Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä 11.11.2004 www.oph.fi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Oppilaanohjauksen kehittäminen Oulun kaupungin perusopetuksessa Kehittämistyötä ohjaa moniammatillinen ohjausryhmä, jossa on edustajat.
Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
KOULUTUSTAKUU.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Koulutuksesta työhön –ryhmien vaikutuksia ja seutukunnallisuus
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Polkuja läpäisyn tehostamiseen – tavoitteista näkyviksi teoiksi
Osaamisen ja sivistyksen asialla OHJUS-KASED PÄÄTÖSSEMINAARI Työväenakatemia Kauniainen Helena Kasurinen
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Ajankohtaista tietoa Omnian Ammattistartista ja tehostamishankkeesta
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Birgitta Varjonen Työpaja 2. Korkea-asteen ohjaus Johdantopuheenvuoro: Ohjaus palvelujärjestelmänä Oped-Exo Opintojen ohjauksen kehittämishanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA (60 osaamispistettä) Antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi.
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
Suomeen muuttaneiden alkuvaiheen ohjaus ja osaamisen kehittäminen ESR valtakunnallinen kehittämishanke (Toimintalinja 2; työllistymisen ja.
Siirtymät sujuviksi- hanke SISU PKKY, OSAO, WinNova ja SEDU yhteishanke Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelma.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
ELO-yhteistyöryhmän kokous
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Elinikäinen ohjaus Suomessa
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset
Uudet opetussuunnitelmat – oppiminen muutoksessa?
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Kysely opintojen ohjauksesta
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä

2 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus kansallisessa viitekehyksessä u Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma vuosille 2003 – 2008 u Opetushallituksen opetussuunnitelman perusteet u Ohjausyhteistyöryhmän muistio

3 Osaamisen ja sivistyksen asialla Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma  opetus- ja oppimisympäristön kehittäminen siten, että koulussa luodaan perusta elinikäiselle oppimiselle ja persoonallisuuden kasvulle  oppilaitoksissa on tuki- ja ohjauspalveluja oltava riittävästi  ohjaustoiminta muodostaa toimivan palvelujärjestelmän  ohjauspalveluiden laatutaso turvataan kaikilla kouluasteilla

4 Osaamisen ja sivistyksen asialla Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma  syrjäytymisen ehkäisy  varhainen puuttuminen  koulutukselliset perusoikeudet ja tasavertaiset koulutusmahdollisuudet  perusopetuksen ja ammatillisten oppilaitosten välinen yhteistyö  tavoite, että vuonna 2015 toisen asteen tutkinto on 25 – 29-vuotiaista 90 prosentilla -> perusopetuksesta toiselle asteelle siirtymisen ohjaus

5 Osaamisen ja sivistyksen asialla Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Koulutustakuu  opiskelijaksi ottaminen  perusopetuksen lisäopetus  yhteistyö työvoimaviranomaisten kanssa  koulutuksen keskeyttämisen väheneminen  opintotuen kehittäminen

6 Osaamisen ja sivistyksen asialla OHJAUSTOIMINNAN KEHITTÄMINEN u Nuorten osallisuushanke u Aikuisten ohjausta ja työllistymistä tukevat kehittämishankkeet (AIHE, NOSTE) u Korkea-asteen ohjauksen kehittäminen u Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kehittämishanke u OPH:n koordinoima EQUAL-hanke u Ohjaajien perustutkinnon kehittäminen u Ohjaushenkilöstön täydennyskoulutuksen kehittäminen

OHJAUSPALVELUIDEN SAATAVUUS JA RIITTÄVYYS OPPILAAN- JA OPINTO- OHJAUKSEN KEHITTÄMISHANKE - ohjausjärjestelmien kehittäminen oppilaitoksissa -opetussuunnitelman perusteiden tavoitteiden toteutuminen -oppilaan- ja opinto-ohjaajien ammattitaidon kehittäminen -opettajien ohjauksellisen osaamisen kehittäminen Erityistä tukea tarvitsevien nuorten ohjaus Varhainen tunnistaminen ja puuttuminen Koulutuksen ulkopuolella oleva nuori Moni- kulttuurinen ohjaus Sukupuoli- sensitiivinen ohjaus MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ VERKOSTOTVERKOSTOT VERKOSTOTVERKOSTOT = Equal-hanke = Ohjauksen kehittämishanke

8 Osaamisen ja sivistyksen asialla OHJAUSYHTEISTYÖRYHMÄN TEHTÄVÄ  kehittää nuorten koulutukseen ja työelämään ohjaamiseen liittyvää yhteistyötä (opinto-ohjaus, ammatinvalinnanohjaus, koulutus- ja ammattitietopalvelu sekä nuorten työnvälitys)  tehdä ehdotuksia koulutus- ja työvoimapoliittisten sekä ohjauksellisten toimenpiteitten tehostamiseksi tavoitteena kaikkien nuorten sujuva siirtyminen koulutuksesta työelämään tai jatko-opintoihin  kartoittaa hyviä ohjauskäytäntöjä ja edistää niiden levittämistä opinto-ohjausta suorittaville  edistää nuorten syrjäytymistä ehkäisevien toimintatapojen levittämistä opetus- ja työhallinnon aloilla.

9 Osaamisen ja sivistyksen asialla OHJAUSYHTEISTYÖRYHMÄN EHDOTUKSIA  Perustetaan ohjauksen kehittämisestä ja toiminnan suunnittelusta vastaavia alueellisia yhteistyöryhmiä, joissa olisi eri hallinnonalojen asiantuntijoiden ja muiden ohjaustyötä tekevien ammattilaisten edustajia.  Ohjauspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus tulisi taata. Jokaisella koulutuksen ulkopuolella olevalla nuorella tulisi olla saatavilla sellaisia ohjaus- ja tukipalveluja, jotka vastaavat hänen tarpeitaan ja jotka on sijoitettu sellaisiin tiloihin, joihin nuoren on helppo tulla.  Tulisi kehittää verkon ja puhelimen kautta saavutettava kansallinen ohjaus- ja neuvontapalvelu.

10 Osaamisen ja sivistyksen asialla EHDOTUKSIA 2  Ammatillisesta peruskoulutuksesta valmistuneiden työttömyysluvut ovat korkeita, tämän vuoksi tulee edelleen vahvistaa oppilaitosten ura- ja rekrytointipalveluja sekä työvoimatoimistojen panostusta palveluyhteistyöhön valmistuvien työllistymisen nopeuttamiseksi.  Alueen ammatillisten oppilaitosten ja työvoimatoimistojen tulisi laatia ura- ja rekrytointipalveluyhteistyön toimintasuunnitelma, johon sisältyvät palveluyhteistyön periaatteet, palvelut ja toimenpiteet.

11 Osaamisen ja sivistyksen asialla EHDOTUKSIA 3  Paikallisella tasolla tulisi tehdä sopimus siitä, mihin asti lähettävän oppilaitoksen vastuu jatkuu ja milloin ohjausvastuu siirtyy vastaanottavalle oppilaitokselle.  Työryhmä kannattaa perusopetuksen lisäopetuksen järjestämisen laajentamista siten, että järjestäjinä voivat toimia myös ammatillisen koulutuksen järjestäjät.

12 Osaamisen ja sivistyksen asialla EHDOTUKSIA 4  Työryhmä ehdottaa, että koulutuksen ulkopuolella olevilla, vailla toisen asteen tutkintoa oleville 17 – 18-vuotiaille nuorille järjestettäisiin sosiaali- ja terveystoimen yhteistyönä ikätarkastus, jonka yhteydessä annettaisiin myös opiskeluun ja työnhakuun liittyvää ohjausta ja neuvontaa.  Opiskelijaksi ottamisessa tulee huomioida laajemmin hakijaan liittyvät tekijät ja soveltaa mm. joustavaa valintaa.  Opintotukea tulisi kehittää siten, että opiskelu olisi mahdollista ilman työssä käyntiä.

13 Osaamisen ja sivistyksen asialla EHDOTUKSIA 5  Perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen ja työvoimatoimistojen yhteistyötä tulee kehittää alueellisesti opintojensa keskeyttäneiden ja koulutuksen ulkopuolella olevien ohjauksen tehostamiseksi.  Oppilaan- ja opinto-ohjaus tulisi nykyistä selkeämmin määritellä paikallisissa opetussuunnitelmissa siten, että niissä kuvataan opetus- ja ohjaushenkilöstön työnjako ja vastuut sekä henkilökohtaiseen ohjaukseen suunnattu resurssi.

14 Osaamisen ja sivistyksen asialla EHDOTUKSIA 6  Opetus- ja ohjaushenkilöstön täydennys- ja peruskoulutukseen tulee sisällyttää varhaista tunnistamista ja puuttumista edellyttävien tietojen ja taitojen hallintaa.  Varhainen tunnistaminen – varhainen puuttuminen. Edellyttää valmiiksi luotuja toimintamalleja.