TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
YHDISTYS TYÖNANTAJANA
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
Työssäoppimisen ohjausjärjestelmä Pemolla
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Työnantajan eri roolit
Uuden työntekijän perehdyttäminen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
HENKILÖSTÖPALVELUYRITYKSET JA VUOKRATYÖ
Hyvä tietää palvelussuhteeseen liittyvistä asioista
Työturvallisuus ja sairastuminen
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Työsuojeluvastuut.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia NY-ohjelmaan: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Työnhaku.
Työsuhteen ehtojen muuttaminen Itellan ylemmät toimihenkilöt
Tietoturvallisuus osa 6
TYÖSOPIMUS.
Ohjeistus työntekijätiedoista
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Kokemuksia yhdistysten ohjauskäytännöista □ Työneuvojan ohjauksesssa olevia työntekijöitä on noin 50. □ Työntekijöitä on Joensuussa, Kontiolahdella, Kiteellä.
Työaika-autonomialla kohti työhyvinvointia
Kuntoutuspalveluohjaus – työkyvyn tukemisen prosessi
Tupakointi ja työelämä
PEREHDYTYS JA TYÖHÖN OHJAUS
Hoitoonohjaus – syntipukin kohtalo vai mahdollisuus parannukseen? Projektipäällikkö Antti Hytti, Elämäntapaliitto , Helsinki.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
OHJEITA TET-RAPORTIN TEKEMISEEN
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.

Uuden työntekijän perehdyttäminen
Työsuojelun toimintaohjelma
TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN VASTUUT JA TEHTÄVÄT Pertti Salo SK Protect Oy toimitusjohtaja Protect yhteistyökumppaneiden miniturvallisuusseminaari
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
18. TET – Työelämään tutustuminen
Pysy hyvässä työvireessä
Työelämässä eivät vallitse viidakon lait
Työelämään tutustuja yrityksessä/työpaikassa
Tilapäiset poissaolot
Nuoret ja työlainsäädäntö
8. Luokkalaisten TET Tämä esitys käsittelee PowerPointin uusia ominaisuuksia. Se kannattaa katsella diaesityksenä. Näistä dioista saat ideoita esityksiin,
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
Vantaalainen näkökulma osatyökykyisten työllistymiseen
Työkykyä edistävä toiminta
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
TYÖTURVALLISUUS.
VUOSILOMA.
Voimavarat työssä -kysely 2010
Kuntouttava työtoiminta ja työllistetyt Sauvon kunnassa
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä

Työntekijän velvollisuudet Työaikojen täsmällinen noudattaminen. Työvuoron alkaessa työntekijän tulee olla työpaikalla työvaatteet päällä.  Jatkuva myöhästely ja poissaolot aiheuttavat työnantajalle järjestelyjä, jolloin myös työkaverit kärsivät. Sairastumisesta on ilmoitettava työnantajalle niin pian kuin mahdollista, työajan ulkopuolisinakin aikoina. Poissaoloihin pitää kysyä lupa etukäteen. Työpaikan turvallisuusohjeita on noudatettava ( mm. laitteet, varusteet, menetelmät). Työnantajalle on ilmoitettava työvälineiden vioista välittömästi.

Työnantajan velvollisuudet Työnantajan velvollisuudet ovat työntekijän oikeuksia! Työntekijällä on oikeus saada mm. Sovittu palkka työstä Opastus työhön sekä tarvittava koulutus Työhön tarvittavat työvälineet ja suojavarusteet Työnantajan määräämistä matkoista matkakorvaukset Vuosilomaa tai lomakorvaus pitämättä jääneestä lomasta Palkka sairausajalta Työterveyshuoltoa Tapaturmavakuutus ja työeläketurva

Perehdyttäminen uusiin työtehtäviin Työnantajan velvollisuus Työntekijän ensimmäisenä työpäivänä, yrityksillä voi myös olla oma perehdytysohjelma ensimmäisille viikoille Työntekijä oppii tuntemaan työpaikkansa ja työtehtävänsä Perehdytyksen sisältö: yrityksen toiminnan tarkoitus ja menetelmät toteuttaa sitä työkavereiden esittely yrityksen kulttuuri: käyttäytyminen, pukeutuminen, työajat, tauot ym. tietoa työterveyshuollosta, työsuojelutoiminnasta

Työhön opastaminen Sisältää kaikki asiat, jotka liittyvät itse työn tekemiseen: työn eri vaiheet tiedot ja taidot, joita työssä tarvitaan oikea työntekotapa työvälineiden, laitteiden ja koneiden käyttö mahdolliset turvallisuusmääräykset Työhönopastusta tarvitaan myös, kun työtehtävät vaihtuvat, työmenetelmät muuttuvat, käyttöön tulee uusia laitteita ym.

Työasu ja ulkoinen olemus työpaikalla Työasu ja muu ulkoinen olemus määrittyvät pitkälti työpaikan mukaan (vrt. vaatekauppa/ pankki). Pidä arki-, työ- ja juhlavaatteet erikseen. Pukeutuminen oikealla tavalla lisää työturvallisuutta paikoissa, joissa sitä edellytetään (esim. rakennusalalla haalarit ja kypärä). Työnantaja voi määrätä työasun liikkeen toiminnan ja imagon mukaan käytettäväksi. Lävistyksiä ja näkyviä tatuointeja ei hyväksytä kaikissa työpaikoissa  Työhaastatteluun poista lävistykset ja peitä tatuoinnit

Käyttäydy hyvin – edustat työpaikkaasi Työpaikan asiat kuuluvat vain työpaikalle, ei esim. facebook-keskusteluihin. Kaikissa työpaikoissa työntekijää sitoo ainakin jonkinlainen vaitiolovelvollisuus. Esimiehiä ja työkavereita puhutellaan eri tavalla kuin kavereita. Kiroilu ja ronski puhetyyli eivät kuulu työpaikalle. Työaikana edustat työnantajaa, joten käyttäydy sen mukaisesti. Päihteiden käyttö työpaikalla ja niiden vaikutuksenalaisena oleminen töissä on ehdottomasti kielletty. Laki kieltää tupakoinnin tiloissa, joissa liikkuu muita työntekijöitä tai asiakkaita. Monet työpaikat ovat nykyisin täysin savuttomia.

Työelämä opettaa! Ole kiinnostunut ja innostunut oppimaan uutta. Vaikka oma-aloitteisuus on tärkeää, neuvoa saa ja tulee kysyä. Monet työkaverisi auttavat sinua mielellään. Työyhteisössä kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa on tärkeää. Tämä korostuu erityisesti asiakaspalvelutyössä. Parhaita tuloksia tulee, kun asenne työhön on kohdallaan ja työaikana keskitytään työntekoon. Tämä poikii myös usein tulevia työmahdollisuuksia esimerkiksi sijaisuuksien, keikkatöiden tai kesätöiden muodossa.