Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Advertisements

Tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen (CSCL)
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
Hoitotyön koulutuksen keskeyttäminen - opiskelijan näkökulma
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Työrauha ja haastavat tilanteet
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
OPPIMINEN JA OPETUS / DIDAKTIIKAN KURSSIN WIKITENTTI.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
TYÖTAPAVERSTAS Tea Kantola (KAT).
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Viestintäsuunnitelma
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Joustavat opetusjärjestelyt Siilitien peruskoulu
Timo Järvensivu, KTT, tutkija, verkostoasiantuntija
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Ops 2016 ja arviointi.
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kurssin suunnittelu Timo Laukkanen, Ville Lilja, Otto Mustonen, Timo Räsänen, Kari Saari ja Kaisa Västilä A!Peda Intro (26)
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
Kieli itseilmaisun välineenä
Tervetuloa! OPS 2016.
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit I Harjoitustyö
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Mikä on monialainen oppimiskokonaisuus?
Luku- ja tenttivihjeet 7
DEMO 5 Sonja Betancourt, FM
SUUNNITELMA KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Nilakan yhtenäiskoulussa
Esitetty Ari Myllyviita Kemian ja matematiikan lehtori
Projektioppiminen ja monialainen oppiminen
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Leena Penttinen/2017 – Päivi Rosenius 2018
Liikunnan Perusopinnot
Esityksen transkriptio:

Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

Laajempaa taustaa Yhteiskunnan kehitys → paikkaan ja raskaisiin laitteisiin sidotusta "savupiipputeollisuudesta" notkeaan ja tehokkaaseen "informaatiotalouteen" Tiedonkäsitys → jaetut kognitiot Huom: sivuseuraus nykyaikainen tiedonkäsitys ≠ klassinen (Platonin) tiedon määritelmä Opetusmenetelmien kehitys → oppilaan aktivointi toiminnallisen aktiiviteetin kautta

Ryhmäoppimisen teoriaa Nykyään ryhmätyö-, yhdessä ajattelu jne. taidot (ja asenteet) ovat keskeisiä oppimistavoitteita. Tärkeänä tavoitteena on yhdessä tekemisen oppiminen tasapainotetaan kilpailullista yhteiskuntaa opetetaan nyky-yhteiskunnassa tarvittavia (moniammatillisia) yhteistyötaitoja Kaikessa ryhmäopetuksessa hyödynnetään ryhmän sosiaalisia suhteita. Taustalla Vygotski kulttuurihistoriallinen (/ sosiaalisen kehityksen) teoria Olennaista kiinnittää huomioita sosiaalisten suhteiden muodostamiseen ja purkamiseen!

Ryhmäopetuksen toteutus Ryhmiin jako kaveriporukoiden hajauttaminen vs. vapaaehtoinen ryhmänmuodostus vaihtelu (saman dominointisuhteen eliminointi) Instruktioiden selkeys metodiset ohjeet (miten jakaudutaan, pulpettien siirto yms.) sisällölliset ohjeet tarkista, että ohjeet ymmärretty yleinen kysymys (pos!: ”kuka on ymmärtänyt?”) kierteleminen työn alussa, jotta näkee, että kaikki ryhmät saaneet työn käyntiin Riittävä materiaali

Ryhmäopetuksen haaste Haasteena sisällölliset ja sosiaaliset ”katvealueet” ”vapaamatkustamisen” ongelma (sekä moraalinen että oppimista koskeva) vastuu opetus – opiskelu – oppimis -prosessista on opettajalla, vaikka oppilaat opettaisivat toisiaan/toisia ryhmiä

Yhteistoiminnallinen oppiminen (eli yhdessä oppiminen, vanhempi termi) Yhteistoiminnalliseksi (YTO) kutsutaan oppimista, jossa sosiaalisten taitojen kehitys on olennainen osa oppimistavoitteita (sisällöllisten tavoitteiden lisäksi). Tämä erottaa YTOn perinteisestä ryhmätyöstä (ks. tarkemmin Sahlberg & Leppilampi 1994, 69). Olennaista on keskinäisen riippuvuus, jossa tavoitteita ovat esimerkiksi toisen auttaminen, vastuu koko ryhmästä. YTO oli yksi kasvatustieteellisistä muotivirtauksista (Suomessa 1990-luvulla)

Yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteet (Sahlberg & Leppilampi 1994, 72–75; ks. myös Meisalo & Lavonen) Ryhmän jäsenten positiivinen riippuvuus toisistaan ”Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta” Ryhmässä tehtäväksi saatua tai otettua tehtävää ei saada suoritettua ilman jokaisen jäsenen panosta. Monipuolinen ja avoin vuorovaikutus ryhmän jäsenten kesken Yksilöllinen vastuu Jokainen ryhmän jäsen kantaa vastuuta muista ja siitä, että ryhmä saavuttaa asetetut tavoitteet. Ryhmän toiminnan ja oppimisen arvioiminen: Yhteistoiminnallisuuden tavoitteena on myös kehittää oppilaan metakognitiivisia taitoja. Yhteistyötaitojen tunnistaminen ja kehittäminen

Palapeli – yhteistoiminnallinen ryhmätyö (Meisalo & Lavonen) Perinteiseen ryhmätyöhön verrattuna yhteistoiminnallisessa ryhmässä oppilaat työskentelevät tiiviimmässä positiivisessa vuorovaikutuksessa. Työskentelyn aikana ryhmien koostumus saattaa vaihdella ns. kotiryhmän ja tutkimusryhmän kesken. Työtapaa voi käyttää jopa koko kurssin ajan tai sitten vain yhdellä tunnilla (tai jokin välimuoto). Ennen laajaa työtä ryhmätyö-, keskustelu- ja kuuntelutaitoja kannattaa harjoitella erikseen.

Palapelin vaiheet 1. Työn suunnittelu Yhteistoiminnallisen ryhmätyön alussa kerrataan ensin oppimisen tarkoitus ja ryhmätyön periaatteet (ks. edellä). Nimetään kotiryhmän jäsenet esimerkiksi numeroin (1, 2, 3, 4). Eri numeroilla on eri vastuualueet. 2. Työskentelyn aloitus Tapahtuu kotiryhmässä, josta sitten siirrytään lisäselvittelemään asiantuntija-/opiskeluryhmään 3. Työskentely asiantuntijaryhmässä Tieto hankitaan ja asiat opitaan opiskeluryhmissä. Kullekin oppilaalle lankeava tehtävä pakottaa hänet positiivisella tavalla aktiiviseksi, sillä hän joutuu myöhemmin opettamaan muita kotiryhmässä.

Palapelin vaiheet (jatkuu) 4. Opetus ja oppiminen kotiryhmässä Kun tiedot on koottu ja opiskeltu, palataan takaisin kotiryhmiin, jolloin kukin vuorollaan opettaa muille kotiryhmän jäsenille oman vastuualueensa asiat. Työn tuloksista voidaan tehdä kotiryhmissä raportti.  5. Arviointi Lopuksi oppilaat arvioivat oman ja ryhmänsä työskentelyn, sekä esitetyt tuotokset. Ensimmäisillä kerroilla oppilailla on usein ongelmia arvioinnin kanssa. Heitä pitää auttaa arvioimaan omaa työskentelyään