MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Aineen rakenteen standardimalli
TURUN KOULUJEN 6. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN KÄYTTÖTAITOKARTOITUS KEVÄT 2005 TOP-KESKUS Turun opetustoimi 2005.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Norssi ja Varis juttusilla
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
9.Lk Biologian laborointikurssi
MILLAISENA KIELI NÄYTTÄYTYY OPPILAIDEN SILMISSÄ JA OPPIMATE- RIAALISSA?
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Kemiallista kielioppia!
Siivikkala, Metsäkylä, Viljakkala Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
Oppilaan sukupuoli ja fysiikan opetuksen työtavat Jari Lavonen Opettajankoulutuslaitos
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Palautetaidot ja opponointi
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Palaute laskinkurssista "Pitkää matematiikkaa graafisella laskimella TI-86” Toholammin lukiosta Perhoon
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
MIKÄ ON TANDEM? Ammatillisia opintoja yläkoulun aikana Tekniikkaa ja teknologiaa Ensimmäisenä Suomessa peruskoulun & ammattioppilaitoksen opintoja yhdessä.
T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Satu Lehto Vähän liikkuville koululaisille suunnattujen liikuntakerhojen toiminta koululaisten ja opettajien kokemana Turun Koulut.
– GISEL-hanke 1 Lomakekysely oppilaille fysiikan opiskelusta Kalle Juuti Jari Lavonen Opettajankoulutuslaitos.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
VERKKOMATERIAALI KEMIAN OPETUKSESSA Maija Aksela & Mari Juuti
Ops 2016 ja arviointi.
Kokeellinen lähestymistapa yläkoulun kemian opetuksessa
Raunistulan koulun oppimis- ja osallisuuskysely luokille syyskuussa OHJE: Opettaja ohjaa työskentelyä. Kuva/dia heijastetaan videokameralla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Yhteisöllisen oppimisprosessin perusteet Seija Jeskanen
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Lukion KE1 kurssin toteutuminen opetussuunnitelman mukaan Ulla Vesterinen, FM Kemian laitos Jyväskylän yliopisto Kemian opetuksen.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN KOULUTYÖLLE ANTAA ENERGIAA
Konformaatioisomeria
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Englannin valinnainen lisäkurssi
Valinnainen 8 – 9 lk 2h/ viikko Lisäkurssi 8 – 9 lk 2h tai 1 h/ viikko
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA:
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
Tietoa välittävä puheenvuoro
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
Reaktio 3 Reaktiot ja energia
Tieto odottaa käyttäjäänsä - välineitä tiedon löytämiseen-
Kemian opetuksen päivät
Millainen on kemian mikromaailma
Esitetty Ari Myllyviita Kemian ja matematiikan lehtori
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Esityksen transkriptio:

MOLEKYYLIMALLINNUS KEMIAN OPETUKSESSA: ALUSTAVIA TULOKSIA TUTKIMUKSESTA Maija Aksela & Jan Lundell

MIKSI KÄYTÄN MOLEKYYLIMALLINNUSTA OPETUKSESSANI? ”Huomasin oppilaiden oppineen rakennekaavioiden ymmärtämistä paremmin kuin aikaisemmin” (O1) ” Molekyylimallinnuksen avulla voidaan havainnollistaa molekyylien rakennetta, mitata sidosten pituuksia ja sidoskulmia” (O2)

MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA? ”Käytettynä yhdessä rakennussarjan kanssa auttaa ymmärtämään molekyylien kolmiulotteista rakennetta.” ”Auttaa myös molekyylien nimeämisessä. ” ”On ilmeisen mielenkiintoisempaa kuin liitutaulutyöskentely. ” ”Lisäksi se antaa oikean kuvan, kuinka nykyaikainen kemisti työskentelee kokeellisuuden rinnalla. ” (O3)

MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA? ”Havainnollistaa, oppilaat tajuavat kolmiuloitteisesta kuviosta paremmin mm. orbitaalit ja isomeriaa” (04) ”Havainnollistaa molekyylien avaruusrakennetta. Oppilas pystyy rakentamaan molekyylejä nimen perusteella ja päinvastoin. Käytän myös DNA:n ja proteiinien rakenteen havainnollistamiseen.” (05)

MIKSI MOLEKYYLIMALLINNUSTA? ” Kiinnostavaa” (O6) ”Olen tarvinnut siistejä kaavoja opintomateriaaleihin.Atomimallia havainnollistamaan.” (O7) ”Spartan: Molekyylien sidoskulmien ja dipoliluonteen selventämiseksi ja mitä energia saa aikaiseksi molekyyleissä. Chemscetch: molekyylien kolmiulott. rakenne. ” (O8)

HYÖDYLLISYYS (opettajien arvio, Likert –asteikko 1-5, 5=hyödyllisin) Se kehittää oppilaiden visualisointitaitoja (k=4,6) Se havainnollistaa vaikeita kemian käsitteitä (k=4,5) Se tukee oppilaiden kemian käsitteiden oppimista (k=3,88) Se herättää oppilaiden kiinnostuksen kemiaan. (k=3,88) Se innostaa oppilaita kemian opiskeluun (k=3,88) Se tukee oppilaiden luovuutta (k=3,25) Se kehittää oppilaiden tutkimisen taitoja (k=3,0)

KEMIAN ILMIÖIDEN HAVAINNOLLISTAMINEN MOLEKYYLIMALLINNUKSELLA: Molekyylien avaruudellinen rakenne Energia ja sen muutokset Isomeria Atomi –ja molekyyliorbitaalit IR-spektroskopia Elektronitiheys Kemiallinen sidos (kovalenttinen sidos) Ei vielä: Muut spektroskopiset menetelmät Kemiallinen reaktio Kemiallinen sidos (heikot vuorovaikutukset)

MITÄ OHJELMIA KÄYTÄN`? Spartan Chemsketch Internetin Java-pohjaisia sovel-luksia, Chem3d,ViewerLite Mooli –kirjasarjan ohjelma Opetushallituksen sivuilla oleva

MILLÄ KURSSEILLA KÄYTÄN? 1. kurssi lukiossa 2. kurssi lukiossa (eniten) 3. kurssi 4. kurssi

KOMMENTTEJA ” Innostuin mallinnuksesta vielä enemmäm kun huomasin miten se uppoaa oppilaisiin!! ” ”Viime kesän molekyylimallinnuskurssi oli hieno kokemus. Ainut ongelma oli, kun en heti saanut ohjelmaa käyttööni, niin aika tavalla unohtui asioita. Uskon, että ohjelmalla on moneen kurssiin hyötyä. Täytyy ottaa vaan itseään niskasta kiinni ja ottaa ohjelma käyttöön, nyt kun se saatiin kouluun! ”