Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Nuoren urheilijan ravitsemus
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
KASVIKSET.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Painonpudotushaaste 6. kuidut
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Kuukausi-rock Tammi-, helmi-, maalis-, huhti-, touko-, kesäkuu,
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
Suomen vuodenajat syksy kevät kesä talvi.
Unelmien liikuntapäivä
Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä –hanke Vinkit hyvänolon ruokaan mm. lihan korvaaminen sekä lisäarvoa lounaspöytään
Viljat.
Viljat.
Vanhan Porvoon ruskistettu voi ja pinjansiemen jäätelö 5,5 L
Vanhan Porvoon appelsiinisorbetti 5,5 L
Avanteen hoidon perusteet
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila

Kasvisruoan ilouutinen: vaihtoehtoja sadoittain! Palkokasvit: herne, härkäpapu, soija, linssit, kikherne ym. Siemenet: hamppu, manteli, seesam ym. ”Korvikkeet”: soijasuikaleet, tofu, seitan, kaura- ja soijakermat, -jäätelöt, -maidot ym. Vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät Viljoja: speltti, vehnä, kaura, tattari – leivät, pasta (& perunat)

Vuodenajalla on väliä Siirry globaalista supermarketista luontaisten satokausien myötäilyyn. Kesällä ja syksyllä herkuttele mielin määrin tuoreilla vihanneksilla ja marjoilla! Talvella & keväällä etenkin: kiinankaali, kaalit, sipulit, juurekset, etikkakurkut ym. säilykkeet, hapantuotteet, talvikurpitsa, marjamehut, omenat idätys ja versotus, villivihannekset huhtikuusta alkaen suosi kuivatuotteita (marjat, yrtit, hedelmät)

Muista myös… ei riisiä (metaanipäästöt) osta harvoin pakasteita oman keittiön energiankulutus -> yhteisruokailu on suositeltavaa :9) -> valmista kerralla isompia annoksia

…. sekä suosi luomua mieti ruoan paikallistamista vastuullisuus: kaukoruoan alkuperä tiedossa? esim. intialaiset viinirypäleet veden ja viljelymaan tarve, ravinteiden kiertokulun katkeaminen & kuormittava kuljetus elinvoimaiset paikallistaloudet: on demokraattista tukea paikallisten pientuottajien ja maaseudun elinmahdollisuuksia

Ravitsemuspyramidi öljyt ja rasvat marjat & hedelmät juurekset, vihannekset& sienet palkokasvit & siemenet viljatuotteet Terveellisesti voi syödä monella tavalla. Muista silti monipuolisuus.

Ei ongelmaa näistä PROTEIINI: palkokasvit & täysjyvävilja (ilmavaivoja? Sulamista auttaa papujen idätys ja yksinkertaisuus aterioissa) RAUTA: esim. täysjyvävilja, palkokasvit, tummanvihreät lehtivihannekset OMEGA-3-RASVAHAPOT: hamppu, pellava, camelina, rypsi (öljynä tai siemenrouheena)

Unohtaa ei sovi: BCD B12-vitamiini kalsium (kasveista saanti usein liian pientä) D-vitamiinit talvella (marras-maaliskuu) -> tabletit tai rikastetut tuotteet (mm. kauramaito)

Vain sormi suussa? Avuksi reseptistöä Härkäpapua sarvista, 2006 Herne rokkaa, 2008 … ja kaikki muutkin kasviskeittokirjat!

Lisää neuvoja: www.vegaaniliitto.fi