Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama 26.5.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAITOTASO 1 = ALKEISTAIDOT
Advertisements

TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Hyvää työpäivää!.
JÄTEVEDENPUHDISTUS JA ONGELMA JOKA RATKAISTAAN YHDESSÄ.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Nuoret ja väkivalta – kulttuurinen käytäntö, sosiaalinen ongelma vai kasvatuksen kysymys? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori, Tampereen.
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Tutkimussuunnitelma…
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Mentorointi Leaders House Oy Jorma Tukia. Mentoroinnin muodot Tilannekohtainen – spontaaneja kohtaamisia/tapaamisia mentorin ja mentoroitavan va ̈ lilla.
Huolen puheeksiotto- koulutuksen palautteet
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
pääsykoetilanne ja vastaustekniikka
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
JOHTAJIIN KOHDISTUVAT ODOTUKSET
Miten tuo Kalle on tuohon nukahtanut? Pitäisköhän se herättää? On niin vaikeaa ja kokeitakin!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Ajatuksia oppimisesta
VINKKEJÄ JA IDEOITA LUKION KEMIAN 1. KURSSIN TOTEUTUKSEEN
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
K OLME NÄKÖKULMAA IHMISEEN. Daniel Dennet 1997: Jos minun aivoni siirrettäisiin sinun päähäsi ja sinun aivot minun päähäni, niin missä minä olisin? Mitä.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Kuopion toimipaikka Hermanninaukio 3 FIN Kuopio +358-(0)
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
ASIANTUNTIJUUS & OPINNÄYTETYÖ Työelämän asiantuntijuutta ei voi määritellä yksilön prosessina vaan oleellista on se, että yksilö osaa suhteuttaa oma osaamisensa.
Johtamiskorkeakoulu Tay
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Raudaskylä Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen sisällön jäsentäminen sisällön kohdistuvuus kuulijakuntaan esityksen havainnollisuus ja ymmärrettävyys.
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
teksti merkitysrakenteet kielikuvat retoriikka
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Fenomenologia.
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Kulttuurienvälinen viestintä
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Yhteenveto: Kohtaamisen kulmakiviä
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
ON PAREMPI NIMI KUIN ASIAKASOSALLISUUS
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama

Tavoitteen asettaminen Mitä tavoitellaan työyhteisön näkökulmasta? Mitä tavoitellaan työyhteisön näkökulmasta? Mitä koulutukselle asetettujen toiveiden takana on? Mitä koulutukselle asetettujen toiveiden takana on?  "Toivotaan tietoa eri kulttuureista ja uskonnoista." kouluttaja ei ole esittelemässä omaa teoreettista osaamistaan, vaan vastaamassa koulutettavien tarpeisiin kouluttaja ei ole esittelemässä omaa teoreettista osaamistaan, vaan vastaamassa koulutettavien tarpeisiin Aurora Vasama

Tavoitteen asettaminen selkeitä teemoja, joihin keskitytään selkeitä teemoja, joihin keskitytään  perehdyttäminen  kommunikaation avaintekijät  konfliktien hallinta Aurora Vasama

Toimiva ”monikulttuurisuuskoulutus” auttaa hahmottamaan käsitteitä ja niiden merkityksiä auttaa hahmottamaan käsitteitä ja niiden merkityksiä herättää kuulijat ja luo pitkälle kantavaa ajattelua herättää kuulijat ja luo pitkälle kantavaa ajattelua synnyttää vuoropuhelua synnyttää vuoropuhelua antaa rohkeutta ja ratkaisuja haasteellisiin tilanteisiin antaa rohkeutta ja ratkaisuja haasteellisiin tilanteisiin tuo toimintamalleja tuo toimintamalleja Aurora Vasama

Käsitteiden ja niiden merkityksien hahmottaminen heti aluksi on tärkeä tietää, mistä puhutaan heti aluksi on tärkeä tietää, mistä puhutaan termien roiskuttaminen luo sekavuutta ja saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä termien roiskuttaminen luo sekavuutta ja saattaa aiheuttaa väärinkäsityksiä  vastustus syö koulutuksen tehoa asenteet välittyvät sanojen kautta asenteet välittyvät sanojen kautta Aurora Vasama

Kuulijoiden herättäminen ja pitkälle kantava ajattelu puhuminen kuulijoiden tasolla, ei yläpuolelta puhuminen kuulijoiden tasolla, ei yläpuolelta  jos opettajan kuunteleminen on vaikeaa, kollegan kuunteleminen voi olla helpompaa  kun ymmärtää kuulijoiden arkea, saa itselleen uskottavuutta  huumori ei ole kiellettyä  ongelmien pyyhkiminen maton alle ei anna työvälineitä, niistä puhuminen saattaa antaa Aurora Vasama

Kuulijoiden herättäminen ja pitkälle kantava ajattelu pois me-ne –asettelusta, yhteisö on aina ME pois me-ne –asettelusta, yhteisö on aina ME huomio toimintaan ja tilanteisiin huomio toimintaan ja tilanteisiin  tärkein kysymys on: Mitä pitää tehdä? Aurora Vasama

Vuoropuhelun merkitys kouluttaja ei voi ottaa eikä antaa lupaa tietynlaiseen ajatteluun kouluttaja ei voi ottaa eikä antaa lupaa tietynlaiseen ajatteluun  oleellista on nähdä ajattelun ja toiminnan välinen yhteys lupa tuulettaa tunteita lupa tuulettaa tunteita  analyyttinen tilanteiden käsittely ärsytyksenkin läpi Aurora Vasama

Ratkaisut haasteellisiin tilanteisiin ei ohjeistusta, vaan luovaan ajatteluun rohkaisua ei ohjeistusta, vaan luovaan ajatteluun rohkaisua omien käsitysten erottaminen todellisuudesta omien käsitysten erottaminen todellisuudesta etäännyttämisen kyky etäännyttämisen kyky ammattiroolin vaatimukset ammattiroolin vaatimukset maalaisjärjen käyttöön ottaminen maalaisjärjen käyttöön ottaminen oman kulttuurisen painolastin näkeminen oman kulttuurisen painolastin näkeminen Aurora Vasama

Toimintamallien tuominen ja luominen teoriaa vain tueksi tai selitykseksi teoriaa vain tueksi tai selitykseksi katse tilanteisiin ja niissä toimimiseen, ei ihmisten taustoihin katse tilanteisiin ja niissä toimimiseen, ei ihmisten taustoihin rohkeutta omien luutuneiden rajojen rikkomiseen rohkeutta omien luutuneiden rajojen rikkomiseen tarkasteluun omat toimintatavat ja oma kulttuurinen tausta tarkasteluun omat toimintatavat ja oma kulttuurinen tausta Aurora Vasama