Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
Oppia ja elämyksiä maalla - Maatila tulevaisuuden oppimisympäristönä?
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
Perhetyö.
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Lasten osallisuutta kartoittamassa
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,
VERKOSTON VOIMAA! - Oppilaitosten kestävän kehityksen kriteerien ja ohjelmien maastouttaminen - oppimisympäristöhanke Juulia Tuominen
Nuorisoalan kehittäjä Kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma Mikkelin ammattikorkeakoulu.
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Johtamiskorkeakoulu Tay
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
Eija Leppäjärvi - Kajaani YHTEISÖLLISYYS TOIMINTATAPANA KYLÄTOIMINNASSA TAATUSTI TURVASSA – huolehtiva kyläyhteisö.
OPS-ajatuksia.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Hesan Nuorten Ääni Lapset ja nuoret kokevat Helsingin kaupunkina, jossa heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kaikissa helsinkiläisissä.
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
Hauho Hanna Nordström WWF Ilolla opittu ei unohdu Kurkistus lapsen ja ympäristökasvatuksen maailmaan Kuvat © WWF
Yhteiskunnan uudet haasteet, koulun mahdollisuudet ja UNESCO- koulun kv-toiminta UNESCO-ASPNET-KOULUJEN SEMINAARI OPETUSHALLITUS TIINA SARISALMI.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Terveyden määritelmät
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Kieli itseilmaisun välineenä

Nuoret kunnan päätöksenteossa
Mitä osallisuus voisi olla?
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Oman elämän raiteilla!.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Yhteinen keittiö Osallisuuden arviointi
Hanna Karlsson / Hanna Karlsson /
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osallisuudesta Tanja Räty.
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia SANNA KOSKINEN, FT Vuorovaikutussuunnittelija, Helsingin kaupunki HANNELE CANTELL, KT Lehtori, Helsingin yliopisto

Kestävän kehityksen toteutuminen on riippuvaista sellaisen sukupolven kasvattamisesta, joka ymmärtää ihmisen toiminnan ja ympäristön hyvinvoinnin yhteyden ja joka näkee itsensä osallisena kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. (Heft & Chawla 2006)

Kestävän kehityksen kasvatuksen- malli kriteerien taustalla

Nostoja arvioinnista: onnistumisen Avaimia Laaja osallisuus Verkostoituminen Laaja-alainen vai suppea näkemys kekestä? Toiminnan integroituminen opetukseen Hankkeen johtaminen ja hallinnointi Itsearvioinnin realistisuus ja kriittisyys

Väitöstutkimus - ympäristökasvatuksen näkökulma osallistumiseen” Koskinen, Sanna (2010): ”Lapset ja nuoret ympäristökansalaisina - ympäristökasvatuksen näkökulma osallistumiseen”

Teoriataustaa Ympäristökasvatus Kansalaiskasvatus YMPÄRISTÖ- KANSALAISUUS Kansalaiskasvatus

YMPÄRISTÖKANSALAISUUS Ympäristökansalainen näkee itsensä osallisena kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Se on ymmärrystä siitä, että omilla ajatuksilla ja teoilla on väliä.

Ympäristökansalaisuutta tässä ja nyt Tarjottava nuorille mahdollisuus olla kansalaisia ja oppia kansalaisuutta omassa elämässä itse toimimalla Osallistamisen mahdollisuudet Kansalaisuuden keskeinen ulottuvuus kuulumisen tunne – kuuluminen yhteisöön

onnistumisen avaimia II kehittämisen kohteeksi kaikki kolme koulun tasoa: opetus, toimintakulttuuri ja rooli yhteiskunnassa toimintaa ja aitoja vaikuttamisen mahdollisuuksia erilaisia ja eri teemojen parissa toimivia vaikuttajaryhmiä monipuolista yhteistyötä ja avautumista koulun ulkopuolelle sosiaalista, ryhmässä tapahtuvaa oppimista aikuisen rooli kumppanina, tukijana ja toiminnan mahdollistajana

On tärkeää, että nuoret kokevat tulevansa vakavasti otetuiksi ja kuulluiksi. Tämä kokemus tuottaa osallisuutta ja omistajuutta – kykyä ja halua olla mukana ja kantaa vastuuta