KUN LASKEMINEN EI SUJU.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Liikunnanopetuksen suunnittelun hahmottamisen tueksi
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Oppiminen ja oppimisvaikeudet
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Matematiikan oppiminen.
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
VARHAINEN PUUTTUMINEN
1 Laatua ja tehoa Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus.
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Kerro parille, miltä tuntui tehdä rentoutusharjoituksia. Kerro myös mikä häiritsi/syvensi sinun rentoutumistasi. Kotitehtävän läpikäynti.
Taulukkolaskennan perusteet
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ Laajennetun työssäoppimisen kokeilu  MINÄ LOPETAN. Oppilas ei ennakolta ilmoita mitään motivaatio-ongelmista,
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Rastiseikkailutapahtuma peruskoulun suunnistuksen opetuksen tukena Pro gradu -tutkielma Sari Vääränen.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Matemaattiset oppimisvaikeudet
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Lukivaikeus.
T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Palauteseteli Sosiaalinen innovaatio © Nisse Suutarinen,
Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki
Kouluinfo Renkomäen koulu
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Prosesseista palveluihin
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
© Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
10. Ajattelu.
Volitioprosessi, tahdon!
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

KUN LASKEMINEN EI SUJU

MATEMAATTISET OPPIMISVAIKEUDET Oppimisvaikeuksilla on monia ilmiasuja, ja myös niiden vakavuus voi vaihdella lievästä vakavaan Jos laskemiskyvyn häiriötä ei tunnisteta eikä oppilas saa siihen tukea, siitä voi tulla elinikäinen arkielämän haitta heikko suoriutuminen matematiikassa ei aina tarkoita oppimisvaikeutta n. joka viidennellä on vaikeuksia perusmatematiikan kanssa, ja joka 20:nnellä on suuria vaikeuksia (dyskalkylia) – eli joka luokassa jokunen! Dyskalkylia Tarkoittaa sitä, että opetuksesta ja harjoittelusta huolimatta lapselle on poikkeuksellisen työlästä oppia peruslaskutaitoja Arvioidaan yleensä suhteessa siihen, miten nopeasti ja millä työmäärällä samanikäiset lapset yleensä näitä asioita oppivat EI tarkoita taitopuutteita monimutkaisemmissa matemaattisissa taidoissa, kuten algebrassa tai trigonometriassa.

Miten matemaattiset oppimisvaikeudet ilmenevät? Mitä moninaisimpia ilmiasuja. Matemaattisista oppimisvaikeuksista kärsivän voi olla vaikeaa muodostaa käsitys numeroista, numerosuhteista, numeeristen operaatioiden tuloksista ja tulosten arvioinnista hahmottaa lukujen rakennetta, ja näin lukujen suuruuden vertailu (kumpi on suurempi, luku 201 vai 199) on vaikeaa hahmottaa lukumäärien ja lukujen suuruusluokkaa oppia muistamaan aritmeettisia yhdistelmiä, eli pienten yhteen- ja vähennyslaskujen vastauksia ja kertotauluja seurata sarjallisia ohjeita hahmottaa numeron symbolia, joten esim. oikean sivun löytäminen oppikirjasta voi olla vaikeaa erottaa oikeaa ja vasenta hahmottaa aika- ja suuntakäsitteet, ajanhallintaa, oppia abstraktien ajan ja suunnan käsitteitä, hahmottaa menneiden ja tulevien tapahtumien järjestystä hahmottaa tilaa ja muokata tai käännellä visuaalisia havaintoja mielessä

Syitä matematiikan oppimisvaikeuksien taustalla Syy mahdollisesti puute aivojen numeroita prosessoivilla alueilla Koska päälaenlohko on vahvasti tekemisissä numero-operaatioiden kanssa, vaurio tällä alueella voi johtaa matemaattisiin vaikeuksiin Perimällä on myös merkittävä rooli Suomalaisilla heikoilla yläkoulun lapsilla on tutkimuksissa todettu niillä aivoalueilla poikkeavuutta, joissa lukumääräisyyden taju sijaitsee Lukumääräisyyden taju = synnynnäinen kyky erotella pieniä lukumääräisyyksiä nopeasti ja tarkasti (lukumäärät 1-3) tai erotella suurempia lukumääräjoukkoja kun niiden ero riittävän suuri.

Syitä matematiikan oppimisvaikeuksien taustalla Taustalta saattaa löytyä muitakin kuin selkeästi laskemisen taitoihin liittyviä tekijöitä, esim. puutteita yhdessä tai useammassa kognitiivisessa kyvyssä: työmuisti (kyky pitää asioita mielessä) työmuistiin mahtuu keskimäärin 7 asiaa asia pysyy lapsilla työmuistissa 5-10 minuuttia tarkkaavaisuus kyky keskittyä johonkin asiaan, jakaa huomiotaan useampaan asiaan, kyky vaihtaa joustavasti huomion kohdetta toiminnanohjaus kyky ohjata omaa toimintaa, suunnitella

MITEN ope VOI AUTTAA? Konkreettisten esineiden käyttäminen harkitusti on hyödyllistä, mutta niitä ei tule käyttää koko ajan, koska tähtäimessä on abstrakti ajattelu Heikot laskijat eivät oivalla itse vaihtoehtoisia strategioita, vaan ne pitää opettaa. Opettajan tulee muistaa mahdollinen työmuistin rajallisuus, ettei kuormita liikaa Jos oppilas ei pysty hakemaan esim. kertotaulua muistista, kannattaa antaa käyttää kertolaskutaulukkoa tai laskinta. Jos oppilaan ei ole mahdollista muistaa, on turha lannistaa häntä ja täten saada hänet inhoamaan kaikkea matematiikkaa esim. jakolaskuissa ilmiön ymmärtäminen on tärkeää, mutta jos jakokulma ja allekkainlasku eivät teknisesti suju, kannattaa arvioida hinkkauksen mielekkyyttä ja sen vaikutusta motivaatioon virhettä hakiessa pitää tietää, mitä strategiaa oppilas on käyttänyt, ja tulee neuvoa siinä strategiassa, mitä hän on käyttänyt (ei opettaa toista strategiaa) Yhteistoiminnallinen oppiminen toimii erityisoppilaiden kohdalla, jos tutor-oppilaat koulutetaan tehtävään. Opettajan oppilaantuntemus on kuitenkin välttämätöntä – yhteisoppiminen ei sovi kaikille.

Yleisiä periaatteita taitojen harjoittelusta: 1. Harjoitus tekee mestarin Oli lapsella sitten miten suuria oppimisen vaikeuksia tahansa, vain harjoittelemalla taidot kehittyvät. 2. Aseta rima oikealle korkeudelle Harjoittelu liian suurin tavoittein tai liian vaikeilla sisällöillä on huonoa harjoittelua. Myöskään liian yksinkertainen tai mekaaninen harjoittelu ei edistä oppimista. Tekemisen pitää olla haasteellista, muttei ylivoimaista. 3. Harjoittelusta pitää nauttia Ilman motivaatiota ei harjoittelu ole tehokasta. Onnistumisen kokemukset ruokkivat sisäistä motivaatiota paljon enemmän kuin ulkoiset kehut. 4. Omaa tekemistä pitää ymmärtää Mekaaninen suorittaminen ei ole tehokasta harjoittelua. Myös lapsen pitää ymmärtää, miksi hän tekee jotain ja ennen kaikkea hänen pitää ymmärtää, miksi hän tekee, niin kuin tekee.

LOPUKSI dyskalkuliasta hyötynä sitkeys, periksiantamattomuus, oppii näkemään vaivaa → pärjää hyvin töissä ja siinä, mikä on hänelle helppoa; pärjäävät usein myös korkeakouluissa Oli syy neurologinen, harjoituksen puute tai motivaation puute, kaikki hyötyvät hyvästä opetuksesta!

LÄHTEET Sousa Pirjo Aunion luennot ja Riikka Monosen ryhmäopetus Lukimat Duodecim