Kaivoshankkeiden YVA-opas

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palaute toteutuneista YVA-prosesseista
Advertisements

Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Työ- ja elinkeinoministeriön katsaus
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Kaivosten valvonta käytännössä Anna-Leena Pitsinki Lapin ELY-keskus
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Kyläsuunnittelumalli
Kandidaatintyö prosessimetallurgian laboratoriossa
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Kaivoshankkeiden YVA-oppaan päivityshanke Kaivos-YVA-seminaari Sodankylässä Tommi Kauppila, GTK.
MIKÄ ON RIITTÄVÄ SELVITYS Arkeologisessa inventoinnissa
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
2013/04/17 MINERA-LOPPUSEMINAARI YMPÄRISTÖRISKINARVIOINTI KONSULTIN NÄKÖKULMASTA Alternative title slide.
Miten energiankulutus käännetään laskuun? Seminaari Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö.
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Opinnäytetyöprosessi Perustutkinnot
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristövaikutusten arviointi
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
Asiantuntijaryhmät UKJ-suunnittelussa UKJ-ohjausryhmän kokous Minna Kivinen.
Mikä on riittävä rakennusinventointi?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
ESSI –HANKE Energia omavaraisuusohjelman luominen pilottialueille Hanketta koordinoi Vaasan yliopiston energiainstituutti Hankkeen toteuttajina Jyväskylän.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Viestintäsuunnitelma
Kunnat ilmastotiedon hyödyntäjinä Strategisen tutkimuksen verkostoitumistilaisuus ohjelmalle ”ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi” Tieteiden talo,
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Energia ja energiapolitiikka kouluopetuksessa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
EAKR-rahoitusta ympäristöhankkeisiin Anna-Liisa Tanskanen EU-koordinaattori Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Carelicum.
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Sudanin vesitilanteeseen.
Hieman yleistä taustaa Metallien maailmanmarkkinahintojen nousu Suhteellisen köyhienkin esiintymien muuttuminen mielenkiintoisiksi malmiesiintymiksi Perinteisten.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
6.1 TOIMINTAMALLIT SISÄILMASTO- ONGELMIEN RATKAISEMISESSA 1,5 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ SUOSITUS 22 DIAA.
3 TERVEYDELLISEN MERKITYKSEN ARVIOINTI VÄH. 18 H LUENTOJA, OPETUSSISÄLTÖ.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelman laatiminen ja liikenneturvallisuustyön käynnistäminen - Raportointi.
Lingsoft Language Management
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
GAP –analyysi ja määrittelydokumentaatio helmikuu 2018
Turvaa, luottamusta, toimintaa Perusturvan
Miten yrityksemme… …tuotekehitys toimii?
Päästöt ja kulkeutuminen Kylylahden ja Luikonlahden kaivosalueilla
Sote-uudistuksen toimeenpano
Esityksen transkriptio:

Kaivoshankkeiden YVA-opas Työryhmätapaaminen 11.9.2013

Keskusteltavia asioita Esittelykierros Erityisesti ‘uudet jäsenet’ Oppaan sisällön (TOC) ja kirjoitusvastuiden tilanne 10 slidea Oppaan eri osien lähestymistavoista keskustelu Mitä asioita sisällytetään? Millä tarkkuudella asiat esitetään? Ohjeistus kirjoittajille Aineiston keräämisen tilanne Seuraavan kauden aikataulu Seuraavat deadlinet Seuraava kokous (workshop marraskuussa) Muut asiat Taitto TEM:stä?

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (1) Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn opas kaivoshankkeisiin Sisällysluettelo Määritelmät ja lyhenteet (kaikki omalta osaltaan)   OSA 1 ”Kaivoshankkeet ja YVA-menettelyn soveltaminen siihen” Johdanto (GTK, Tommi) Kaivoshankkeen elinkaari (GTK, Päivi) Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset elinkaaren aikana (GTK, Päivi) YVA-menettelyn soveltaminen ja vaiheistaminen (SYKE/Jorma, (GTK kommentoi)) Osallistaminen ja tiedotus YVA-ohjelma YVA-selostus Aloittava vs. muutettava toiminta Muu lainsäädäntö (SYKE) Tarvittavat luvat ja suunnitelmat (SYKE) Kaavoitustilanne (SYKE)

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (2) OSA 2 ”Hankkeen kuvaus, toteuttamisvaihtoehdot ja päästöjen arviointi” Hankkeen kuvaaminen (GTK… MLR) Toteuttamisvaihtoehtojen muodostaminen ja kuvaaminen (GTK, MLR, Jorma kommentoi) Esiintymät ja niiden taloudellisesti kestävä hyödyntäminen (Makkonen) Maankäytön ja maanomistuksen muuttuminen; ml. sulkemisen jälkeinen maankäyttö ja kaavoitusvaikutukset Sijoittumisvaihtoehdot; päästöjen vähennysvaihtoehdot Prosessien ja niihin liittyvien päästöjen ja muiden vaarojen sekä niiden vähentämismahdollisuuksien kuvaaminen eri toteuttamisvaihtoehdoissa ; ml. päästönvähennystoimien kustannusvaikutukset (GTK, MLR, Pekka Mörsky kommentoi) Rakennusvaihe Louhinta Malmin ja sivukiven siirto, välivarastointi ja käsittely Malmin murskaus ja jauhatus Rikastusprosessi Rikasteet ja niiden käsittely (ml. kuljetus) Rikastusjätteet ja niiden käsittely Erilaiset sivukivet ja niiden käsittely Muut syntyvät jätteet Kaivoskohteen vesien hallinta, vedenhankinta ja vesitase Energian käyttö ja tuotanto Liikenne Toimintojen lopettaminen ja jälkihoito

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (3) Liittyminen muihin hankkeisiin Liikenneväylät (LIIVI) Energia ja polttoainehuolto (SYKE, Jorma J.) Muut hyödynnettävät esiintymät ja etsintä (GTK, Hannu Makkonen) Yhteisvaikutukset muiden alueella olevien/tulevien toim intojen kanssa Kaavoitushankkeet Poikkeustilanteiden vaikutus (Tommi, Päivi, MLR) Häiriötilanteet ja niiden aiheuttamat päästöt ja vaarat Toiminnan ennenaikainen keskeytyminen

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (4) OSA 3 ”Kohteen ympäristön nykytilan kuvaaminen” Ympäristötiedon kerääminen hankkeen eri vaiheissa Perustilaselvitysten laatiminen (GTK, Päivi) Maa- ja kallioperä Maa- ja kallioperän sekä humuskerroksen geokemialliset ominaisuudet Pohja- ja pintavesiolot ja vesien laatu vuodenaikaisvaihteluineen (ml. kerrostuneisuus ja happiolot, sietokyky) Vesistösedimenttien ominaisuudet (Tommi) Kasvillisuus ja luontotyypit (SYKE) Uhanalaiset ja vaarantuneet lajit (SYKE) Ilmasto ja ilmanlaatu (SYKE) Tommi laajentaa ja lähettää kommentoitavaksi Tämä varsin lyhyesti, listanomaisesti

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (5) OSA 4 ”Vaikutusten arvioiminen ja seuranta” HUOM! Sisältää päästöjen vähentämismahdollisuudet, arvioinnin epävarmuudet, vaikutusalueen rajaamisen ja vaikutusten seurannan Vaikutukset luonnonympäristön ominaisuuksiin ”YVAL: Maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon” Vaikutukset maa- ja kallioperään (GTK, Päivi) Vaikutukset pintamaahan (GTK, Päivi, Anna) Vaikutukset pohjaveteen (GTK, Päivi) Vaikutukset pintavesiin (SYKE; Hellsten, Mannio, Kauppi, GTK; MLR, Päivi) SYKE: ravinteet, kerrostuneisuus, happitilanne, virtaamat, päästöjen laimeneminen GTK: metallit, happamuus, suolaantuminen, reaktiot Vaikutukset vesistösedimentteihin (GTK, Tommi, SYKE Mannio) Vaikutukset ilmanlaatuun (THL) Vaikutukset ilmastoon (SYKE)

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (6) Vaikutukset eliöstöön ”YVAL: Kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen” (SYKE; Jorma aloittaa, SYKE Luontokeskus tarkastaa) Ekologisten vaikutusten arviointi Terrestriset Akvaattiset Pohjaeläimet Sekundääriset vaikutukset Vaikutukset tärkeisiin eliöryhmiin Vaikutukset luontotyyppeihin, biodiversiteettiin ja Natura-alueisiin

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (7) Vaikutukset ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen ”YVAL: Ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen” Ilman epäpuhtaudet (THL) Pintavesien epäpuhtaudet (THL) Maaperän epäpuhtaudet (THL) Pohjaveden epäpuhtaudet (THL) Meluhaitat (THL) Hajuhaitat (THL) Säteily (THL) Tärinä (THL)

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (8) Vaikutukset alueeseen ”YVAL:…rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön” (SYKE, Jorma aloittaa, Rakennetun ympäristön yksikkö tarkastaa) Alueiden käyttöön Maisemaan ja kaupunkikuvaan Kulttuuriympäristöön ja rakennuksiin Muinaisjäänteisiin

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (9) Sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset ”YVAL: Yhdyskuntarakenteeseen…, elinoloihin…Luonnonvarojen hyödyntämiseen ” Vaikutukset luonnonvarojen hyödyntämiseen (GTK, Makkonen, Tommi) Vaikutukset väestörakenteeseen (Ruralia…) Vaikutukset asumiseen ja liikkumiseen (Ruralia…) Vaikutukset alue- ja kunnallistalouteen, elinkeinoihin, työllisyyteen ja palveluihin (Ruralia) Vaikutukset elämäntapaan, yhteisöön, sosiaalisiin suhteisiin ja osallisuuteen (THL/HYVE) Vaikutukset arvoihin, asenteisiin, mielikuviin ja ristiriitoihin (THL/HYVE)

Oppaan sisältö ja kirjoitusvastuut (10) Vaikutusten vertailu ja merkittävyyden arviointi (kaikki; Hannu Komulainen) Menetelmiä vaikutusten merkittävyyden arviointiin Terveysvaikutusten ja ekologisten vaikutusten vertailu (integroitu arvio) (THL, ..) Yhteisvaikutukset terveydellisten, ekologisten ja taloudellisten vaikutusten yhteys hyvinvointivaikutuksiin Kannustetaan vertailuun ja yhteisvaikutusten arviointiin Tunnistetaan merkittävimmät vaikutukset Imperia-hankkeen opetuksia monitavoitteisuudesta -

Oppaan tavoitteiden määrittely Yleistavoitteet: Kaivoskohteiden YVA-prosessin tukeminen Paremmat (laadukkaammat) YVA:t Helpompi YVA-prosessi Yhtenäisemmät käytännöt Selventää tarvittavia selvityksiä Mitä pitää saada selville ja millä tarkkuudella Millä menetelmillä se voidaan saada selville (hyvin lyhyesti mutta konkreettisesti!) Epävarmuustarkastelun ohjeistaminen Tuoda esiin hyviä käytäntöjä kaivos-YVA-hankkeissa Opastaa läpinäkyvän ja (riittävän) kattavan arvioinnin tekemiseen ja dokumentointiin Opastaa YVA-menettelyn soveltamista kaivoshankkeissa ja sovittamista hankkeiden elinkaareen Otetaan huomioon onko kyseessä aloittava vai muutettava toiminta Ohjausryhmän kokouksessa tuli vielä esiin vaikutusten seuranta(ohjelma), josta tulisi myös ohjeistaa

Projektiryhmän kokoonpanosta Geologian tutkimuskeskus Tommi Kauppila (toim.) Marja Liisa Räisänen Päivi Kauppila Suomen ympäristökeskus Jorma Jantunen (YVA-menettely) N.N. (ekologinen riskinarviointi) Luontotyypit, Natura, biodiversiteetti ja uhanalaiset lajit Kaavoitus ja kulttuuriympäristö Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos Hannu Komulainen (ympäristöterveysriskit ja viihtyvyys) Tapani Kauppinen

Vaiheistus ja aikataulu Seuraavaksi: testikappaleiden kirjoittaminen vko 46 mennessä (marraskuun 2. viikko, 6.11.2013) Min. yksi kappale / kirjoittaja Mielellään Osasta 4 (arviointi) Lähetetään Tommille s-postilla Kootaan suorahkot nettilinkit relevantteihin dokumentteihin Ohryn kokous vko 47 Sodankylässä, 21.-22.11. Ml. eksursio Sakattiin ja Kevitsaan Laaditaan drafti vierailuohjelmasta (Kirsti, Jorma yms.) Projektiryhmän (sähköposti)kokous ohryn kokouksen jälkeen? Kaikista kappaleista luonnos vko 11 v. 2014 (maaliskuun puoliväli, 17 vkoa edellisestä dead linesta) Projektiryhmän kokous vko 12 (päivä: 17.-21.3.2014 )