Ympäristömatkailijan odotukset 27052008, Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaiskatsaus opetuksen uudistuksiin kestävän kehityksen näkökulmasta •Yleissivistävässä koulussa nykyiset opetussuunnitelman perusteet.
Advertisements

Kauppapuutarhaliitto ry/JJ/ Kukkien ja vihannesten menekinedistäminen 2009–2010 – poimintoja – Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitto ry.
Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Kestävän kehityksen työkaluja
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä
Ympäristöministeriön lähialueyhteistyö Voiko politiikka pelastaa Itämeren ? Toimittajakoulutusseminaari Kristiina Isokallio,
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
RUOKAKOUVOLA VIESTINNÄN PROSESSI VISIO RUOKAKOUVOLA TAVOITTEET PÄÄMÄÄRÄT.
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
BKT:n määrän muutos ja työttömyysaste , %
Taidetoimikunnat Taiken asiantuntijoina ja vaikuttajina Esa Rantanen
Suositusopas ladattavissa osoitteesta:
VERKOSTON VOIMAA! - Oppilaitosten kestävän kehityksen kriteerien ja ohjelmien maastouttaminen - oppimisympäristöhanke Juulia Tuominen
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry
Ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraportointi Seminaarityön esittely Finska 1 Emilia Rosenberg.
Mari Pajala Ympäristöasiantuntija Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukset - Autoalan toimenpideohjelma.
Psykologian koulutuksen abi-info 2012
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Eräitä näkökulmia ilmastokeskusteluun Anna Uusitalo Keski-Suomen ympäristökeskus.
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Vuoden 2011 valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden haun teemat Kirsi Viljanen Maaseutuylitarkastaja YTR:n hankeryhmän sihteeri.
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
Teollisuuden osaajat Kohderyhmä: Valmistavan teollisuuden yritykset ja niiden henkilöstö – painopistealueena teknologiateollisuus Ammatillisten oppilaitosten.
Ympäristökasvatusstrategian työryhmä Ympäristökasvattajan odotukset ja toiveet Jenni Minkkinen Langinkosken lukio
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä KESKI-SUOMEN MATKAILUELINKEINON STRATEGIA Suomalaisin Suomi – viihdy ja voi.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä KESKI-SUOMEN MATKAILUELINKEINON STRATEGIA 2010 Suomalaisin Suomi – viihdy ja voi hyvin.
On – toteutettava ESR-projekti, jonka tavoitteena on vähentää vuotiaiden nuorten sosiaalista, taloudellista ja työmarkkinallista.
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Henkilökunnan Ekokompassi- koulutus Tapahtuman nimi, pvm Kouluttaja.
Välitä nuoresta – älä välitä alkoholia alaikäiselle 17/4/2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke.
Komission ympäristöjalanjälkipilotti Tuore-verkosto Taina Nikula, YM.
Oppiaine-kokonaisuus
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Innovatiiviset hankinnat vauhdittamaan SOTE-kehitystä Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee STM, Meritulli.
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Rajaton Ylä-Savo ja GreenLean Ylä-Savo-hanke
Lähis-opas julkisille keittiöille
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille
Esityksen transkriptio:

Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto

EkoCentria on ammattikeittiöiden ja oppilaitosten ekoliiketoimintojen sekä ekoviestinnän edistäjä Palvelutoimintaamme ohjaavat yhteiset arvot sekä kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisuuden periaatteet. Toimimme suomalaisissa, pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa ekokehittäjäverkostoissa

Edelläkävijä ja innostaja  Edistämme keke-keskusteluja –Aloitteet, hankeideat –Tiedotteet, artikkelit –Suorat yhteydenotot, innostaminen –Vastineet, lausunnot  Kannustamme yhteisöjä käytännön ympäristötekoihin –Green Office, PL-ohjelma –Slow Food –Vihreä lippu, Joutsenmerkki ym. ympäristöohjelmat –ICLEI, Ekohankintaverkosto, ympäristösertifioinnit –Kilpailut, kampanjat, haasteet

Miksi? Photo: Thomas Nilsen

Visio: Vuonna 2050 tarvitaan kaksi planeettaa

Ympäristövastuullisuudellaan markkinoivat ketjut

Asiakkaiden muuttuvat arvot

Julkinen sektori Visio: ”Julkinen sektori esimerkkinä” Julkinen sektori tuntee hankintojen ympäristövaikutukset ja toimii esimerkkinä kestäville hankinnoille. Julkinen sektori pienentää hankintojensa ilmastovaikutusta, jätemäärää ja ympäristön kemikalisoitumista sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ympäristömyötäisiä innovaatioita Yleistavoitteet Valtion hankinnoissa vähintään 70% otetaan ympäristönäkökulma huomioon vuonna 2010 ja 100 %:ssa vuonna 2015 Kuntien hankinnoissa vähintään 25% otetaan ympäristönäkökulma huomioon vuonna 2010 ja 50 %:ssa vuonna 2015 Esim. LaatuSavo –hanke tilaajana julkisen sektorin toimija KeHa –suositus velvoittaa kestäviin hankintoihin lähi- ja luomutuotteet: kahvi + sokeri + maito

Portaat Luomuun –valmennusohjelma  tavoitteena luomutuotteiden käytön edistäminen ammattikeittiösektorilla  luomutuotteiden käyttöön ja saatavuuteen liittyvä opastus  Selvitys PL-keittiöiden luomutuotteiden käytöstä

Lähiruokaviikot 2008  kuluttajia, vaikuttajia, mediaa, kouluja, kauppoja ja ammattikeittiöitä aktivoidaan selvittämään ruoan alkuperää sekä jäljitettävyyttä – Lähiruokaviesti Suomussalmi-Hki – Lähiruokaviikot syyskuun ajan – Lähiruokapäivä 2.9. – Eduskunnan Lähiruokaseminaari ti