YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Yrittäjyysopetusmenetelmä Lasten ja nuorten hoidon- ja kasvatuksen koulutusohjelma; varhaiskasvatus.
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
OHJAAMINEN.
Matematiikan oppiminen.
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Opetusmenetelmät Mitä opetusmenetelmillä tarkoitetaan
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
ARVIOINTI Vanhempainilta
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
Ihminen ääriolosuhteissa -kurssi
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Ongelmaperustainen oppiminen
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
OPETTAJANA SUOMESSA. Tilastokeskuksen aineisto opettajista vuodelta 2005 Ikärakenne (yli 50v)  Perusopetuksessa yli 6000  Lukiossa yli 2700  Luokanopettajia.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Kati UtriainenOpinTori Yhteisöllinen oppiminen ja ryhmäohjaus kandidaatintutkielmassa TtL, assistentti Kati Utriainen TtT, yliassistentti Sanna-Mari.
Study Group -opintopiiri yhteistoiminnallisen oppimisen tukena (A080011) Tiina Laajala.
4.3 Tutkiva oppiminen? a) Opetusmenetelmä, jonka aikana oppilaat opiskelevat opetuksen kohteena olevia asioita ja tiedon tuottamisen prosesseja tutkimuksia.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Ops 2016 ja arviointi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Tiedonhaku Käänteinen Inkvisitio 11. (toiminta) 11 ● Itsearviointi ● Opiskelija pohtii mitä uusia asioita on oppinut kurssin aikana? ● Opiskelija pohtii.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Ryhmässä oppiminen ja yhteistoiminnalliset menetelmät
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Tervetuloa! OPS 2016.
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
ePortfolio ohjauksen apuvälineenä
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Verkkopedagogiikka? Tarvitaanko verkkopedagogiikkaa?
Yhteisopettajuus arjessa
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
OHJEITA JA VIHJEITÄ HARJOITTELUN OHJAAJALLE
Esityksen transkriptio:

YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN Aino Penkkimäki & Leena Könkkölä

Tehtävät 1. - Jakaannutaan neljään ryhmään - Ryhmissä tutustutaan annettuihin materiaaleihin - Listataan annetun otsikon alle tärkeimpiä asioita, aikaa n. 20min - Jokainen ryhmä kertoo omasta aineistostaan 2. - Miettikää opetustilanne jossa käsittelemänne opetustyyli toimisi - Millainen ryhmä, tilanne, paikka, aihe… - Esitelkää tilanne muille

Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteet: Aktivoida oppilaat oppimisprosessiin Kannustaa oppilaita yhdessäoppimisen toimintakulttuuriin tiedon pänttäämisen ja kilpailun sijaan Kohottaa itsetuntoa ja opiskelumotivaatiota Periaatteet: Positiivinen sosiaalinen riippuvuus Avoin ja monipuolinen vuorovaikutus Yhteistyötaidot Vastuu sekä omasta että toisten oppimisesta Ryhmän ja oman toiminnan arviointi

Yhteisöllisen oppiminen Tavoitteet: Pyrkiä yhdessä ymmärtämään ja selittämään ilmiöitä Rakentaa yhdessä uutta tietoa Kehittää oppilaiden kognitiivisia tiedonkäsittely taitoja & metakognitiivisia oppimaan oppimisen taitoja Periaatteet: Yhteiset tavoitteet Jaettu asiantuntijuus Työskentely prosessin korostaminen Ongelmalähtöisyys Oppilaiden vastuu opiskelun oppimisesta Ajattelun näkyväksi tekeminen

Opettajan rooli Oppisen ohjaajan pitää säilyttää vuorovaikuttuneisuus Hän on perustellusti kriittinen ja kestää perustellun kritiikin Työtehtäviä ja – menetelmiä suunnitellaan yhdessä kolleegojen kanssa ja työtä ohjataan yhdessä Oppilailla on oppitunnin aktiivisin rooli Opettajan seuraa työskentelyä antaa neuvoja ja ohjeita, mutta ei vastaa vaan ohjaa oppilaita löytämään vastaukset itse Opettajan ei ole syytä työntyä ryhmiin kontrolloimaan vaan tehdä selväksi, että on käytettävissä Opettajan työ on suunnittelua, ohjausta ja palautteen antamista Opettajan työn tärkein osa arviointi ja palaute

Yhteistoiminnallisen ja yhteisöllisen oppimisen arviointi Arvioinnin kriteerit olisi hyvä asettaa jo ennen tehtävän aloittamista. Ryhmän työskentelyyn tulisi sisältyä ryhmän sisäistä oman toiminnan pohtimista ja arviointia sekä mahdollisesti jokaisen yksilön oman oppimisen arviointia. Tavoitteena on että oppilaat tunnistavat työskentelyssään sekä vahvuuksia että kehittämistä vaativia seikkoja opitun arviointi kehittää myös opiskelijan metakognitiivisia taitoja eli ymmärrystä siitä, miten hän oppii, miten häneen vaikutetaan jne. Itsetuntemus on lopulta avain uusien asioiden omaksumiseen. Myös oppilaiden antama palaute opettajalle on tärkeää!

Yhteistoiminnallisen & yhteisöllisen oppimisen eroja Yhteistoiminnallinen oppiminen Korostetaan lopputuloksia Tehtävät suoritetaan ryhmissä, jossa usein jokaisella ryhmän jäsenellä on erityinen rooli Yhteisöllinen oppiminen Painotetaan työskentely prosessia Ryhmässä ei rooleja, kaikki työstävät kaikkia tehtäviä Suurempi ryhmän välinen riippuvuus, painotetaan yhteisten taitojen kehittämistä

On hauskaa yhdessä yrittää Uusia asioita ymmärtää Ei mikään ole mahdotonta kun yrittäjiä on monta Asioista me jutellaan Toisiimme kyllä luotetaan Jos asiat on solmussa Silloin apu löytyy naurusta Yhteishenki on toveruutta Ystävyyttä ja luottamusta Kaikki mukaan otetaan Toisiamme kuunnellaan Ei pystytetä aitoja Niitä on vaikea kaataa Helena Reuna (näytelmässä Korppu murenee)