Suomalainen työelämä Euroopan parhaaksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SPL Päätoimisten Coaching-ohjelma
Advertisements

Työmarkkinoiden toimivuuden parantaminen ja työelämän kehittäminen Janne Metsämäki Helsinki
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Osaaminen ja työhyvinvointi
Miksi Työelämä 2020 yhteistyöhanke?
Yhteisiä tekoja Tepsi – työhyvinvoinnin hyvien käytäntöjen tietopankki 1www.tyohyvinvointifoorumi.fi.
Uuden työntekijän perehdyttäminen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Työhyvinvointisuunnitelma työhyvinvointityön pohjana
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Työhön laatua, terveyttä ja hyvinvointia johtamisella
1 Ajatuksia työelämän kehittämisen strategiasta Johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen Elinkeinoelämän keskusliitto ja Tuottavuuden pyöreä pöytä.
Työntekijöiden odotukset työhyvinvoinnille
Osatyökykyiset ja työelämä
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Terve mieli työssä Tuula Löf Työelämän teemapäivä
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
TEAM työsuojeluviikko
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Kommenttipuheenvuoro : Työperäinen maahanmuutto – ratkaisu kuntien työvoimapulaan Eettisyyttä ja edunvalvontaa Suunnittelija Marjo Katajisto JHL.
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Yleislääkäripäivät 2013: Kollegan työkyky
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Työsuojelu Suomessa.
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Työsuojelulautakuntien valtakunnallinen seminaari , Säätytalo.
TYÖTURVALLISUUSKESKUS TYÖSUOJELUVAIKUTTAJANA Kiljava toimitusjohtaja Jorma Löhman.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
W w w. h a m k. f i HYVÄ JA TUOTTAVA TYÖELÄMÄ TYÖYHTEISÖN DYNAAMINEN VALMENNUS mi.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Strategisen hyvinvoinnin johtaminen Osan II kuvat.
KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteinen kunta-alan tuloksellisuuskampanja (TUKA) Kampanjan taustaa -Julkishallinnon kestävyysvajeen ja kuntien.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Kaikki hyvin työssä 2010? Kaiku-työhyvinvointipäivä Irma Väänänen-Tomppo.
Digitalisaation ohjausmalli
Työn imu ja työn kuormittavuus pienissä järjestöissä
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Krematorioiden ja hautausmaiden työturvallisuus
Työkykyä edistävä toiminta
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Työelämä 2020 Toimintaympäristön seuranta 2012−2017
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Suomen Ensiapukoulutus
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Osatyökykyisille tie työelämään
Osatyökykyisille tie työelämään
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Suomalainen työelämä Euroopan parhaaksi Miten se olisi mahdollista?

Työelämän kehittämisstrategia

Työelämän ja työhyvinvoinnin kehittäminen Vahvuudet Sosiaaliset suhteet: sosiaali ja -luottamuspääoma Kohtuulliset vaikutusmahdollisuudet Oppimis- ja kehittämismahdolli-suudet työssä Eniten kehitettävää Oikeudenmukaisen johtamisen kehittämisessä Kiireisyyden vähentämisessä Työoloja koskevassa tyytyväisyydessä Työn terveellisyydessä ja turvallisuudessa Suomen työelämä eurooppalaisessa vertailussa: Työelämän laatu ja työhyvinvoinnin vahvistaminen on yhä keskeisempi osa työn houkuttavuuden ja tuottavuuden parantumisessa. Huono tuottavuuden kasvu heikentää myös työelämän kehittymisen edellytyksiä

Työelämän kehittämisstrategia VISIO Suomen työelämä EUROOPAN PARAS 2020 TULEVAI-SUUDEN TYÖPAIKAT LUOTTA-MUS JA YHTEISTYÖ TYÖHYVIN-VOINTI JA TERVEYS OSAAVA TYÖVOIMA INNO-VOINTI JA TUOTTA-VUUS Strategian tavoitteena on parantaa Työllisyysastetta Työelämän laatua Työhyvinvointia Työn tuottavuutta

Kehittämisen lähdettävä työpaikan omista lähtökohdista Työpaikat 1. Hyvä perustaso Perusasiat kunnossa, arki ja velvoitteiden hoitaminen sujuvaa 2. Kehittäjät Panostetaan kehittämiseen aluksi erillisillä hankkeilla, sitten monipuolisesti ja suunnitelmallisesti 3. Edelläkävijät Erinomaiset tai maailmanluokan tuotteet, palvelut, toimintakonseptit, työyhteisöt ja niiden jatkuva kehittäminen Kehittämisen lähdettävä työpaikan omista lähtökohdista Toimintatapojen parantaminen on mahdollista kaikilla työpaikoilla ja aloilla

Esimerkki työelämän kehittämisestä hyvältä perustasolta kehittäjätasolle ja edelläkävijäksi Hyvä perustaso -Työpaikan työolot täyttävät lainsäädännön vaatimukset -Kehittämisessä on usein kysymys ongelmien poistamisesta ja haittojen vähentämisestä -Tapaturmista, altistumisista fysikaalisille ja kemiallisille tekijöille sekä liiallisesta kuor- mituksesta pyritään eroon -Siisteydestä, järjestyksestä, koneiden ja laitteiden kunnosta sekä työssä tarvittavista suojaimista ja välineistä huolehditaan -Työpaikalla on toteutettu terveyteen ja työkykyyn vaikuttavien riskien arviointi -Työllä on tarkoitus ja se ei tylsistytä tekijäänsä -Työn tavoitteista keskustellaan -Työ edistää terveyttä ja tuo sisältöä elämään Kehittäjät -Työhyvinvointi- ja työtuvallisuustyön vaikut- tavuutta arvioidaan ja sille on asetettu tavoitteet -Edistetään työntekijöiden liikuntaa, terveyttä ja työkykyä -Työt räätälöidään ihmisten erityistarpeiden, esim. osatyökyvyn mukaan -Työhyvinvointi, työturvallisuus ja riskien hallinta otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa, työaikajärjestelyissä ja investoinneissa -Työ koetaan mielekkääksi ja palkitsevaksi -Työn vetovoima- ja voimavaratekijöitä pyritään järjestelmällisesti vahvistamaan Edelläkävijät -Työhyvinvointi- ja työturvallisuustyöt sekä työkyvyn johtaminen ovat luonteva osa työpaikan strategista toimintaa -Johto seuraa työhyvinvoinnille ja työturval- lisuudelle asetettujen tavoitteiden saavut- tamista -Tuottavuutta ja työhyvinvointia kehitetään samanaikaisesti -Organisaatiolla on kehittynyt riskien hallinta- ja turvallisuuskulttuuri -Työyhteisö ja johtaminen suojaavat ylikuormitukselta tulevaisuuden työtehtävissä -Työn imu ja innostus ovat työnteon arkea -Työnteolle ominaista on tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen työhön Työhyvinvoinnin edistäminen Työkuormituksen ja riskien hallinta Työn mielekkyys ja voimavarat

Tuki työpaikoille TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISTALKOOT KÄYNTIIN! 3. Palvelutarjoajien ja alueellisten toimijoiden rooli 2. Toimi-alojen ja toimiala-liittojen rooli 1. Yhteiskunnan ja kansallisten toimijoiden rooli TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISTALKOOT KÄYNTIIN!

Miten yhteistoimintaa jatketaan? Kansallinen yhteistyöhanke työpaikoille Tekesin työorganisaatioiden kehittämisohjelma Johtamisen kehittämisverkosto Työhyvinvointifoorumi Työmarkkinajärjestöjen toimet Raamisopimus Työurasopimus Hallitusohjelmaan liittyvät muut, työelämän laatuun ja työpaikkojen toiminta-tapojen kehittämiseen liittyvät toimenpide-esitykset

Jatkoaskeleet Valmistellaan toimeenpano-suunnitelma, jossa olennaisena osana kansallinen yhteistyöhanke Organisoidaan toiminta: Työpaikkoja edustava neuvottelukunta Johtoryhmä: Strategian valmistellut johtoryhmä jatkaa, toimii samalla Tekesin työorganisaatioiden kehittämisohjelman neuvottelukuntana Työjaosto/sihteeristö Projektijohtaja apunaan virkakuntaa

Liittojen/työmark-kinaosapuolten kehittämistyö työpaikoilla ”Kansallisen yhteistyöhankkeen” kolme tehtävää STM TEM OKM Liittojen/työmark-kinaosapuolten kehittämistyö työpaikoilla TTL Koulu-tuksen järjestäjät Yksityiset palvelutuot-tajat ELY AVI JKV Trio+ TTK Tekes 2. Kontaktit työpaikoille, sekä työntekijä- ja työnantajaliittoihin (koulutusta, neuvontaa, avustamista) THF TSR ”KANSALLINEN YHTEISTYÖHANKE” 1. Koordinoi, kokoaa, kohdistaa, neuvottelee toimijatahojen kanssa operaatioista ja niiden seurannasta 3. Viestintä, medianäkyvyys. Tavoitteena nostaa strategian teemat julkisuuteen ja työpaikoilla puheenaiheiksi, sekä levittää tietoa kehittämismahdollisuuksista Innovointi ja tuottavuus Luottamus ja yhteistyö Työhyvinvointi ja terveys Osaava työvoima Hyvä perustaso Kehittäjä Edelläkävijä JKV = johtamisen kehittämisverkosto THF = työhyvinvointifoorumi TTL = Työterveyslaitos TTK = Työtuvallisuuskeskus TSR = Työsuojelurahasto

Kansallisen yhteishankkeen panos-tuotosmalli x Vaikuttavuus x x - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - x Nykytila 1 = TOTEAVA 2 = KOKOAVA 3 = AKTIIVISESTI EDISTÄVÄ 4 = LAAJASTI TAVOITTAVA 1 2 3 4 Investointi

Työskentely: jakaudutaan pienryhmiin pohtimaan ja keskustelemaan, mitä minun työpaikallani voisi tai pitäisi tehdä, että… - työpaikassa saataisiin kehitettyä uusia ja nykyistä parempia työskentelytapoja (ryhmät 1 ja 2) - luottamus ja yhteistyö työpaikalla paranisi (ryhmät 3 ja 4) - työhyvinvointi lisääntyisi (ryhmät 5 ja 6) - osaaminen kehittyisi (ryhmät 7 ja 8) Kirjoittakaa ehdotuksenne paperille! RTT-ohjelma 8.4.2017