Kirkon ympäristödiplomi Hannu Jussi-Pekka, Ylivieskan seurakunta, ympäristövastaava.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hajautettu kurssien toteutus ja kehitys OSCu-hankkeessa ITK’03 Kirsti Ala-Mutka, Sanna Räisänen TTY/Ohjelmistotekniikka.
Advertisements

1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Yhteisöllisyys – utopiaa vai arjen tekoja
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Laatujärjestelmä marjatiloilla/jatkojalostajalla
MPKK:n laadunvarmistus-järjestelmän kehittäminen auditoinnin jälkeen
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
To klo 9.00 – Muhoksen seurakuntatalo 1.
Kirkon ympäristödiplomi 2006 Pauli Välimäki. Kirkon ympäristödiplomin hakeminen •Kirkkoneuvosto/YKN päättää hakea diplomia ja asettaa ympäristötyöryhmän.
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
SUOMEN EVANKELIS-LUTERILAINEN KIRKKO KIRKON TYÖMARKKINALAITOS PALKKAUJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN Kirkon työmarkkinalaitos Oili Marttila KiHV
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Auditointiraportin sisältö läsnäolijat, haastatellut, tutustumiskohteet käsikirjan numerointi – helpottaa lukemista minimikriteerien täyttyminen kohta.
Toimintajärjestelmän rakentaminen
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Uusi seurakuntayhtymä 2015 Lakivaliokunta työstää (lausuntoja mm. piispainkokoukselta ja hallintovaliokunnalta) Kirkolliskokous päättää keväällä.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Äänekosken kaupungin ympäristöpolitiikka vuoteen 2016 luonnos Kaupunginhallitus liite nro 4 (1/10) Opetuslautakunta liite nro 1 (1/10)
Henkilöstöjohdon rooli henkilöstövähennyksissä HENRY ry Mistä koostuu onnistuneen yt-prosssin läpivieminen Anneli Ranki
Ajatuksia oppimisesta
Heinolan seurakunnan ympäristöohjelman toimet vuosittain
Projektin nimi: Iso rinkeli
Apteekkien diabetesohjelma
Lajittelupeli Graafinen ala.
-Jäseniä (Kaupungissa 54627) -Ikäluokka vuotiaat Mikkelin hiippakunta -Hallinnollisesti 6 alueseurakuntaa, nuorisotyö hoidetaan keskitetysti.
Oulun seurakunta- hallinto- ja toimintarakenneselvitys
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Anna-Liisa Lämsä: Tuhat tarinaa lasten ja nuorten syrjäytymisestä.
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄTYÖSTÄ
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Miten turvata infraosaaminen 2020 Turku
Ympäristödiplomin uusiminen Mitä pitää tehdä? Aikataulu Ympäristökatselmuksen ja ohjelman päivitys Onko ympäristöohjelma toteutunut? Muutoksia minimikriteereissä.
Viestintäsuunnitelma
Ympäristövastuu: Havainnointitehtävän ohjeistus
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
ELY-keskusten palvelut kansainvälistyville yrityksille
YMPÄRISTÖ JA LUONTO  Lisätään luonnon tuntemusta ja arvostusta  Tutkimisen ja itse tekemisen iloa  1. kurssi 8. luokalla  2. kurssi 9. luokalla  Voi.
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Historia ja tausta: Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Monivaiheinen kehitys yli 30 vuoden aikana Monivaiheinen.
Timo Helenius Piispan teologinen sihteeri Oulun hiippakunnan tuomiokapituli KIRKON YMPÄRISTÖDIPLOMI JA ILMASTONMUUTOS.
© Tehy ERITYISPÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Tehyn ja yhteistyöjäsenjärjestöjen yhteinen tuotos.
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
JYVÄSKYLÄN KRISTILLINEN OPISTO TYÖELÄMÄPALVELUT SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÄN HYVINVOINTIKARTOITUS.
Henkilökunnan Ekokompassi- koulutus Tapahtuman nimi, pvm Kouluttaja.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Papisto turvaa jatkuvuuden
Yhteistyö ensihoidossa Lapin ja Länsi-Pohjan sote-seminaari, pohtimolampi Vesa Kauppinen, vastaava sh, operatiiviset toiminnot.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
Luterilainen kirkko Luterilaisuus. Reformaatio Uskonpuhdistus.
ESPOON HIIPPAKUNTA KANSAINVÄLINEN TYÖ Tapahtumat, jotka huomioidaan tiedotuksessa vuonna 2015 Ekumeeninen rukousviikko Uskontojen ja katsomusten.
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Mikä ViNO? -tietovisa
Maailmanlaajuinen johtajakoulutusryhmä
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Jyväskylän yliopistossa
Yritykset ja yhteiskunta
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Tervetuloa koulutukseen!
VAAROJEN TUNNISTAMINEN
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Valtuustoseminaari seurakuntaliitoksesta Humppila
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Esityksen transkriptio:

Kirkon ympäristödiplomi Hannu Jussi-Pekka, Ylivieskan seurakunta, ympäristövastaava

Mikä ympäristödiplomi?  Kirkon ympäristödiplomi on vapaaehtoinen järjestelmä, jonka avulla seurakunta voi jatkuvasti parantaa ympäristöasioiden hoidon tasoa, mutta myös muutoin tehostaa toimintaansa.  Ympäristödiplomi on seurakuntia varten kehitetty väline.  Perustettu vuonna  Diplomikirjan kolmas, uudistettu laitos tuli voimaan vuoden 2012 alussa.  Löytyy myös nettiversiona (sakasti.evl.fi)  Kirkon ympäristödiplomin rakenne mukailee kansainvälisten ympäristöjärjestelmien (ISO ja EMAS) rakennetta, mutta sen vaatimukset on sovellettu seurakuntien olosuhteisiin.

Mikä ympäristödiplomi?  Seurakunnan kirkkoneuvosto päättää diplomin hakemisesta ja asettaa työryhmän laatimaan seurakunnalle ympäristöohjelman.  Saadakseen ympäristödiplomin on seurakunnan täytettävä kirkon ympäristödiplomin käsikirjassa määritellyt minimikriteerit.  Minimikriteerien lisäksi seurakunnan on kerättävä vähintään 100 vapaavalintaista pistettä, joista annetaan esimerkkejä Kirkon ympäristödiplomin käsikirjan uusimmassa versiossa vuodelta  Ympäristöohjelman avulla seurakunta tunnistaa toimintojensa ympäristövaikutukset ja paneutuu ympäristöasioiden hoitoon.  Seurakunta, niin työntekijät kuin luottamushenkilötkin, sitoutuvat tämän tavoitteellisen ympäristöohjelman käytännön toteutukseen. Samalla edistetään myös seurakuntalaisten ympäristötietoutta ja ympäristömyönteistä käyttäytymistä.

Mikä ympäristödiplomi?  Kirkkoneuvosto hyväksyy ympäristöohjelman.  Seurakunta pyytää ympäristöohjelman auditointia hiippakunnan tuomiokapitulilta (koulutetut auditoijat).  Auditoinnin aikana hiippakunnan auditoijat käyvät seurakunnan arvioimat pisteet läpi ja antavat oman pisteytyksensä. Tämän pisteytyksen pohjalta myönnetään ympäristödiplomi.  Auditoinnissa käydään läpi mm. jätehuolto, siivous, leirikeskukset, toimistot, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus.  Auditointilausunnon sisältävä raportti liitetään sittemmin tuomiokapituliin toimitettavaan ympäristödiplomihakemukseen.  Ympäristödiplomin myöntää Kirkkohallitus (kaksi kertaa vuodessa).  Ympäristödiplomi on voimassa neljä (4) vuotta, esim

Miksi ympäristödiplomi?  Ympäristökysymykset koskettavat kaikkea seurakunnan toimintaa.  Kiinteistönhoidossa käytetään paljon energiaa, vettä, kemikaaleja ja tuotetaan jätettä.  Seurakuntatilojen rakentamisessa muokataan ympäristöä ja kulutetaan luonnonvaroja.  Metsien, hautausmaiden ja viheralueiden hoidossa vaikutetaan suoraan luonnon elinehtoihin.  Hankintojen vaikutus kulutuksen ympäristökuormaan, eri tuotteilla erilaiset ympäristövaikutukset.  Lainsäädäntö edellyttää ympäristövaikutusten huomioimista niin rakentamisessa, kiint.hoidossa, jätehuollossa kuin metsänhoidossa.

Miksi ympäristödiplomi?  Ympäristödiplomi minimoi riskit, ennakoi tulevat tilanteet ja tarjoaa työkalut toimintojen jatkuvaan kehittämiseen.  Pitkällä tähtäimellä taloudellisesti järkevä ja säästöjä tuova toimintatapa.  Ympäristöasiat liittyvät lähes kaikkiin seurakunnan tehtäväalueisiin:  Leirikeskukset yleensä luonnon keskellä: leireillä, ripareilla ja kursseilla seurakunta voi tarjota kosketuksen luontoon ja kasvattaa luomakunnan varjeluun (esim. vihreät riparit).  Ympäristönäkökulma voi liittää seurakunnan opetuksen ja julistuksen seurakuntalaisen arkeen ja lähiympäristön ongelmiin.  Ympäristövastuun lisäksi järjestelmään on otettu mukaan kulttuuriseen kestävyyteen liittyviä sekä joitain sosiaalisen vastuun piiriin kuuluvia asioita kuten kansainvälinen diakonia, vastuullinen sijoittaminen ja Reilun kaupan tuotteet.

Miksi ympäristödiplomi?  Ympäristödiplomin avulla seurakunta voi parantaa ympäristöasioiden hoidon tasoa ja tehostaa ympäristömyönteistä toimintaa.  Se korostaa sekä seurakunnan johdon, henkilöstön että seurakuntalaisen vastuuta ympäristöasioista.  Lähtökohtana seurakunnan johdon, luottamushenkilöiden ja henkilöstön yhteinen tahtotila: ”Meidän seurakuntamme haluaa olla esimerkillinen suhteessa luontoon ja ympäristöön”.  Toimiva ympäristöjärjestelmä johtaa siihen, että seurakunnan toimintaan osallistuvat tietävät oman toimintansa ympäristövaikutukset.  Se sitoo ympäristöasiat osaksi seurakunnan normaalia hallintoa ja toimintaa.  Selkeät vastuut, valtuudet ja tavoitteet (ympäristön tilan jatkuva kehittäminen).

Ympäristödiplomin hakuprosessi

Hengelliset lähtökohdat  Kiitollisuus  Kunnioitus  Kohtuus