Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Rohkeus toimia Keski-Suomen MS-yhdistys ry
Advertisements

”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
YHTEISTOIMINTAMALLI OHJATTUUN HARJOITTELUUN
Kuntamarkkinat Helsinki
AIKA PARANTAA -toiminta esimerkkinä vertaistuotannosta Hanna Koppelomäki Aika parantaa –verkosto.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Minä oppijana 1 ov..
Kokemuskoulutuksesta pätevää –hanke 2010 Laadukkaan kokemuskoulutuksen juurruttaminen osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikoulutusta ja lääketieteellisten.
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
TOIMIVA TULPPA-RYHMÄ Tuire Hautanen terveydenhoitaja/tulppa-ohjaaja
OMAN TARINAN RAKENTAMISEN TEORIA
Kokemuskoulutus- toiminta
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Valtakunnallinen kokemuskoulutusverkosto
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences KYLÄMAISEMAT KUNTOON Taide, kulttuuri ja ympäristö Tomi Kuusimäki.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Kokemuskenttä - Nyt ja tulevaisuudessa
Kokemuskoulutuksen hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita Ammattikorkeakoulujen sosiaalialan ja terveysalan koulutus Kokemuskoulutuksen kehittämispäivä.
Maija Saraste / Oulun kaupunginkirjasto Pohjoisten kirjastojen yhteishanke.
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Perhe- ja verkostotyön hyödyt ja haasteet Jukka Harmainen Veli-Matti Saarinen Koulutukset-
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Oulu
EVÄITÄ ESIINTYMISEEN Hyvä kouluttaja Esiintymisjännityksestä
Matalan kynnyksen päihdetyötä perusterveydenhuollossa
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
BALANSSI RY 2013 KOKEMUSASIANTUNTIJUUS. SOSIOKULTTUURINEN VAHVISTAMINEN Tarvitaan vain nämä kädet maailman muuttamiseksi. Kaiken ei tarvitse valmistua.
Arjen kohtaamisia ja oppimisen oivalluksia - Kummiluokka-yhteistyö vammaisalalla Jyväskylä Marjaana Araneva Erityiskoulutus- ja päivätoimintayksikkö.
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Kati Multanen, Kokemustoimintaverkoston ohjausryhmän varapuheenjohtaja (Järjestösuunnittelija, Suomen Diabetesliitto ry) Kokemustoiminta alueellisella.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Kokemusasiantuntijaksi vain kouluttautumalla?
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
Harvinaiset-verkosto Harvinaissairaan kokonaisvaltaisen arjen asiantuntijuutta Järjestöjen yhteistyötä harvinaisten sairaus- ja vammaryhmien hyväksi.
Yhteistyöneuvottelu Rovaniemellä
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Joustavat oppimispolut
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Hyvän elämä ja sen eväät
Eliksiiriä elämään taidon ja taiteen voimalla
ASIAKASOSALLISUUS PÄÄTÖKSENTEOSSA JA PALVELUIDEN SUUNNITTELUSSA
Vapaaehtoisten ja vertaisten kouluttaminen A-kiltatoiminnassa
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Kokemusasiantuntijakoulutuskyselyn tuloksia
Vaikeavammaisten kuntoutus
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
NV:n uusi viestintästrategia työseminaari
Allergia- ja Astmaliitto
MIELI pt (personal trainer)
Arkeen Voimaa (CDSMP) -
Esityksen transkriptio:

Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto otetaan huomioon palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä, sekä sosiaali- ja terveysalan opetuksessa valtakunnallisesti.  Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiksi, kuten lääkäreiksi, sairaanhoitajiksi, lähihoitajiksi, fysioterapeuteiksi, toimintaterapeuteiksi ja sosionomeiksi opiskelevien ymmärrys potilaan kokemusmaailmasta syvenee kokemuskouluttajien tarjoaman kokemustiedon myötä.  Kokemuskouluttajien tuoma arjen asiantuntijuus tarjoaa opiskelijoille/ammattilaisille mahdollisuuden peilata teoriatiedon kautta saatua näkökulmaa sairauksiin ja vammoihin - kokemustieto auttaa jäsentämään ja soveltamaan teoreettista tietoa.

Kokemuskouluttaja Kokemuskouluttajalta kertoo aidon tarinan sairauden tai vamman kanssa elämisestä tai omaisena olemisesta. Hänellä on omakohtaista tietoa, koulutus sekä taustajärjestönsä tuki kokemuksensa välittämiseksi. Kokemuskouluttajan kriteerit:  Sairastumisesta on kulunut riittävän pitkä aika ( n. 3 v.)  Sopeutunut omaan sairauteen/vammaan tai omaisen rooliin ja elämään sen kanssa  On kykenevä toimimaan yhteistyössä  Tuntee oman taustajärjestönsä toiminnan  On osallistunut peruskoulutukseen  Sitoutunut toimimaan eettisesti hyväksyttävien periaatteiden mukaisesti

Peruskoulutuksen jälkeen kokemuskouluttaja:  Tunnistaa omat motiivinsa kokemuskouluttajatoimintaan  On kiinnostunut kehittymään kokemuskouluttajatehtävässä  Pystyy jäsentämään kokemustietoaan suhteessa asiantuntijatietoon  Pystyy jäsentämään kokemuksensa jaettavaksi kokemustiedoksi  Osaa rajata esityksensä  On saanut valmiuksia esiintymiseensä  Tuntee oppimisen perusteita ja ymmärtää vuorovaikutuksen merkityksen opetustilanteessa  Hahmottaa oman osuutensa suhteessa opetustapahtumaan  Ottaa huomioon kohderyhmän esityksessään  Osaa ottaa vastaan ja antaa rakentavaa palautetta  Tuntee taustajärjestönsä toimintaa riittävästi  Toimii yhteistyössä taustajärjestönsä kanssa

Kulmakivenä on oman esityksen rakentaminen ja harjoittelu  Oman tarinan purkaminen/jäsentäminen esim. elämänkaari- tai aikajanalle  Perustarinan rakentaminen – ja edelleen kehittäminen eri tilanteisiin sopivaksi  Tarinan rajaaminen tarkoituksenmukaisesti kuulijaryhmä huomioiden  Myönteisen/rakentavan näkökulman löytäminen tarinalle - ja sen merkityksen ymmärtäminen  ”Oikean tiedon” välittäminen vrt. vaihtoehto- ja uskomushoidot  Sairastumisen tai vammautumisen tunnekokemusten välittäminen oman tarinan kautta tärkeää kuulijoille  Luontevan, itselle sopivan esiintymistavan löytäminen

Kokemuskouluttaja voi toimia erimerkiksi:  Opetusyksiköissä tunneilla tai luennoilla  Teemapäivillä, messuilla tai mediassa  Opinnäyte- ja harjoittelutöissä haastateltavana  Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutuksessa  Kuntien tai sairaanhoitopiirien työryhmissä ym potilasedustajana

Kokemuskoulutus –ja –asiantuntija- toiminta Suomessa Toiminta alkanut järjestöjen yhteistyönä vuonna 1998  Tällä hetkellä noin 450 järjestöjen kouluttamaa kokemuskouluttajaa eri puolilla Suomea  32 eri potilas- ja vammaisjärjestöä mukana toiminnassa  65 toisen asteen, ammattikorkeakoulun ja yliopiston yksikköä mukana  Järjestöjen toteuttamat koulutukset antavat perusvalmiudet kokemuskouluttajan tehtävään  Kokemuskentällä käytetään myös muita käsitteitä: kokemusasiantuntijat, kokemusarvioijat, kokemuskehittäjät, kokemustutkijat ym. 