Urheilijan ravitsemus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valmistautuminen Alkuverryttely Kilpailusuoritus Loppuverryttely
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Kalanjalostusprosessit Suomessa.. Johdanto Suomessa on hieman alle 100 kalalajia, joista saadaan laaja sekä vaihteleva tuoteryhmä. Pääasiallisesti 100.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
S Ruoka ja terveys s
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
Jääpalloilijan ravinto
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
TE1 Ravinto Hurtig
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Liikunta+ravinto.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruokatrendit.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokaoppia.
Esityksen transkriptio:

Urheilijan ravitsemus Opettaja TtM, ravitsemusterapeutti Sami Hämäläinen Yhteystiedot: 040-8460709 sami.hamalainen76@gmail.com

Tavoitteet Tiedät miten itse syöt: Mitkä asiat toimivat ja mihin pitää kiinnittää huomiota Hallitset perusasiat liittyen palautumiseen suorituskyvyn optimoimiseen Sisäistät, että ruoka on iloinen asia ja syöminen on mukavaa – jopa terveellinen syöminen  Osaat suunnitella ruokailusi ennakkoon esim. harjoitus- ja kilpailureissuilla Osaat suhtautua kriittisesti mediassa esiintyviin ravitsemusväitteisiin

Urheilijan ravitsemus-ohjelma 1.9. Kurssin aloitus ja käytännön asiat, urheilijan energiankulutus 8.9. Nesteen tarve, hiilihydraatit 15.9. Proteiinit 20.10. Rasvat 27.10. Suojaravintoaineet 3.11. Ravinto ennen ja jälkeen harjoituksen, kilpailupäivän ruokailu 10.11. Urheilijan lisäravinteet 1.12. Ruokapäiväkirjan analysointi 15.12. Lisätehtävien läpikäyminen

Jos aiot saada merkinnän kurssista… Todistuksen saadaksesi täytyy suorittaa seuraavat asiat: Pidä ruokapäiväkirjaa ja analysoi se erillisen ohjeen mukaan. Ota ruokapäiväkirja sekä analyysi mukaan tunnille 1.12. Jos et pääse tuolloin paikalle, ota mahdollisimman pian yhteyttä opettajaan Palaute tehtävälomake vastauksineen 15.12. mennessä

Ruokapäiväkirja Kurssiin kuluu ruokapäiväkirjan pito 5 peräkkäisen päivän ajan Periaate: kaikki mitä syöt tai juot, merkkaat ylös Pakollinen Teet kirjanpidon itseäsi varten, joten pyri syömään ko. päivinä normaalisti Analysoi kirjanpitosi www.fineli.fi-sivuston ruokakori-sovelluksen avulla oheisen ohjeen mukaan. Pidä analyysiä mukana aina kurssin oppitunneilla ja mieti, toteutuuko urheilijan ravitsemussuositus omassa ruokailussasi. Jos ei toteudu, kirjaa ylös, mitä pitäisi muuttaa ruokailutavoissasi

Ruokapäiväkirja Voit pitää ruokapäiväkirjan johonkin omaan vihkoon tai kurssilta saamaasi vihkoon Merkitse seuraavat asiat: pvm, kellonaika, syödyt ruuat ruoka-aineuttain, annoskoko Annoskoon voit ilmoittaa grammoina, desilitroina, kappaleina, lasillisina, lautasellisina, jne, jne.

Lisätehtävät Saat 1. oppitunnilla kurssiin kuuluvat lisätehtävät. Tehtävät löytyvät myös PedaNetistä Vastaa kaikkiin tehtäviin 15.12. mennessä. Voit miettiä vastaukset omalla ajallasi tai vastailla kysymyksiin oppituntien yhteydessä. Netistä löytyy erinomainen sivusto aiheeseen liittyen: http://www.terveurheilija.fi/kymppiympyra/urheilijanravitsemus

Ruokavalion merkitys urheilijalle Kunto ei nouse syömällä, vaan harjoittelemalla Ravinnolla on mahdollista vaikuttaa suuresti harjoittelun tuottavuuteen ja harjoituksesta palautumiseen Kilpailusuorituksen aikana ja sitä ennen nautitulla ravinnolla on merkittävä vaikutus kilpailusuorituksen onnistumiseen Harjoittelua ja kilpailua tukeva urheilijan ruokavalio on samalla myös erittäin terveellinen ja sairauksia ehkäisevä tapa syödä

Kunnon ruokaa urheilijalle http://www.terveurheilija.fi/materiaalit/ravitsemusvideo

Suomalaisten ruokailutottumukset Liian vähän Kasviksia Kalaa Pehmeää rasvaa Liikaa Kovaa rasvaa ja kolesterolia Sokeria Alkoholia Annoskoot

Itämeren ruokavalio Kasviksia puoli kiloa päivässä sisältäen vähintään 200 g marjoja Viljavalmisteet suurimmaksi osaksi kokojyväviljaa Kalaa kolmesti viikossa, ja rasvaista kalaa kahdesti Rasvan lähteenä rypsiöljy, muut kasviöljyt sekä kasvimargariinit, joissa on rasvaa vähintään 60% Maitovalmisteet rasvattomia tai vähärasvaisia Liha ja lihavalmisteet vähärasvaisia

LAUTASMALLI

Ravintoaineet Suojaravintoaineet: Vitamiinit Kivennäisaineet Hivenaineet Energiaravintoaineet: Hiilihydraatit 4 kcal/ g (17 kJ/g) 50-60 E% Proteiinit 4 kcal/ g (17 kJ/g) 10-20 E% Rasvat 9 kcal/ g (38 kJ/g) 25-30 E% Ravintoaineet