Oppiminen Oppiminen voidaan määritellä vuorovaikutteiseksi prosessiksi, jossa oppija muuntaa kokemuksiaan siten, että hänen tiedoissaan, taidoissaan ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppiminen Oppiminen voidaan määritellä vuorovaikutteiseksi prosessiksi, jossa oppija muuntaa kokemuksiaan siten, että hänen tiedoissaan, taidoissaan ja.
Advertisements

Muistiinpanojen tekeminen
Oppimistyylit.
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Aistit ja oppiminen.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
Oppimisnäkemyksiä Behaviorismi Sosiaalisen oppimisen teoria
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
W w w. a o k k. f i VERKKO-OHJAUS Aihetta tarkastellaan ohjauksen valmistelun ja ennakoinnin sekä opiskelutoiminnan ohjauksen näkökulmasta. HAMK Hanne.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Syksy 2012 Katja Jokinen KT, erityisopettaja
OHJAAMINEN.
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus työssäoppimisjaksolla
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Oppimiskäsitys Käsitys ammattitaidosta
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Kasvatus- ja opetuskäsitysten muotoutuminen
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Konstruktivismi Konstruktivismin keskeisiä periaatteita
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
AIKUINEN OPPIJA.
Mikä vaikuttaa oppimiseen?
Kognitiivinen psykologia tutkii
Oppimisorientaatioita
Havaintokanavat.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
Ops seminaari Askola.
Suuttumuksen hallinta
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
NLP esimiehen työkaluna Työpaja – Arja Pakkala Tervetuloa NLP-työpajaan tutkimaan, kokeilemaan, kokemaan ja pohtimaan ihmisten erilaisuutta,
9 Sosio-kognitiivinen persoonallisuusteoria korostaa tilanteiden tulkintaa Ydinsisältö.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Oppimisen moninaisuudesta Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Psykologian perustiedot 1
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Havaintokanavatestin pisteytys
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
Millainen oppija sinä olet?
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Oppiminen voidaan määritellä:
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
Sosiokognitiivisen suuntauksen taustaa
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Oppiminen Oppiminen voidaan määritellä vuorovaikutteiseksi prosessiksi, jossa oppija muuntaa kokemuksiaan siten, että hänen tiedoissaan, taidoissaan ja asenteissaan tapahtuu muutoksia. Oppiminen on alkeellisimmillaan tiedostamatonta tottumista ja korkeimmillaan teoreettista oivaltamista ja soveltamista. Oppimiseen vaikuttavat muun muassa oppimistyyli, vuorokauden aika, paikka ja ympäristö, yksilölliset käyttäytymis- ja reagoimistyylit ja opiskelutekniikka. On hyvä tuntea itsensä oppijana, jotta voi hyödyntää itselleen sopivia oppimisen tapoja. Aikuisen oppimiseen vaikuttavat mm. koulumuistot, jännittäminen, omien käsitysten kyseenalaistumisen pelko, erilaiset odotukset.

Opiskelutekniikasta Uutta asiaa opiskellessasi pysähdy aina miettimään, mitä tiedät aiheesta ennakkoon ja lähde rakentamaan uutta tietoa sen päälle. Voit myös kokeilla seuraavia keinoja: Yleissilmäyksen luominen sisällysluetteloon ja vasta sitten yksityiskohtiin Miellekartat tai asioiden piirtäminen paperille Erilaiset omat muistisäännöt sanoille, asioille, aikakausille Opeteltavasta asiasta voi tehdä laulun, sen voi piirtää paperille, selittää toiselle, liimata seinälle silmäiltäväksi Kysy omia kysymyksiä, tee omia muistiinpanoja tekstistä Lukiessa voi pitää taukoja, jotkut myös liikkuvat mielellään lukiessaan

Motivaation merkitys oppimisessa Ellet ole motivoitunut, et todennäköisesti opi etkä edes voi oppia. Pelkkä altistuminen opittavalle asialle ei riitä, jos oppimiseen ei ole mitään syytä. Oppijan oppimisesta saama käytännön hyöty on vahva motivoija. Oppimiselle voi olla sekä ulkoisia (palkankorotus, uudet työtehtävät jne.) että sisäisiä motiiveja (esim. sosiaalinen motiivi - muiden tapaaminen tai osaamisessa koetun puutteen korjaaminen)

Oppimissykli ja menestyksekäs oppiminen Oppiakseen menestyksekkäästi oppijan on käytävä läpi oppimissyklin (Kolb; Honey & Mumford) kaikki vaiheet: OSALLISTUMINEN - tehtävä jotain REFLEKTOINTI - pohdittava oppimaansa TEOREETTINEN TARKASTELU - ymmärrettävä, miten opittu suhteutuu teoreettisiin näkemyksiin TOTEUTTAMINEN - sovellettava oppimaansa käytännön ongelmiin

Oppiminen on tehokkainta, kun seuraavat kriteerit täyttyvät: me todella haluamme ja tarvitsemme kyseisen tiedon tiedämme, miten sovellamme sen käytäntöön saamme jonkinlaisen palkinnon siitä, että hallitsemme kyseisen asian voimme käyttää pohjana omaa kokemustamme saamme oppia omaan tahtiimme ja omalla tyylillämme joudumme koetukselle ja kyseenalaistetuiksi meitä kannustetaan ohjaajamme kohtelee meitä yksilöinä, joilla kullakin on omat, yksilölliset tarpeensa

Eri oppijatyypeille mieluisia ja epämieluisia asioita (Rogers 2004)

Oppimistyylit Auditiivinen oppiminen Kinesteettinen oppiminen Visuaalinen oppiminen

Auditiivinen oppiminen Oppiminen perustuu kuulohavaintoon. Huomio ympärillä kuuluviin ääniin ja keskusteluihin > tarkat korvat. Rakastaa omaa ääntään. Oppii sanallisten ohjeiden avulla ja toistaa asiat mielessään. Nauttii vuoropuhelusta ja selittämisestä.

Kinesteettinen oppiminen Tuntohavaintoon perustuvaa oppimista. Oppimista tunnustellen ja kokemusten kautta. Opitun muistamisessa hyödyntää oppimistilanteen tuntemuksia ja kokemuksia.

Visuaalinen oppiminen Näköhavaintoon perustuvaa oppimista. Näköaistin ja näkemisen merkitys korostuu, oppii näkemällä ja katselemalla. Kykenee palauttamaan mieleensä näkömielikuvia, joiden avulla rakentaa uutta oppimaansa. Kiinnittää huomion siihen, miltä asiat näyttävät.

Oppimisnäkemysten pääsuuntia Behaviorismi Humanismi Kognitiivinen oppiminen Konstruktivismi

Behaviorismi Oletuksena oppijan ulkoaohjautuvuus. Oppimistavoitteiden täytyy olla selkeästi määriteltyjä. Kun toivottavaa käyttäytymistä (eli reaktiota) vahvistetaan palkitsemalla, se toistuu. Ei-toivottavaa käyttäytymistä voidaan karsia rankaisemalla. Opettajan toiminta korostuu -> opettajan on osattava valita oikeanlaiset ärsykkeet saadakseen aikaan oikeat reaktiot ja näin toivottavaa käyttäytymistä. Oppiminen on havaittavan käyttäytymisen muutosta. Tietokilpailutyyppinen osaaminen korostuu.

Humanismi Oletuksena oppijan itseohjautuvuus. Ihminen on päämäärätietoinen, utelias, herkkä ja jalo yksilö. Ihmisillä on monenlaisia tarpeita, haluja ja motiiveja, jotka ohjaavat häntä kohti tavoitteen täyttymystä. Korostetaan yksilön ainutlaatuisuutta. Ihmisellä on voimakas luonnollinen oppimispotentiaali ja sen toteuttamiseen täytyy antaa mahdollisuus. Opettajan tehtävänä on luoda soveliaita oppimistilanteita ja olla saatavilla resurssina ja opastajana.

Kognitiivinen oppiminen Oletus tiedollisen toiminnan keskeisyydestä oppimistapahtumassa. Huomio informaation prosessointiin ja ihmiseen tiedon käsittelijänä. Oletuksena havaitsemisen ja oppimisen valikoivuus. ”Ihminen kuulee vain sen, minkä ymmärtää.” (Goethe) ”Näemme vain sen, mitä osaamme etsiä.” (Neisser) Muistin rakenne ja toiminta paljon monimutkaisempaa kuin vain automaattista tallentamista. Jo havaintoja tehtäessä informaatiota tulkitaan ja valikoidaan joko tietoisesti tai tiedostamatta -> eri ihmiset havaitsevat ja tulkitsevat informaatiota eri tavoin. Havainnot saavat merkityksen kun ne kytketään aiemmin opittuun ja tulkitaan aiemman tiedon pohjalta.

Konstruktivismi Oppimisen lähtökohtana opiskelijan aiemmat tiedot, kokemukset, ongelmanratkaisutavat ja sisäiset mallit - eli oppijan tapa hahmottaa maailmaa. Oppiminen on näiden muokkaamista, täydentämistä ja uudelleenrakentamista. Oppijan itsearviointitaidot tärkeitä: Oppimisen edellytyksenä on, että oppija ymmärtää mitä tietää ja mitä ei. Opettajan tehtävänä on suunnata ja ohjata toimintaa osoittamalla sille tavoitteet ja arvioimalla oppimista.

Lisätietoja ja lähteet: Erilaisten oppijoiden liitto: Otala, Leenamaija Osaajana opintiellä: opas elinikäisen oppimisen matkalle. Porvoo: WSOY. Rauste-Von Wright, Maija-Liisa & Von Wright, Johan & Soini, Tiina Oppiminen ja koulutus. WSOY. Rogers, Jenny Aikuisoppiminen. Tampere: Tammer-Paino Oy.