Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
N ǐ h ǎ o, Zh ō ngguó! Terve, Kiina!. Maailman ykköskieli! •Kiina on maailman puhutuin äidinkieli – yli miljardi puhujaa! •Se on yksi YK:n virallisista.
Ohjelmointitaito (ict1td002, 12 op) Opintojakson esittely, kevät 2009.
Suomen kielen syötöksen ja käytön kartoitus
Monikulttuurisuus opetuksessa
S2-tiimin muistiinpanot
Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Tornion kouluyhteisössä
Kielipläjäys 7. luokalle
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
Keskuspuiston ammattiopisto Ava - koulutus
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
DIAKONIATYÖNTEKIJÖIDEN PÄIVÄT DIPOLI NYT TIENI KULKEE KOULUHUN
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Laps’ Suomen -pilotista Kaukoon Äidinkielen etäopetusta ulkosuomalaisille lapsille Pertti Siekkinen Tietotekniikan tutkimusinstituutti, koulutusteknologiayksikkö,
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
Kiinan kieltä lukioissa
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Venäjän alkeiden opetus
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Kielivalinnat 2. luokalla
3. luokan englanti Vanhempainilta
Ops 2016 ja arviointi.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Kaksikielisten lasten seurantatutkimus (Silven)  Tavoite: kaksi/monikielisyyden saavuttaminen  Vanhempien panos yksin ei riitä  Vähemmistö- ja valtakieli.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Tervetuloa kielivalintailtaan
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Opetusharjoittelun valtakunnallinen opiskelijapalaute Yksilöllisyyden huomioon ottaminen opetuksessa Hämeenlinna Marita Kontoniemi.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Suomi maailman kielten joukossa
Kieli itseilmaisun välineenä
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
3. luokan englanti Vanhempainilta
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
3. luokan englanti Vanhempainilta
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
3. luokka Mervi Pietilä Perusopetuksen lehtori
A2-kieli-info.
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Hanna Karlsson / Hanna Karlsson /
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
OSAAMISKANSIO Nimi.
Mikä? Kenelle? Miksi? Eeva-Riitta Yliniva 2017.
Esityksen transkriptio:

Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä

Äidinkieli on jokaisen perusoikeus Äidinkieli on jokaisen perusoikeus. Kaikilla Suomessa asuvilla ihmisillä on perusoikeus kehittää ja ylläpitää omaa -äidinkieltä ( Suomen perustuslaki § 17)

Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä Koulun oma äidinkielen opetuksen järjestelyistä Miksi äidinkieli on tärkeä? Kaksi- ja monikielisyys Miten koti voi tukea oman äidinkielen ylläpitämistä? Miksi monipuolinen kielitaito ja kulttuuriosaaminen on tärkeää?

Esityksessä käytetty lähteenä Oma kieli – oma mieli, OPAS OMAN ÄIDINKIELEN OPPIMISEN TUKEMISEEN, Opetushallitus 2009 http://www.oph.fi/download/121981_oma_kieli_oma_mieli_2009.pdf (hyvä esite oman äidinkielen opiskelun tärkeydestä vanhemmille)

Koulun oma äidinkielen opetusjärjestelyistä Koulussamme opetetaan seuraavia kieliä omana äidinkielenä (jollei omassa koulussa järjestetä, niin kerrotaan, missä koulussa tunnit on) Kieli 1, kieli 2… Opettajien nimet Koulussamme puhutaan x määrä eri äidinkieliä (esim. maininta neljästä suurimmasta) Opetusta n. klo 13.00-17.00 2 x 45 min viikossa, ryhmissä n. 15 oppilasta, ryhmissä eri-ikäisiä ja eritasoisia oppilaita Osallistuminen vapaaehtoista mutta erittäin suositeltavaa Opettajat ottavat huomioon lapsen henkilökohtaisen kielen osaamisen tason Sanallinen arviointi

Miksi äidinkieli on tärkeä? Oma kieli on sydämen, tunteiden, ajattelun ja identiteetin kieli väline uusien kielien ja uuden tiedon omaksumiseen Kieli vahvistaa kulttuurista identiteettiä oman kulttuurin tuntemusta siteitä omaan kieliyhteisöön ja entiseen omaan kotimaahan

Kaksi- ja monikielisyys Kaksi- ja monikielisyys on erityinen lahja, jonka eri äidinkieliä puhuvat vanhemmat voivat lapselleen antaa Kaksikielisyys on rikkaus lapsen tulevaisuuden kannalta

Miten koti voi tukea oman äidinkielen ylläpitämistä? Äidinkieli opitaan kotona Kannattaa puhua lapselle omaa äidinkieltä, oma äiti tai isä on tärkeä kielen opettaja (puutteellisen suomen kielen puhuminen kotona voi olla jopa haitallista) Aina ei kannata lasta korjata, mutta kannattaa antaa oikea malli esim. jonkin sanan ääntämisestä tai muodosta Jos kotona puhutaan kahta eri kieltä kotikielenä, on tärkeää, että esim. äiti puhuu lapselleen omaa äidinkieltään ja isä omaansa Skype- ja facebook-yhteydet kotimaahan, tv-ohjelmat, videot, netti, kirjat, runot, sadut, lorut, laulut, omakieliset kulttuuritapahtumat jne. Lisää vinkkejä Oma mieli, oma kieli –oppaassa (Keinoja äidinkielen käytön tukemiseen kotona)

Miksi monipuolinen kielitaito ja kulttuuriosaaminen on tärkeää? Kulttuurinen monimuotoisuus ja monikieliset oppilaat ovat koululle vahvuus ja etu: opitaan toimimaan eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa Monikielisyys ja -kulttuurisuus on rikkaus yhteiskunnalle Eri kielten osaaminen arvokas taito Harvinaisen kielen osaaminen voi olla etuna työelämässä Eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaamisen taito on tärkeä taito työelämässä

Esityksen laatijat, joilta voi kysyä neuvoa Koidu Oja, viron kielen opettaja, oman äidinkielen opetuksen pedagoginen yhteyshenkilö, koidu.oja@edu.hel.fi Annamari Kajasto, projektisuunnittelija, kielten opetuksen pedagoginen kehittäminen, annamari.kajasto@hel.fi