalvelua. Pienet yritykset ovat arvokkaita paikkakunnalleen, ja paikallinen myynti taas tärkeää yritykselle. Yritys onkin jatkuvassa vuorovaikutuksessa lähiympäristönsä kanssa.

RUUAN VALINTA – ÄLÄ TUIJOTA VAIN HINTAA! Suomalaisen menoista kuluu keskimäärin kolmannes ruokaan ja juomaan. Kuluttaja voi päätöksillään vaikuttaa merkittävästi siihen missä, miten ja minkälaista ruokaa tuotetaan. Ruokaa voidaan kaupassa valita monin eri perustein. Valintakriteerit vaihtelevat eri henkilöiden eri arvojen perusteella. Myös sama henkilö voi tosin valita ruokaa ihan eri perustein päivästä riippuen. Tällä tarkoitetaan kuluttajakäyttäytymistä. Selvitysten mukaan suomalaiset arvostavat ruuassa: Hintaa Makua ja herkullisuutta Laatua Terveellisyyttä Kotimaisuutta Valintoja tekemällä voimme tehdä ympäristölle ja lähialueelle paljon hyvää.

Kuvat: Jussi Ulkuniemi Birgitta Salminen © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.