Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Psykoterapia ja avohoito on edullista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Psykoterapia ja avohoito on edullista"— Esityksen transkriptio:

1 Psykoterapia ja avohoito on edullista
Vertailussa: psykologipalvelut Kelan korvaamat tai kuntien ostamat psykoterapiat muut mielenterveysongelmien aiheuttamat kulut

2 Pohjatiedot Työkyvyttömyyseläkkeiden perusteista jo 43 % on vuonna 2002 ollut psyykkisiä. Alle 55-vuotiailla osuus on jo 53 %. Työstä poissaolot psyykkisistä syistä ovat kaksinkertaistuneet muutamassa vuodessa. Vuonna 2002 psyykkisistä syistä sairaslomapäiviä (ja siis myös Kelan ja työnantajan korvaamia sairasrahapäiviä) oli 3,5 miljoonaa, eli enemmän kuin työntekijöitä. Kustannukset ovat 127 miljoonaa euroa vuodessa. Kulut kasvoivat 28 prosenttia vuodessa.

3 Syrjäytymisen kulut vs. palkkakulut
Yhden syrjäytyneen henkilön/työttömän vuosikustannukset euroa –VM arvio 1997 50 vuoden elinkaaren aikana ( v) kustannukset jopa 1,4 milj. euroa Yhden psykologin palkkakulut vuodessa keskimäärin euroa 40 vuoden työuran (25-65v) kulut siis samat 1,4 milj. euroa Kajanoja (Kela, 2002): Syrjäytymisen minimikulut euroa per henkilö

4 Psykoterapian kustannukset Kelalle tai kunnille
Yksi Kelan ostama tai kuntoutuslain perusteella korvaama psykoterapiatunti maksaa tällä hetkellä euroa per käyntikerta. keskimäärin 50 euroa/ tunti. (nuorilla korvaus euroa, aikuisilla euroa). Kuntien ostopalvelut maksavat noin euroa/tunti. Mikäli Kela korvaisi sairausvakuutuksesta psykologin antamaa hoitoa, sen kustannus valtiolle olisi 45 euroa/tunti

5 Psykoterapia- vs. poissaolokulut
Kerran viikossa tapahtuva psykoterapia neuropsykologinen kuntoutus (40 vk) maksaa euroa/vuosi Kelan korvaamana. Kaksi kertaa viikossa tapahtuva psykoterapia (tarpeen tavallisesti ahdistus- ja masennusoireissa) maksaa euroa/vuosi Kelan korvaamana. 1 kuukauden poissaolo työstä maksaa työnantajalle ja Kelalle keskimääräisen palkansaajan ansiolla (2500 euroa kk plus kaikki työnantajan sivukulut) suurin piirtein saman verran kuin koko vuoden psykoterapia 2 x vk ( euroa).

6 Lastenkodit, vankilat ja psykiatrinen osastohoito
Jos lapsi sijoitetaan lastenkotiin, hinta on noin euroa/vuosi. Jos nuori joutuu vankilaan, hinta on noin euroa/vuosi. Jos lapsi/nuori sijoitetaan psykiatriseen osastohoitoon, hoidon hinta on keskimäärin euroa per vuosi. => Toisin sanoen: yhden osastohoitopaikan hinnalla voidaan maksaa noin 40 henkilön intensiivisen psykoterapian vuosikustannukset (2 x vk)

7 Sairasloma, eläke vs. psykoterapia
Jos henkilö joutuu sairaslomalle ja eläkkeelle 30-vuotiaana, hänen aiheuttamansa kustannukset ovat 35 vuoden ajalta noin 1 miljoona euroa (35 x euroa). Kahden vuoden tiivis psykoterapia, (2 x vk), jonka seurauksena esim. uupunut tai burnout’ista kärsinyt henkilö yleensä palaa töihin, maksaa yhteensä vain euroa eli noin 130 kertaa vähemmän.

8 Hoito on halvempaa kuin poissaolo
Työntekijän yhden viikon töistä poissaolo maksaa keskimääräisellä ansiotasolla (palkka 2400 euroa/kk plus kaikki työnantajan sivukulut) yhteiskunnalle noin 1000 euroa. Viikon kaksi käyntiä psykoterapiassa maksavat keskimäärin 2 x 50 euroa = 100 euroa eli 10 kertaa vähemmän

9 Lähteet 1- 4 Kaikki luvut ovat valtion viranomaisten tai Kelan ja kuntien tilastoista ja raporteista. 1) Eläkeluvut ovat Kelan ja eläkelaitosten tilastoista. 2) Sairauspäivärahat ovat Kelan tilastoista. 3) Syrjäytyvän henkilön / työttömän yhteiskunnalle aiheuttamat vuosikulut laskettu 1997 VVM:ssä. Vuoden 1997 kulut muunnettu euroiksi ja pyöristetty vastaamaan vuoden 2007 tilannetta. 4) Psykologin vuosikulut ovat Kunnallisen työmarkkinalaitoksen palkkatilastoista 2005.

10 Lähteet 5-8 5) Psykoterapiakustannukset = Kelan kuntoutusetuudet vuonna Kuntien psykoterapioiden kulut = Helsingin kaupungin vuoden 2005 reaalihinnat 6) Lastenkotisijoitusten, nuoren vankilassa olon ja psykiatrisen hoidon vuosikustannukset: STM:n ja STAKESin raportit 7) Sairausvakuutuskorvauksen hinta 45 euroa/käynti perustuu lakialoitteen 60/2005 laskelmaan. Lääkärin määräämän hoidon korvaus on 75 % taksasta. Jos taksa on 60 euroa, korvaus on 45 euroa per käynti. 8) 40-vuotiaana eläköityvän henkilön elinkaaren kulut on laskettu kuten kohdassa 3 - eli 35 vuotta x euroa = noin 1 miljoona euroa.


Lataa ppt "Psykoterapia ja avohoito on edullista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google