RYHTIÄ JA RAAMEJA DIGITAALISEN JA SOSIAALISEN MEDIAN OPETUSKÄYTTÖÖN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YLIOPISTOJEN AASIA-VERKOSTO
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
PK-kehittämispalvelut
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
TVT ja verkot opetuksessa ja oppimisessa Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
– Koulusolu innostavana ja oppimista tukevana pedagogisena tilana
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Yksilölliset opetussuunnitelmat
SOMETTAJA -hanke YHTEISÖLLISEN MEDIAN JA PILVIPALVELUJEN KÄYTTÖNOTTO SUUPOHJAN TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA HANKETOIMINTA YHTEISKUNTAA UUDISTAMASSA.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
”Blended Learning” ja sen hyödyntäminen avoimen yliopisto- opetuksen kehittämisessä Avoimien yliopistojen valtakunnalliset neuvottelupäivät Turussa
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
Avoin-Web Pro -projekti Avoin = avoin ammattikorkeakoulu Web = verkko-opinnot Pro = Professional, ammattitaitoinen toteutus Aila Säkkinen
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
| | Sosiaalinen media opetuksessa ja oppimisessa Aija Hietanen.
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Verkko-opetuksen suunnittelusta Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
For learning and competence Virtuaalikyläseminaari Susanna Tauriainen.
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 5 VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus VirtuaaliAMK - opiskelijan uusi mahdollisuus Annina Korpela, tiedottaja Kehittämisyksikkö.
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Käsikirjoitus oppimisaihiotuotantoa varten. Perustiedot Tuotantorenkaan nimi: Koordinaattori: Teema: Tämän teeman oppimisaihioilla tuotettavat opintopisteet:
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Krista Auvinen 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Ahdistaako avoimuus? - sosiaalinen media projekti/hankeviestinnässä
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE Kiravo-projekti 2011 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Teemana oppimisprosessin aktivointi – sulautuvan opetuksen mahdollisuudet Kati Vilonen Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu.
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
AVOP-opiskelijapalautejärjestelmä OKM/KTPO Kaisu Piiroinen.
Pedagogisesti tarkoituksenmukaisia oppimis- ja opetusratkaisuja Pori Marjut Anderson ja Pasi Häkkinen.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Joustavat oppimispolut
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
HENKILÖKOHTAINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ OPETTAJILLE
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Hanke
Esityksen transkriptio:

RYHTIÄ JA RAAMEJA DIGITAALISEN JA SOSIAALISEN MEDIAN OPETUSKÄYTTÖÖN Riina Kleimola, Markus Maunula & Tuula Hohenthal Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu eOppimiskeskus AVERKO / Tulevaisuuden eOppia –projekti Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi 19.4.2012

eOppimiskeskus AVERKO AVERKO on Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun eOppimiskeskus, joka tarjoaa avointa amk-opetusta tietoverkkojen välityksellä sekä tutkii ja kehittää monipuolisia verkko-opetuksen ratkaisuja. AVERKO aloitti toimintansa v. 1997 hankkeena, v. 2001 alusta lähtien AVERKO tuli osa KPAMK:n varsinaista toimintaa. AVERKOlla on valtakunnallisesti katsoen merkittävä, lähes 15 vuoden kokemus verkko-opetuksesta ja siihen liittyvästä kehitystyöstä.

Tulevaisuuden eOppia -projekti EAKR-osarahoitteinen projekti, muut rajoittajat: KPAMK, Keski- Pohjanmaan liitto, KOSEK ja Kaustisen seutukunta kesto: 1.11.2008 - 31.5.2012 tavoitteena tutkia ja kehittää työelämälähtöisiä koulutusratkaisuja ja tiedonhallintakäytänteitä verkko- opetuksen käyttöön hyödyntäen tulevaisuuden teknologioita ja sosiaalista mediaa.

Lähtökohtia uuden opettajuuden haasteet sukupolvien väliset kuilut digitaalisen ja sosiaalisen median käytössä opettajat (x-sukupolvi), digitaaliset maahanmuuttajat vs. opiskelijat (y- ja z-sukupolvet), diginatiivit ja milleniaalit opiskelijat aktiivisina tiedon tuottajina ja luojina asioiden yhdessä jakaminen ja kokeminen tärkeää sosiaalinen media luontaisena informaalin ja formaalin oppimisen tapana  ̶  ei enää ”modernina tulevaisuuden teknologiana”.

Opettajuus digiaikakaudella opettaja elinikäisenä oppijana Opetustaan uudistavalla ja kehittävällä opettajalla on hyvä olla omakohtainen kokemus digitaalisista ja sosiaalisista medioista, jotta hän voi opintoja tuottaessaan huomioida niiden opetukseen, opiskeluun ja oppimiseen tuomat erityispiirteet myös opiskelijan näkökulmasta. mediataitojen sekä sisältöjen että opetusmenetelmien kehittäminen tärkeää digitaalisen ja sosiaalisen median opetuskäytössä monia haasteita Miten tehdä opinnoista sekä pedagogisesti, sisällöllisesti että teknisesti mielekkäitä kokonaisuuksia, jotka tukevat opetus-, opiskelu- ja oppimisprosesseja parhaalla mahdollisella tavalla? Kuinka hyödyntää sosiaalisen median palveluja niin, että ne aidosti palvelevat oppimista ja erilaisia oppijoita, eivätkä muodostu itsetarkoitukseksi?  ERILAISET TUKIPALVELUT JA -MUODOT TÄRKEITÄ!

Verkko(-opetuksen )käsikirjoitus digitaalinen, eri mediaa sisältävä interaktiivinen tukimateriaali verkko- opettajille Optima-ympäristön sekä erilaisten sosiaalisen median työkalujen hyödyntäminen tavoitteet: madaltaa opettajien kynnystä ottaa digitaalinen ja sosiaalinen media osaksi opetusta, esitellä verkkopedagogisesti hyviksi havaittuja ja toimiviksi koettuja käytänteitä sekä työkaluja, joista opettajat voivat valita oppimistavoitteita parhaiten tukevia ratkaisuja, kuvata toimiva ja monipuolinen oppimisympäristön rakenne; kertoa millaisista pedagogista ja teknisistä elementeistä opintojakson voi mielekkäällä tavalla koostaa, tuottaa laadukkaita, työelämäläheisiä ja monimuotoisia opintoja, joissa opiskelijat voivat yhdessä rakennella tietoa, vaikuttaa ja vaikuttua sekä osallistua ja osallistaa sekä edistää opettajien ammatillista kehittymistä

Sisällöt verkkokäsikirjoituksen osiot Optimassa: opinto-opas kalenteri oppimateriaali tehtävät vuorovaikutus ohjeet palaute vaihtoehtoisia tapoja ja työkaluja toteuttaa kyseiset osuudet sisältää kuvaukset sekä niihin linkitetyt konkreettiset ja havainnollistavat käytännöt esimerkit opettajalla parempi kuva verkko-opetuksen todellisista mahdollisuuksista ja/tai rajoitteista

Hyödyt Tilanteisiin, joissa opettaja on kiinnostunut ottamaan digitaalisen ja sosiaalisen median ratkaisuja opetukseensa mukaan, mutta ei tiedä, millaisia työkaluja valita tai millaisia asioita niiden avulla toteuttaa. Verkkokäsikirjoituksessa esitellään sellaisia opetusratkaisuja ja työkaluja, joiden käyttöä AVERKO-asiantuntijat suosittelevat sekä verkkopedagogisesta että teknisestä näkökulmasta. Verkkokäsikirjoitus tutustuttaa kokemattomankin opettajan havainnollisesti digitaalisen ja sosiaalisen median työvälineisiin sekä johdattaa esimerkkien avulla hyviin käytänteisiin. Verkkokäsikirjoitus  jättää kuitenkin sijaa myös opettajan omalle luovuudelle ja pedagogiselle näkemykselle käyttää työvälineitä uudella tavalla. Verkkokäsikirjoituksen sisältö ja muoto elävät jatkuvasti.  innovatiiviset ja monipuoliset opetusratkaisut, jotka parhaimmillaan motivoivat opiskelijan opiskeltavien asioiden äärelle. 

Verkko(-opetuksen) käsikirjoitus Case: AVERKO

Lähteet Kokkonen, S. & Mehtälä, M. (toim.) 2011. Lapin etäopetuksen tukipalvelut. Omalla tyylillä, samoilla välineillä, kohti yhteistä maalia. Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportit ja selvitykset 4/2011. Oulu: Uniprint.Saatavilla:  http://www3.tokem.fi/kirjasto/tiedostot/Kokkonen_ Mehtala_B_4_2011.pdf Kullaslahti, J. 2011. Ammattikorkeakoulun verkko-opettajan kompetenssi ja kehittyminen. Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1074. Tampere University Press. Saatavilla: http://acta.uta.fi/teos.php?id=11453 Oja, P. & Kleimola, R. 2007. Opintoja verkkoon – tuottamisen tukimalli avuksi. Teoksessa I. Leppisaari, R. Kleimola & E. Johnson (toim.) Kolme säiettä kasvuun: verkkopedagogiikka, koulutusteknologia ja työelämäyhteys. Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun julkaisuja. A: tutkimusraportteja. Kokkola. Tella, S., Vahtivuori, S., Vuorento, A., Wager, P. & Oksanen, U. 2001. Verkko opetuksessa – opettaja verkossa. Helsinki: Edita Oyj.