Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

A Rocha Suomi, Panu Pihkala

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "A Rocha Suomi, Panu Pihkala"— Esityksen transkriptio:

1 A Rocha Suomi, Panu Pihkala
Tulevaisuus ja toivo Vihreät riparit –oppituntimateriaalin yhteenveto-osuus

2 Ympäristöahdistus Harva asia on yhtä olennainen kuin luonto, jonka kautta saamme elämämme perustarpeet. Katekismus, Uskontunnustuksen 1.osan selitys: Jumala antaa elämän koko luomakunnalle ja antaa ihmisille kaikenlaista luonnon kautta Nykyaikana esiintyy paljon vakavia ympäristöongelmia. On luonnollista, että maailman tulevaisuus saattaa ahdistaa.

3 ”Mielen vuodenajat” Asiaa voi ajatella kuten vuodenaikoja: erilaisia kausia tulee väistämättä. Olennaista on, ettei jää yksin näiden tuntemusten kanssa ja ettei ilo kokonaan katoa elämästä. Raamatussa paljon esimerkkejä ihmisistä, jotka kamppailevat masennuksen kanssa Ketään ei hyödytä se, jos ihminen pelkästään masentuu ja lamaantuu.

4 Seurakunta: turvaa, vastuuta ja iloa
Seurakunta on paikka, jossa ihminen saa ilmaista erilaisia tunteita ympäristöön liittyen ja jossa hän saa tukea sekä toisilta että Jumalan lupauksista. Jeesus opetti sekä vastuuntuntoa että ”pyhää huolettomuutta” (Vuorisaarna, Matt.5-7)

5 Avoin tulevaisuus Luterilaiset kristityt uskovat, että tulevaisuus on avoin, mutta Jumala on luvannut olla kanssamme kaikenlaisissa vaiheissa. Ihmiselle on annettu suuri vapaus tehdä sekä hyvää että pahaa. Martti Luther käsitteli tätä teoksessa Kristityn vapaudesta: kristityn tulisi käyttää vapauttaan toisten hyväksi. Kristittyjen tulisi tehdä töitä sen hyväksi, että tulevaisuus olisi parempi.

6 Kristillinen vastuu luonnosta
Kirkko ohjaa jäseniään ja vaikutuspiirissään olevia ihmisiä ”viljelemään ja varjelemaan” luomakuntaa (1.Moos.2:15). Tarkempia suosituksia kirkon jäsenille ja yhteiskunnalle: Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus: Kirkon ilmasto-ohjelma (saatavilla internetistä) Tilanne vaihtelee sen suhteen, kuinka paljon työtä ympäristön hyväksi tehdään kussakin seurakunnassa, mutta yhä useammassa panostetaan asiaan.

7 Seurakuntien ympäristötyö
Seurakunnissa esimerkiksi: Säästetään energiaa (esim. maalämpö uusiin leirikeskuksiin, tehokkaampi lämmityksen säätely) Rakennetaan aurinkopaneeleja (esim. Vantaan Hämeenkylän kirkon katolla) Puhutaan saarnoissa ja hartauksissa kohtuuden puolesta (esimerkiksi Ekopaasto-kampanja) Mitä meidän seurakunnassa tehdään?

8 Meidän Vihreä ripari Millä tavoin meidän ripari edistää ympäristövastuuta? Millä tavalla olemme ”Vihreä ripari”? Mitkä Vihreiden riparien kriteereistä toteutuvat meillä ja miten?

9 Muutama käytännön mahdollisuus hartauselämään

10 Ehdotus: esirukousalttarit
Rakentakaa esirukousalttari ympäristön vaurioitumiselle ja toinen toivon merkeille. Näihin voidaan kerätä luonnonmateriaaleja, piirtää, käyttää lehtileikkeitä, valita raamatunkohtia jne. Voidaan haluttaessa valita sopivaa musiikkia ja laittaa sitä soimaan alttareille.

11 Ehdotus: hartaus surusta ja toivosta
Pidetään hartaus, kenties yllä mainittujen alttareiden luona, jossa esimerkiksi sytytetään kynttilä sukupuuttoon kuolleiden lajien muistolle ja toinen kaikille toivon merkkeinä toimiville. Kristinusko on pohjimmiltaan toivoa korostava uskonto: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon” (Jer. 29:11)


Lataa ppt "A Rocha Suomi, Panu Pihkala"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google