TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuinka henkilöstö otetaan huomioon organisaatiomuutoksessa
Advertisements

DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Tietopaketti Big Datasta
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
ESIMIEHEN VALMENNUSPAKETTI Maahanmuuttajan kielitaito • Maahanmuuttajilla on usein monenlaisia todistuksia suomen kielen taidostaan. • Erilaiset kurssitodistukset.
OHJAAMINEN.
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Dialogi ja sen soveltaminen ympäristöongelmien ratkaisemisessa VIEVE Työseminaari Levi Marika Palosaari.
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Luennoitsijan nimi. Olemme olemassa, koska yhteiskunta haluaa varjella elämää, kulttuuria, omaisuutta, toimintaedellytyksiä Arvot, palokuntahyveet, eettiset.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Ajatuksia oppimisesta
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Huolen puheeksiottaminen
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
PEREHDYTYS JA TYÖHÖN OHJAUS
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Asenteet.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.
Toimintaohjeet opelle
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Suuttumuksen hallinta
KOULU-NUORISOTYÖNTEKIJÄN AMMATTI- IDENTITEETTI Koulun erityisnuorisotyöntekijä Ritva Rantola Pieksämäen kaupunki
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
Yhdenvertaisuus koulussa
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Mitä kulttuuri on? Mistä ”kenkä puristaa”?

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Mahdolliset, todelliset ja kuvitellut ongelmat Päätös palkata maahanmuuttaja aiheuttaa aina keskustelua kaikilla henkilöstötasoilla. Omat ja naapurilta lainatut ennakkoluulot, tietämättömyyden synnyttämä pelko ja mahdolliset kielteiset aikaisemmat kokemukset paisuvat ”härkäsen” kokoisiksi.

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Toiseuden tunne: jos jokin asia herättää ihmetystä, ei mennä kysymään toiselta: ”Miksi teit noin?”, vaan todetaan : ”He ovat sellaisia.” Vaikka edustaakin tiettyä kulttuuria, maahanmuuttaja on oma aina persoonansa. Hän voi olla ahkera tai laiska, rehellinen tai epärehellinen, nopea tai hidas, kohtelias tai epäkohtelias, viisas tai vähemmän viisas, mutta ne ovat hänen omia ominaisuuksiaan - eivät hänen kotimaansa kulttuurin normittamia tapoja.

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Älä yleistä vaan tiedosta! Selvitä itsellesi: Mikä kuuluu kulttuuriin? Mikä johtuu tilanteesta ts. yksilön elämänhistoriasta ja –tilanteesta, kulttuurishokista tai itse tapahtumasta? Mikä on yksilökohtaista?

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Kulttuurit ovat yhteisten merkitysten järjestelmiä, joita samaan yhteisöön, ryhmään tai kansakuntaan kuuluvat ihmiset käyttävät saadakseen tolkkua maailmasta. ”Kulttuuri on kuin jäävuori…” pinnan yllä pieni osa näkyvillä -> kieli, ruoka, vaatetus, käytöstavat suurin osa pinnan alla piilossa -> viestintätyyli, arvot, normit, uskomukset, asenteet

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Yhteinen merkityskartta antaa tunteen kuulumisesta johonkin kulttuuriin, luo yhdistävän siteen ja tunteen yhteisestä identiteetistä. Voidessaan asemoida itsensä jossakin yhteisten merkitysten kentässä yksilö tuntee oman identiteettinsä, sen, kuka hän on ja mihin hän kuuluu.

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Kulttuuri on tapa hahmottaa maailmaa. Se liittyy yhteisön tai yksilön elämäntapaan, jota määrittelevät paljolti myös koulutus, sosioekonominen asema ja sukupuoli. Kulttuuri ei ole aina samanlaisena pysyvä, vaan jatkuvasti ympäröivän yhteiskunnan vaikutuksesta muuttuva

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Sopeutuessaan uuteen kotimaahan maahanmuuttaja hyväksyy toisenlaisen maailmankuvan oikeutuksen ja alkaa kehittää viestintätaitoja, joilla voi kommunikoida uudessa ympäristössään. Aikuisena toisen kulttuurin tapojen, uskonnon ja sosiaalisen normiston oppiminen vaatii tietoista opiskelua tai pitempiaikaista oleskelua maassa.

TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI Tällainen oppimisprosessi on jatkumo, joka alkaa etnosentrisyydestä, jossa oman kulttuurin piirteet määritellään oikeiksi ja normaaleiksi ja muiden epänormaaleiksi, ja se päättyy asioiden omaksumiseen ja sopeutumiseen: etnosentrismi → tiedostaminen → ymmärtäminen → hyväksyminen ja kunnioittaminen → arvostaminen → valikoitu omaksuminen → mukautuminen

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI Mitä tulisi huomioida työpaikalla? Monet itsestäänselvyydet eivät välttämättä ole itsestäänselvyyksiä maahanmuuttajalle. Yhteistyö kannattaa aloittaa perehdyttämisestä työpaikkaan ja työpaikan tapoihin.

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI Luodaan kokonaiskuva yrityksestä, työympäristöstä ja työyhteisöstä Käydään läpi työtehtävät ja niissä tarvittava osaaminen (ymmärsikö hän?) Työsäännöt ja työturvallisuusohjeet (ei vertailua! ei meillä - teillä!), Jos on mahdollista, esitellään muille työyhteisön jäsenille

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI Maahanmuuttajan sopeutumisprosessin eri vaiheet IHASTUS; kritiikitön ihastus, honeymoon-vaihe, ei välttämättä päde pakolaisiin KRIISI; alkaa huomata huonoja puolia ympäristössä ja uudessa kulttuurissa, mikään ei toimi, väsymys, ärtymys ja ehkä vetäytyminen

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI SOPEUTUMINEN; alistuu vähitellen vallitsevaan tilanteeseen, alkaa nähdä uudessa kulttuurissa myös hyviä puolia TAKAISIN NORMAALIIN; kulttuurisen herkkyyden ja oppimisen myötä yksilö vähitellen hyväksyy itsensä osaksi uutta ympäristöä, syvällinen uuden kulttuurin tuntemus

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI Myös maahanmuuttajien kanssa työskentelevät voivat käydä läpi samoja sopeutumisvaiheita kuin maahanmuuttajat. Tämän näkökulma on hyvä tiedostaa myös työyhteisöissä, joihin tulee maahanmuuttajataustainen työntekijä.

TYÖYHTEISÖN PEREHDYTTÄMISPAKETTI Lähde:http://www.peda.net/veraja/kvlakk/moku/ Esityksen koonnut Päivi Pakola/EDUPOLI/ 2009, osin soveltaen