Descartes ja modernin mielenfilosofian synty II Mekanistinen fysiologia ja representaatiot Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Advertisements

Tietokoneen käyttöjärjestelmä
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
AJATUSTEN VAIKUTUS HYVINVOINTIIN
Muistit, apumuisti, cd-, dvd-levyt ja asemat, USB-muisti
Jumalan kanssa.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen •Eka –Ekan 1. Kohta –Ekan 2. Kohta •Toka –Tokan alakohta •Kolmas •Neljäs –Neljännen alakohta •Neljännen.
Dialogin olemuksesta kari.kaipainen(at)datainnovations.fi.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
Opitaan ja työskennellään yhdessä
Mitä tehdään? Tavoitteena on vaikeiden sanojen selittäminen omin sanoin ja kuvin, mahdollisimman selkeästi.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Ladygolf Ladykapteenien kokous SLU:n talo, Radiokatu 20 Helsinki. kello
Suomi-Venäjä-Seuran Ankkuri-jäsenrekisteri
Kuinka rakentaa tietokone itse
Timo Kaitaro, II periodi,
Suunnittelutilanteen analysointi
1. varapresidenttien koulutus
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Mihin aivot tarvitsevat unta?
Rakkaat ystäväni!.
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Timo Kaitaro, II periodi,
Timo Kaitaro, II periodi,
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi,
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty III Mietiskelyjä ensimmäisestä filosofiasta, V ja VI mietiskely Timo Kaitaro, II periodi,
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen Eka –Ekan 1. kohta –Ekan 2. kohta Toka –Tokan alakohta Kolmas Neljäs –Neljännen alakohta Neljännen.
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Avaimia itsensä valmentamiseen
Rauhanmerkki.
Säilyttäminen KMT Kuluttaja 2009 Säilyttäminen tutkittiin KMT Kuluttaja syksy 2009 / kevät 2010 tutkimuksen yhteydessä kirjekyselynä Personoitu lomake:
Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen eka ekan 1. kohta ekan 2. kohta toka tokan alakohta kolmas neljäs neljännen alakohta neljännen ala.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen Eka –Ekan 1. kohta –Ekan 2. kohta Toka –Tokan alakohta Kolmas Neljäs –Neljännen alakohta neljännen.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
AKTIIVINEN KOULUPÄIVÄ IDEAIMURI. Ideaimuri –työskentelyn teema: HYVÄ KOULUPÄIVÄ LUOSTARIVUOREN KOULUSSA JA MITEN VOIMME SITÄ EDISTÄÄ?
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty III Metodin esitys Timo Kaitaro, II periodi,
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
VOIKUKKIA vertaistuki-
VIREYS JA UNI.
TEATTERI MEDIANA/TOISESSA MEDIASSA Mikko Kanninen TEKIJÄ- hanke. Trailerityöpaja
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Keikkailu Joo ja se on oikealta nimeltä rullalautailua. Sen ideana on saada temppuja erilaisia temppuja laudalla, jossa on kaksi truckia ja neljä rengasta.
Tietoisuus ja maailmankuva Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin viides luento.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen Eka –Ekan 1. kohta –Ekan 2. kohta Toka –Tokan alakohta Kolmas Neljäs –Neljännen alakohta Neljännen.
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Soili Fabritius  Tiivis, vain olennaiset asiat  Selkeästi jäsennelty, erilaiset oppijat huomioiva 1) Aiheen esittely yleisesti, lyhyesti 2) Tärkeimpien.
Tehtäväpohja Soili Fabritius Tavoitteena havainnollinen, värikäs, ytimekäs opetushetki tai tietoisku - Etsikää perustiedot lähteistä. Rajatkaa.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen eka –ekan 1. kohta –ekan 2. kohta toka –tokan alakohta kolmas neljäs –neljännen alakohta neljännen.
Aikakauslehtien säilyttäminen KMT Kuluttaja syksy 2009 / kevät 2010.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen Eka –Ekan 1. kohta –Ekan 2. kohta Toka –Tokan alakohta Kolmas Neljäs –Neljännen alakohta Neljännen.
Vauvan erityiset kyvyt ja taidot
Neurotieteet ja filosofia II Dos. Timo Kaitaro, U 40 Sali , , , tentti
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Ranskalainen valistus X Valistuksen reseptiohistoriaa Dos. Timo Kaitaro ma klo U40 sali 8, & ti klo , U40 sali 12.
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Esityksen transkriptio:

Descartes ja modernin mielenfilosofian synty II Mekanistinen fysiologia ja representaatiot Timo Kaitaro, II periodi,

Dualismi: ) Sielun ja ruumiin käsitteellinen ero Sielun ja ruumiin vuorovaikutus Sielun ja ruumiin ”substantiaalinen yhteys”

Descartesin dualismi ja fysiologia Sielun ymmärryskyvyn ja sielun ja ruumiin yhteyteen liittyvän aistimis- ja kuvittelukyvyn erottelu (entendement vs. imagination) Sielun ja ruumiin vuorovaikutuksen fysiologinen paikantaminen ja kuvaaminen Eläinkonehypoteesi ja mekanistinen fysiologia

Traité de l’homme ”Toivon teidän huomioivan tämän jälkeen, että kaikki funktiot, joita olen tähän koneeseen liittänyt (…) ovat tässä koneessa luonnollista seurausta pelkästään sen elinten järjestyksestä, ei sen enempää tai vähempää kuin kellon tai jonkun muun automaatin ovat seurausta sen painojen ja hammasrattaiden järjestyksestä” (AT XI, )

Traité de l’homme: mekaanisesti selitettävät funktiot ruuansulatus, sydämen ja valtimoiden sykkiminen, jäsenten kasvu, hengitys, valve- ja unitila valon, äänten, hajujen, makujen, lämmön ja muiden sellaisten kvaliteettien vastaanottaminen ulkoisissa aistielimissä näiden kvaliteettien ideoiden vaikutelmien syntyminen kuvittelukyvyssä näiden ideoiden säilyttäminen muistissa tunteiden (passioiden) ja mielihalujen sisäiset liikkeet raajojen ulkoiset liikkeet, jotka seuraavat niin tarkoituksen- mukaisesti sekä aisteille näyttäytyviä kohteita että tunteita ja muistissa tavattavia vaikutelmia

Traité de l’homme ”Muistin vaikutuksista tässä yhteydessä on huomionarvoisinta se, että ilman, että tässä koneessa olisi minkäänlaista sielua, se voi olla rakennettu jäljittelemään kaikkia toimintoja, mitä oikeat ihmiset, tai sitten toiset samanlaiset koneet, tekevät sielun läsnä ollessa.” (AT XI, 185).

Aivoissa muodostuvat ”kuvat” (vestiges, traces, espèces, images): ”Perspektiivisääntöjen mukaiset kuvat esittävät usein ympyrät soikiolla paremmin kuin toisilla ympyröillä ja neliöt suunnikkailla paremmin kuin toisilla neliöillä. Niinpä kuvien ei usein tarvitse muistuttaa kohteitaan esittääkseen ne parhaiten ja ollakseen mahdollisimman täydellisiä kuvia. Ja aivan samoin meidän on ajateltava aivoissamme muodostuvista kuvista” (Optiikka, IV)

Aivoissa muodostuvien ”kuvien” ja ”jälkien” luonne: Ei-ikonisia Kielianalogia: kuten merkkien ja sanojen, niiden ei mitenkään tarvitse muistuttaa merkitsemiään asioita Luonnollinen koodaus: yhteys ajatusten ja niiden fysiologisten vastineiden välillä on ”luonnon säätämä”, lainmukainen

Assosiaatioiden fysiologinen selitys:

Muistin kaksi aspektia: Ajatuksia vastaavat ”ideat” käpyrauhasessa paikannettavia liikekuvioita Muistijälkien pysyvä tallentuminen ”jaettua” Semanttisen ja mekaanisen selitystason erottaminen