Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12."— Esityksen transkriptio:

1 Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa

2 Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.

3 Puhe (Piste 1-3 up) – Hyvän puheen ominaisuuksia 1.Johdanto-osa: o Puhuja tuo esiin luonteensa ja ottaa yleisön haltuun. Puhujan tulee antaa itsestään sellainen mielikuva, että hän on tervejärkinen, tavallinen ja luotettava. Johdannossa ei tarvitse käsitellä itse asiaa. 2.Kerrontaosa: Tunnelman viritys, tunteisiin vetoaminen.

4 Puhe (Piste 1-3 up) – Hyvän puheen ominaisuuksia 3. Todisteluosa: o Järkeen vetoaminen. Vahvin argumentti viimeiseksi. 4. Loppulause: o Tarkoitus nostaa yleisön tunnetilaa. Vertaa Särmän s. 429. Huom! Edelliset yleisesti hyvästä puheesta, ei voi ihan täysin soveltaa puheenvuoroihin!

5 Puhe - Valitse ja rajaa aihe! Aihe – aika hyvin jo tiedossa. Aineiston keruuta ja esityksen suunnittelua helpottaa aiheen rajaaminen heti suunnittelun alussa. Puheenvuoron aihe, rajaus ja tavoite määräävät sisällön. Tehtävä: Esityksen tavoite? Kenelle puheenvuoro on? – Vaikuttaako jotenkin sisältöön ym.? Mitä kuulijat tietävät aiheesta ennakkoon? Mitä aiheesta halutaan sanoa? Mitä haluatte heidän tietävän puheenvuoron jälkeen aiheesta? Miten rakennamme esityksen siten, että puheeni uppoaisi kuulijakuntaan?

6 Puhe – Kerää aineistoa ja havaintomateriaalia! Kirjallisuus, lehdet, Internet Tietoja ei kopioida suoraan, vaan ne muokataan omiin tarpeisiin sopiviksi.  Lähdekriittisyys!

7 Puhe - Jäsennä esityksesi! Esityksen rakenne muodostuu asioitten esittämisjärjestyksestä eli jäsentelystä (Särmä s. 428, 366 – 368 (kirjoittamisesta, mutta kelpaavat kyllä avuksi)). Aloitus siten, että kuulija pääsee heti mukaan. Mieluiten yksinkertaisesta vaikeampaan.

8 Puhe – Aloita houkuttelevasti Ensivaikutelman tärkeys! o Huono aloitus pudottaa ihmiset heti alussa omaan maailmaansa, hyvä aloitus koukuttaa. Aloitus yksi vaikeimmista – Luvallista kirjoittaa ensimmäiset askeleet paperille, jotta pääsee alkuun, mutta koko esitystä ei ole hyvä luntata suoraan paperista!! o Hyvä aloitustapa: Aiheen ja keskeisen käsitteen määrittely Osuva sitaatti Aiheen rinnastus ajankohtaiseen asiaan Aiheeseen liittyvä kuva Jotakin omakohtaista asiasta. Asiaan liittyvä juttu

9 Puhe - Havainnollista tarkoituksenmukaisesti Havainnollistaminen auttaa ymmärtämistä ja muistamista Ihmiset erilaisia, eri havainnollistamistavat puree eri ihmisiin: o Visuaalinen ihminen muistaa kuvia ja kuvioita o Auditiivinen ihminen oppii kuulemalla o Kinesteettinen ihminen oppii tekemällä ja kokemalla.

10 Esiintyminen Muistiinpanot: o aloitus voi olla hyvä paperilla o tukisanalista o paperista kokonaan luettu esitys on raskas ja epämukava ja luonteva vuorovaikutus esiintyjän ja kuulijoiden välille jää syntymättä!

11 Puheen pitäminen (Kivijalka) 1.Siirtyessäsi puhujan paikalle, ota pieni haara-asento, tarkista ryhtisi, hengitä rauhallisesti ja tervehdi yleisöä katseella ennen puhuttelua. Päätä, että nautit tilanteesta! 2.Yritä saada äänesi vakuuttavaksi. Muista katsoa yleisöäsi. Etsi yleisön joukosta muutamia yksittäisiä ihmisiä joille kuvittelet puhuvasi. 3.Ole alusta lähtien myönteinen. Arvosta itseäsi ja yleisöäsi: älä vähättele puhettasi tai pyytele anteeksi. 4.Unohda itsesi ja keskity sanottavaasi. Suostu olemaan vain asian välittäjä ja anna koko persoonasi käyttöön. 5.Kun puheesi on lopussa, viivy hetki paikallasi ja poistu sitten rauhallisesti. Kiittäminen puheen lopussa on tarpeetonta, usein kiusallistakin puheen kuulijoille.


Lataa ppt "Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google