SKENAARIOILLA UUTTA PUHTIA KALATALOUDEN TULEVAISUUTEEN Tarja Meristö Corporate Foresight Group, CoFi Åbo Akademi 17.1.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute Muuttuva poronhoito ja ympäristö Pasi Puttonen
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Tarja Meristö & Jyrki Kettunen
N-piirin johtamisvalmennus Klubitoiminnan suunnittelu (Strategia) N-piirin johtamisvalmennus Ossi Eloholma.
Ohjelma Klo 8.30 – 9.00 Tervetulokahvitarjoilu
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
STRATEGIAPROSESSI STRATEGIA Nykytilan analyysi, SWOT Skenaariot
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Opinnäytetyö Rautalankamalli
MuotoCon tavoitteena on luoda palvelu, josta pk-yritys saa kootusti tietoa muotoilun käytön hyödyistä, löytää tekijät ja saa tietoa rahoitusmahdollisuuksista.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Punainen: tunteet, vaistot - Millaisia tunteita ja tuntemuksia tehtävä herättää? Musta: varovaisuus, arviointi, kriittisyys - Mitkä ovat ehdotuksen hyvät.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
YRITYKSEN MUUTTUVA TOIMINTAYMPÄRISTÖ Kokonaiskuva ja makrotaso
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI SOTE – uudistus, missä mennään – miten ja millä eteenpäin.
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
Hyvinvointifoorumi II Ennakointitiedosta toimintaan Turussa Varsinais-Suomen ELY-keskus, Petri Pihlavisto.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Ajankohtaista – Päivähoitopalvelujen yhteistyö Leena Viitasaari.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Tuottaja2020 Tutkimusprosessi Katri Halonen Metropolia
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Oppiaine-kokonaisuus
Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.
Kuntaliiton Kunnat ohjelma ja tulevaisuuden kunta Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu va kehityspäällikkö Jarkko Majava.
SUOMEN SUURI VUOSI ITSENÄISYYDEN SATAVUOTISJUHLAVUODEN 2017 OHJELMASTRATEGIA.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Huomautus: Tämä esite on suunniteltu tulostettavaksi. Ennen kuin ryhdyt tulostamaan korttikartongille, tee koetulostus tavalliselle paperille ja varmista,
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Klubin strategia työkalu KST
17. Löydä oma alasi s. 81‒83.
Klubin strategia työkalu KST
Kv-toiminnan skenaariot
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Energialähteet.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
Jäsenyyden kasvattaminen ja klubien vahvistaminen Rotaryssa
Suunnittelu Vain hyvällä suunnittelulla päästään vapaaehtoistoiminnassakin tuloksiin. Suunnittelun perustana on tilanteen analysointi. Analyysin jälkeen.
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Esityksen transkriptio:

SKENAARIOILLA UUTTA PUHTIA KALATALOUDEN TULEVAISUUTEEN Tarja Meristö Corporate Foresight Group, CoFi Åbo Akademi

KUVITTELU Mikä on mahdollista ? - pitkä aikajänne - objektiivinen ja intuitiivinen tieto - vaihtoehtojen kirjo ANALYYSI Mikä on todennäköistä ? - aktorit ja intressiryhmät - valtapeli OSALLISTUMINEN Mikä on haluttavaa ja toteutettavaa ? - arvot - valinta ja sitoutuminen - yhteistoiminta ja vaikutusvalta © Tarja Meristö Mitä on tulevaisuuden tutkimus? Tarja Meristö, CoFi/Åbo Akademi

©Tarja Meristö Mitkä ovat mahdolliset maailmat? Mitkä ovat mahdolliset maailmat? Kuka ja missä me olemme? Minne voimme mennä ja kuinka? Minne päätämme mennä? Strategia Toimenpide- ohjelma Toimenpide- ohjelma PESTE Perususkomukset Tabut Ydinpätevyydet SWOT Visio Riskinottokyky ja -halu Joustavuus Reimarit MISSION- SKENAARIOT AIHE-SKENAARIOT TOIMINTA- SKENAARIOT Mitä on skenaariotyöskentely? Toimintaskenaariotyöskentelyn viitekehys Tarja Meristö, CoFi/Åbo Akademi

(RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Kalatalous: arvoketju Tarja Meristö, CoFi/Åbo Akademi

Political: LIBERALISOITUMINEN VALTA: INSTITUUTIOT  VERKOSTOT  ASEMA: ANSAITTAVA AINA UUDELLEEN JA UUDELLEEN Economic: GLOBALISOITUMINEN VALTA : KANSANTALOUS  MOGULIYRITYKSET  SIJAINTIPÄÄTÖKSET: KANNATTAVIN, KANNATTAVA EI RIITÄ Social: MAAILMANKYLÄISTYMINEN VALTA: KANSALLISVALTIOT  ARVOPOHJAISET SIVILISAATIOT  SEGMENTOINTI: SISÄISTEN MOTIVAATIOTEKIJÖIDEN PERUSTEELLA Technological: AUTOMAATIO VALTA: TIEDON HALTIJAT  TIEDON LUOJAT  KILPAILUKYKY = MUST, KILPAILUETUJA KEHITETTÄVÄ KOKO AJAN Ecological: TULEVAISUUSTIETOISUUS VALTA: YMPÄRISTÖAKTIVISTIT  KULUTTAJAT, SIJOITTAJAT  YMPÄRISTÖ = MUST, LISÄARVOA TERVEYS & TURVALLISUUS- NÄKÖKULMILLA © Tarja Meristo Toimintaympäristön muutokset haastavat kalatalouden (PESTE) Tarja Meristö, CoFi/Åbo Akademi

(RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi Kalatalouden tulevaisuuden skenaariot

(RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi Kalatalouden tulevaisuuden skenaariot

(RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi Kalatalouden tulevaisuuden skenaariot

1.Kasvuhakuinen kalatalous (markkinalähtöinen) Yhteistyöverkkoja tulee rakentaa sekä kehittää uusia toimintatapoja ja -muotoja. Edunvalvontaa on tehostettava niin viranomaisten, poliitikkojen kuin mediankin avulla. Laatuketju on saatettava kuntoon ja ketjuuntuminen tulee kattaa koko toimintaketju alkutuotannosta aina jalostukseen ja kauppaan saakka. 2. Matkailupainotteinen kalatalous (yhteiskuntalähtöinen) Verkosto-osaamista tulee kehittää sekä panostaa markkinointiosaamiseen. Lisäksi tulee luoda yrityskohtaisia brändejä sekä laajentaa tarjontaa enemmän ympärivuotiseksi. 3. Kansallinen kalatalous (markkinalähtöinen) Laatuajattelu tulee sisäistää ja ottaa se myös käyttöön. Yhteistyötä tulee rakentaa vilpittömästi ja esimerkiksi tuotekehitykseen täytyy ottaa kumppaneita mukaan. Kannattamattomasta toiminnasta täytyy luopua. Markkinointiosaamisen tulee panostaa sekä ottaa huomioon asiakkaiden tarpeet. 4. Ympäristörajoitteinen kalatalous (yhteiskuntalähtöinen) Toimijoiden on hakeuduttava avoimeen yhteistyöhön sidosryhmien kanssa, erityisesti ympäristötoimijoiden kanssa. Tuotekehitykseen täytyy panostaa kuten alan koulutukseenkin. Yritysrakenteet tulee arvioida uudelleen sekä suosia verkottumista. Kalatalouden toimintavaihtoehdot eri skenaarioissa (toimenpidesuositukset) (RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi

Onko aikaa odottaa? Skenaariot aika-akselilla Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi (RKTL, Kalatalouden tulevaisuus)

Skenaarioiden uskottavuus (RKTL, Kalatalouden tulevaisuus) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi

Minkä mukaan kannattaa toimia? © Tarja Meristö 1.LUOTA TODENNÄKÖISEEN (”ENNUSTAJA”) 2.VALITSE ”PARAS” LOPPUTULOS (RISKINOTTAJA) 3.MUOTOILE STRATEGIA, JOLLA SELVIÄÄ ERI VAIHTOEHDOISTA (RISKINKARTTAJA) 4.KEHITÄ JOUSTAVUUTTA SILTÄ VARALTA, ETTÄ JOKU MUU KUIN VALITSEMASI SKENAARIO TOTEUTUU (REALISTI) 5.VAIKUTA OMILLA TEOILLA NIIN, ETTÄ HALUAMASI VAIHTOEHTO TOTEUTUU (TULEVAISUUDEN TEKIJÄ) 6.ODOTA JA TOIVO (TEURAS) Tarja Meristö CoFi/Åbo Akademi

uhka loppu mahdollisuus alku KRIISI Lopuksi