Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa koulutukseen!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa koulutukseen!"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa koulutukseen!
Irina Niinivaara ja Kaisa Karjalainen

2 Avainhenkilökoulutus 20.9.
ILTAPÄIVÄN OHJELMA 12:00 Energiatori-kierros Helenin opastus 12:30 Kahvit ja esittäytyminen Yhdessä 13:00 Yritysvastuu ja Ekokompassi Ekokompassi 13:30 Tauko Case: Helsingin Nuorisoasiainpalvelut / viestintä Case: Murren Murkina / hankinnat Ulla Kajaluoto Tomi Paasiniemi 14:00 Tehtävät ryhmissä (ennakkotehtävän pohjalta) 15:30 Kiitos!

3 Todistukset raportointijärjestelmään Kooste tilaisuudesta
Tietosuoja Todistukset raportointijärjestelmään Kooste tilaisuudesta

4 Mitä ajattelet ympäristötyöstänne juuri nyt?
Ota kortti Mitä ajattelet ympäristötyöstänne juuri nyt?

5 Ketkä istuvat vieressäsi ja mitä he ajattelevat?
Tutustu Ketkä istuvat vieressäsi ja mitä he ajattelevat?

6 Tavoitteenne

7 Yritysvastuu

8 FILANTROOPPINEN VASTUU
Yritysvastuu YMPÄRISTÖ SOSIAALINEN TALOUDELLINEN FILANTROOPPINEN VASTUU EETTINEN VASTUU LAILLINEN VASTUU TALOUDELLINEN VASTUU

9 Tutkimus: Miltton 2017

10 Tutkimus: FIBS ry 2018

11 Tutkimus: Ekokompassi 2018
Onko käytössänne ympäristöohjelma: ympäristötyön tavoitteet, toimenpiteet ja aikataulu?

12 Tutkimus: Ekokompassi 2018
Keskeisiä tuloksia 40 % yrityksistä saa aiempaa enemmän kyselyjä asiakkailtaan ympäristöasioista. Lähes 25 %:lla myös henkilökunnan kyselyt ovat lisääntyneet. 42 % vastaajista myöntää, ettei tiedä, millainen ympäristölainsäädäntö yritystä koskee. Ympäristöjärjestelmää käyttävistä epävarmoja on alle 10 %. Jos yrityksellä ei ole vielä käytössä ympäristöjärjestelmää, nähdään, että pääasiallinen hyöty olisi imagollista. Järjestelmää käyttävät kertovat saaneensa siitä ennen kaikkea taloudellista etua ja vasta toissijaisesti imagohyötyä.

13

14 Ekokompassi

15 Näin se toimii Kartoita lähtötilanne ja tunnista ympäristövaikutukset.
Aseta tavoitteet, suunnittele toimenpiteet ja valitse tunnusluvut. Seuraa tuloksia ja päivitä toimenpiteet vuosittain. Kerro tavoitteistanne ja tuloksista myös muille! Jatkuvan parantamisen periaate Konkreettiset toimenpiteet: messumatoista omiksi tuotteiksi

16 Keskustelu parin kanssa

17 10 kriteeriä Organisaatio sitoutuu noudattamaan toimintaansa koskevaa ympäristölainsäädäntöä ja –määräyksiä Organisaatiolla on nimetty ympäristövastaava, joka on kouluttautunut tehtäväänsä

18 10 kriteeriä Organisaatio kartoittaa ympäristöasioiden hallinnan nykytilan sekä tunnistaa merkittävimmät ympäristövaikutukset Organisaatiolla on ympäristöpolitiikka, jossa organisaatio sitoutuu ympäristövaikutusten vähentämiseen jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti

19 10 kriteeriä Organisaatio ohjeistaa henkilöstön ottamaan ympäristöasiat huomioon toiminnassaan. Organisaatiolla on jätehuoltosuunnitelma ja se toimii jätesäädösten mukaisesti.

20 10 kriteeriä Organisaatio pitää kirjaa vaarallisista jätteistään, pitää ne erillään toisistaan, varastoi ne turvallisesti ja toimittaa asianmukaiseen käsittelyyn. Organisaatio varastoi ja luetteloi käyttämänsä kemikaalit kemikaalilainsäädännön velvoitteiden mukaisesti. Käyttöturvallisuustiedotteet ovat henkilöstön saatavilla ja henkilöstö on opastettu kemikaalien turvalliseen käyttöön.

21 10 kriteeriä Organisaatio laatii ympäristöohjelman, joka sisältää tavoitteet ja toimenpiteet ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Ympäristöohjelma päivitetään vuosittain. Tavoitteet asetetaan uudelleen vähintään kolmen vuoden välein. Tavoitteet asetetaan vähintään kahdelle osa-alueelle ja niiden tulee perustua merkittävimpiin ympäristövaikutuksiin Tapahtumissa tavoitteet asetetaan kaikkiin osa-alueisiin.

22 10 kriteeriä Organisaatio raportoi vuosittain ympäristöohjelman toimenpiteiden toteutumisesta ja tunnusluvuista. Johto ja henkilöstö ovat tietoisia ympäristötyön edistymisestä.

23

24 Kahvia Vessaan Jaloittelua Venyttelyä …
Tauko - 5 minuuttia Kahvia Vessaan Jaloittelua Venyttelyä …

25 Case-esimerkit

26 10 myyttiä Ympäristöystävällinen hankinta on kalliimpi
Aurinkosähkö on kannattamatonta Suomessa Yksityisautoilu on helpointa Ympäristöystävällinen hankinta on kalliimpi Valoja ei kannata sammuttaa Omilla pienillä teoilla ei ole merkitystä Kasvisruualla ei pärjää Lajittelu on turhaa Ostaminen tekee onnelliseksi Ihmisen toiminta ei vaikuta ilmastonmuutokseen Suomessa on turha säästää vettä

27 Ennakkotehtävä Haastattele lyhyesti oman organisaatiosi
Ekointoilijaa ja -epäilijää Pomoa ja duunaria Pitkäaikaisinta konkaria ja tuoreinta työntekijää Haastattelukysymykset ”ympäristövastuu meillä” Mitä hyötyä ympäristötyöstä on meidän organisaatiollemme? Näytätkö itse esimerkkiä vastuullisissa toimintatavoissa? Miten? Mitä ympäristöasiaa olet aina halunnut kysyä?

28 Ryhmät - 30 min Ryhmä 1: on tehnyt ennakkotehtävän
Kootkaa haastattelujen vastaukset ”työkaveriin” Kiteyttäkää merkittävimmät haasteet ja vahvuudet Ryhmä 2: ei ole tehnyt ennakkotehtävää Vastatkaa yhdessä haastattelukysymyksiin, kuin teillä olisi yhteinen yritys Kootkaa vastaukset ”työkaveriin” Ryhmä 3:

29 Ryhmätöiden purku Mihin haasteisiin ryhmänne ”työkaveri” tarvitsisi ratkaisun?

30 Ryhmätöiden purku Minkälaisia ratkaisuja keksimme?

31 Mitä ajattelet ympäristötyöstänne tällä hetkellä?
Ota uudestaan kortti Mitä ajattelet ympäristötyöstänne tällä hetkellä?

32 Kiitos kaikille, tästä on hyvä jatkaa!


Lataa ppt "Tervetuloa koulutukseen!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google