ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk 4.-5.5.2011 HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Advertisements

M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Development of Forms of Community Participation in the Evaluation of the Quality of General Education in the Murmansk Region Projektin tavoitteet, toimet.
Yhteisiä tekoja Tepsi – työhyvinvoinnin hyvien käytäntöjen tietopankki 1www.tyohyvinvointifoorumi.fi.
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Compa-projektin pilottikokemusten hyödyntäminen opettajankoulutuksessa
Metodologian ja menetelmien valinta
Tutkimussuunnitelma…
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
Oppisopimuskoulutuksen tulevaisuus-seminaari Leena-Maija Talikka Projektipäällikkö Skills Finland ry ” Tulevaisuus on ammattiosaajissa”
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Kansainvälistä joustavaa oppimista ITK, Aulanko Education and Technology Transfer Division, CERN Switzerlandhttp://cern.ch/webuniversity.
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Kerro parille, miltä tuntui tehdä rentoutusharjoituksia. Kerro myös mikä häiritsi/syvensi sinun rentoutumistasi. Kotitehtävän läpikäynti.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
Kokemuksellisen oppimisen oppimistyylit
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
OPPI-kysely Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa Sari Lindblom-Ylänne & Anna Parpala Yliopistopedagogiikan.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
LUT Tuotantotalouden tiedekunta Kolmoisvelkaantuminen ja tuottavuusinnovaatiot Vesa Harmaakorpi, dekaani.
WBL–TOI Manual -projekti Development of work-based learning by transferring existing good practices in Common Quality Assurance Framework 2008−2010 Project.
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Toimintaohjeet opelle
Kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Havainnointi tutkimus-menetelmänä
Major practical purposes Forms of research knowledge
Oppimisympäristöt ja oppimisen toiminnallistaminen
Fenomenologia.
Jyväskylän yliopistossa
Tutkiva ja dialoginen orientaatio opetusharjoittelun lähtökohtana
1 Ydinsisällöt.
Exploratory Practice (Allwrigth 2000)
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Esityksen transkriptio:

ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO

TOIMINTATUTKIMUS: LUONNEHDINTOJA I Toimintatutkimus on yksinkertaistettuna tekemällä oppimista - “learning by doing”, joka pohjautuu pragmatistiseen filosofiaan: Toimintatutkimus on interventionistinen lähestymistapa, jonka tavoitteena on saada kehitystä/ muutosta kolmella alueella 1.Käytännöissä 2.Käytäntöjen ymmärtämisessä ja 3.Olosuhteissa, joissa käytännöt tapahtuvat (Carr and Kemmis, 1986).Carr and Kemmis, 1986

Toimintatutkimuksen luonnehdintaa II Toimintatutkimuksessa on löydettävissä seuraavat viisi aktiviteettia: 1. Esitetään jokin kysymys mitä halutaan tutkia/muuttaa/kehittää. 2. Päätetään mitä ja millaista dataa kerätään, miten ja kuinka usein. 3. Kerätään ja analysoidaan dataa. 4. Pohditaan miten tuloksia voidaan soveltaa. 5. Raportoidaan ja jaetaan tuloksia muiden tutkimukseen osallistuvien kanssa

Miten toimintatutkimus eroaa muusta tutkimuksesta? 1. Toimintatutkimus tutkii osallistujien omaa toimintaa tarkoituksena kehittää sitä sellaiseksi kuin sen haluttaisiin olevan. 2. Toimintatutkimus on siihen osallistujien itsensä tekemää. 3. Perinteisessä tutkimuksessa tutkija tekee tutkimusta toisille. Toimintatutkimuksessa tutkijat tekevät tutkimusta itselleen (McNiff 2002).

Toimintatutkimuksen pragmatistisia taustaoletuksia Käytännön ensisijaisuus Peruslähtökohtana on jonkun toiminta ympäristössä. Ihmisen kyky teoretisoida nähdään erottamattomana osana älyllistä toimintaa, ei erillisenä alueena. tutkimus nähdään keinoiksi, jonka avulla saadaan ote ympäristöstä. Toimintatutkimuksen tietoteoria on puhtaasti realistista se olettaa ulkoisen maailman, jonka kanssa on toimittava. Kieltää mentaalisen representaation ja sitä vastaavan todellisuuden välisen yhteyden Tieto on ihmiselle väline maailmasta selviämiseen ja ongelmien ratkaisemiseen – ei maailman esittämiseen Konkreettinen toiminta on ensisijaista ja ajattelu ja tieto vasta toissijaista eli toiminnasta seuraavaa Lähtökohtana käsitys ihmisestä, jotka eläinten lailla tekevät parhaansa tullakseen toimeen ympäristössään

Toimintatutkimuksen tieteellisyys Toimintatutkimus tieteellisenä metodina on muutoksen väline ja tuottaa tästä muutoksesta systemaattisen tutkimusprosessin avulla evidenssiä. Tutkimuksen tulokset ovat käytännöllisiä ja teoriaa kontribuoivia. Tulokset eivät ole tai pyri olemaan laajasti yleistettäviä. Enemmänkin niillä on arvoa tutkimukseen osallistuville eli ne ovat paikallisesti relevantteja. Toimintatutkimus on tehokas strateginen väline kehittää organisaation toimintatapoja ja –kulttuuria sekä tukea organisaation oppimista. Maailma muuttuu, kun ihmiset toiminnallaan vaikuttava ympäristöönsä ja ympäristö heihin ja heidän toimintaansa. Kieli on olennainen. Konteksti tietämisen ymmärtämiselle on keskustelu. Totuutta ei hyväksytä ehdottomana. On vain eroja siinä kuinka moni hyväksyy jonkun kuvauksen – Truth is what works

Action research´s four main phases: planning – acting – observing- reflecting

The Action Research Process

compan keskeiset tulokset 1. onnistuneet sosiaalista partneriutta aktivoineet pilotit 2. vuorovaikutteisen oppimisen hyödyntäminen sekä kansallisesti että kansainvälisesti 3.yhteisen laatumatriisin kehittäminen 4. yhteinen aihepiiriin liittyvä manuaali

Compan kokemukset Hyvä ja asiantunteva ennakkosuunnittelu Ohjausryhmän ja rahoittajan tuki toteuttajille Projektipäälliköiden saumaton yhteistyö Hallittu toteutus Kulttuurien yli tapahtuva keskustelun tarjoamat oppimiskokemukset