Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro 9.9.-21.10 ja 4.11.-9.12.2010, klo 10- 12, U 40 Sali 4.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ongelma Mikä tuottaa kamppailua oikeudessa? • 1: Tulkinnat yksittäisistä tapauksista • 2: ”Asiayhteyksien” väliset välienselvittelyt • 3: Kysymys siitä,
Advertisements

Nykytaide -Mitä se on?.
John Rawls REILUPELI.
YMPÄRISTÖTAIDE ”Taidetta siihen paikkaan ja siitä paikasta, johon teos sijoittuu.” (Kaija Hannula, 1995) Ilmiö, teos tai tapahtuma, joka käyttää ympäröivää.
Opiskeluaika 120 ov / 3 vuotta Tuotteen tekninen valmistus ja kädentaidot 20 ov Tuotteen suunnittelu ja valmistus 10 ov VALINNAISET OPINNOT 20 ov Yritystoiminta.
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
TUNTEET s. 8-.
MULTIMEDIAN MONET MUODOT
MITÄ VARHAISKASVATUS ON AIEMPIEN VARHAISKASVATUS-MÄÄRITELMIEN JA UUDEN MÄÄRITELMÄN MUKAAN TULKITTUNA ? Opetusnäyteluento yliassistentin (kasvatustiede,
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Suullisen esityksen esittäminen
Timo Luukkonen Janne Enberg
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
LOGARITMI Eksponenttiyhtälön 10x = a ratkaisua sanotaan luvun a logaritmiksi Merkintä x = lga Huom. vain positiivisilla luvuilla on logaritmi.
Kulttuuri- ja liikuntapolku Espoossa. Valtioneuvoston asetus peruskouluille 1435, 3 § ’Opetuksen tulee antaa oppilaille perusta laajaan yleissivistykseen.
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
Oma tupa, oma lupa –hankkeen Road Show Mikä Road Show Kuntia vanhuspalvelulain toimeenpanossa tukeva Oma tupa, oma lupa -hanke päättyy Luovumme.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
2 TIETEELLINEN LÄHESTYMISTAPA
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
Leena Kakkori & Rauno Huttunen
MITÄ TAIDE ON? Tänä päivänä taiteen määritteleminen on suhteellisen vaikea tehtävä. Ja kuitenkin: mikä tahansa ei ole taidetta, vaikka taidetta voidaankin.
KuvataideKuvataide. 8.Lk Muotoilu -rakennellaan ja muotoillaan -työstetään eri materiaaleja mm. Lasia, savea, jäätä jne. Tehdään: -pienoismalleja -käyttöesineitä.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
21. Kulttuuriala s. 96‒99 Kulttuuriala.
Sommittelu.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Unified middle-range theory perustuu L. Binfordin ajatuksiin lähtökohtana prosessualismi; tulkintaa on oleellisesti laajennettu (mukaan on otettu mm.
MultiMaker 7.0 Workshop Ohjelma, jossa voidaan luoda näyttäviä multimediasisältöjä. Yhtä sisältökoko-naisuutta kutsutaan esitykseksi. Ohjelmointitaitoja.
Äänielokuvan taide: realismi. Äänielokuvan estetiikka Äänielokuvan tulo muutti (taiteellisen) elokuvakerronnan periaatteita ”Purkitettu teatteri” Marcel.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Sidosryhmät.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
Taidefilosofia V Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Elokuva-analyysi II Analyysi ja arvottaminen. Kun elokuva tuntuu huonolta... onko kyse moodin tai lajityypin vieraudesta kulttuurihistoriallisen taustan.
Ranskalainen valistus X Valistuksen reseptiohistoriaa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Ranskalainen valistus VIII Valistuksen estetiikka Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
Viestintä ja johtaminen: esimiesviestintä
ELOKUVATAITEESTA Antti Pönni. MITÄ ON TAIDE? Arvottavassa ja suppeassa merkityksessä teos on taidetta, jos sillä on sellainen esteettinen arvo, joka erottaa.
Pablo Ruiz Picasso : Avignonin naiset, 1907 Kubismi on pääasiassa maalaustaiteen ja kuvanveiston, sekä joissakin maissa taideteollisuuden ja arkkitehtuurin.
Oppimisen sykli ja kokemuksellisen oppimisen malli 3. Pohdinta ja tulkinta 4. Käsitteellistäminen (ja uuden tiedon hakeminen) 5.Kokeilu ja tiedon soveltaminen.
Estetiikka – Taide nyt! LUENTO 4: TAITEELLISUUS, ESTEETTISYYS JA KAUNEUS.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
KUVATAIDE Anna-Rosa Uusitalo, NYK 7C.
Tietoteorioiden testaaminen
Fenomenologia.
DOKUMENTTIELOKUVA.
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
(Fiktiivinen) tarinankerronta ja käsikirjoittaminen
Open Space –työskentelymalli edellisten esitysten syventämiseksi
2 TIETEELLINEN LÄHESTYMISTAPA
EMOOTIOIDEN FYSIOLOGIAA
Luokan määrittely class-määreellä
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
TRAUMATERAPIA -TAKAISIN ELÄMÄÄN.
OPETTAJUUDEN JA TAITEILIJUUDEN TEEMOJA (YHTEISIÄ TUNTOMERKKEJÄ): (Parks M.E ) The Art of Pedagogy: Artistic Behaviour as a Model for Teaching.
VINCENT VAN GOGH syntyi Alankomaissa v. 1853
Miten yrityksemme… …tuotekehitys toimii?
Skeema Psykologia tutkii ihmisen toimintaa Opetusvinkki 2: Tutustuminen psykologian eri suuntauksiin.
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.

Taiteen tulkinta, arvottaminen ja kritiikki

Monroe Beardsleyn teoria taiteen arvottamisesta Päättely edellyttää yleisiä periaatteita: esim. ”yhtenäiset taideteokset ovat hyviä taideteoksia”. Määritelmä: sanomme ominaisuuksia A, B ja C esteettisen arvon ensisijaisiksi positiivisiksi kriteereiksi, jos jonkin niistä lisääminen teokseen tai sen määrän kasvu siinä, ilman vastaavaa vähentymistä muiden kohdalla, aina tekee taideteoksen paremmaksi. Tällaisia ovat Beardsleyn mukaan intensiteetti, kompleksisuus ja yhtenäisyys.

….Beardleyn teoria taiteen arvottamisesta…. Toissijaiset kriteerit: ”…sanokaamme ominaisuutta X esteettisen arvon toissijaiseksi (positiiviseksi) kriteeriksi, jos on olemassa joukko muita sellaisia ominaisuuksia, että kun ne ovat läsnä, X:n lisääminen taideteokseen tai sen määrän kasvu siinä samalla lisää yhden tai useamman ensisijaisen kriteerin määrää siinä.”

Beardsleyn instrumentalistinen teoria esteettisestä arvosta Esteettisen elämykselle on ominaista: 1) tarkkaavaisuus on kohdistunut kiinteästi elämystä kontrolloivaan objektiin 2) intensiteetti, joka sulkee pois muut vieraat elementit tietoisuudesta 3) koherenttius 4) elämys muodostaa sinänsä täydellisen kokonaisuuden 5) kompleksisuus (3 ja 4 = yhtenäisyyden muotoja)

Beardsleyn instrumentalistinen teoria esteettisestä arvosta Siis: ”X on hyvä esteettinen objekti” tarkoittaa samaa kuin ”X kykenee tuottamaan esteettisiä elämyksiä” Taideteoksen hyvyys on välineellistä, esteettinen kokemus sen sijaan on hyvää itsessään.

Teorioita esteettisestä arvottamisesta Subjektivismi Platonismi Emotivismi Relativismi Singularismi

Esseen aiheita Taiteen autonomian kehitysvaiheet ja taiteen välineiden korostaminen Taiteen ilmaisuteoria ja sen muodot Taide/musiikki/kirjallisuus tunteiden ilmaisuna X:n teorian esittely (ja kumoaminen…)