Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TEATTERI MEDIANA/TOISESSA MEDIASSA Mikko Kanninen TEKIJÄ- hanke. Trailerityöpaja. 21.1.2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TEATTERI MEDIANA/TOISESSA MEDIASSA Mikko Kanninen TEKIJÄ- hanke. Trailerityöpaja. 21.1.2013."— Esityksen transkriptio:

1 TEATTERI MEDIANA/TOISESSA MEDIASSA Mikko Kanninen TEKIJÄ- hanke. Trailerityöpaja. 21.1.2013

2 TUTKIMUSPROJEKTI ”TEATTERI MEDIANA” (Tutkivan teatterityön keskus 2007-2010) - Tutkimus käyttää materiaalinaan suomalaisia teatteriesityksiä, tallentaa niitä digitaalisesti, kehittää niitä eteenpäin kokonaan uusiksi teoksiksi – ”teatterivideoiksi”. - Teatterin työtapoja sovelletaan elokuvalliseen kameratyöhön ja päinvastoin. Samalla tutkimus pohtii myös teatteriesitystallenteen kulttuurihistoriallisia vaikutuksia, mutta ennen kaikkea visioi ja tuottaa teatteriin uusia, digitaalisia evoluutio- ja selviämismahdollisuuksia. - Projektin tunnetuimmat teokset lienevät televisioversiot Kansallisteatterin ”TUNTEMATON SOTILAS” ja Tampereen Teatterin ”KOHTI KYLMEMPÄÄ” esityksistä. Esittävä kanava tuolloin oli YLE TEEMA (2008)

3 - Teatteriesitys ei ole medium jollekin muulle tai jotakin muuta varten. Siinä muistaminen tapahtuu toisin. Heiner Muller: ”Kun luomet avautuvat katseen ja katseen välisenä aikana” - Teatteri on historiallinen muistitila. Teatterin muistitila ei ole kuitenkaan historiaa, välitöntä poliittista esittämistä tai informaatiovarastoa. Teatterin medialuonne – lähtökohtana muisti ja ruumiillisuus - Teatteri tarjoaa muistityötä ruumiille. Teatteriruumis eroaa illuusion kohteena olevista kuvatuista, valokuvatuista ja jäljitellyistä ruumista. Näyttelijässä avautuu aina oman lajin historia ja minän (näyttelijä) ja muiden (katsoja) välissä vallitseva yhteys.

4 Teatteri mediakeskustelussa – ”Post dramatic theatre” Hans-Thies Lehmann 1999 - Jos sähköinen (ja painettu) media sijoittuu ajan ja kuoleman tuolle puolen, niin teatterissa lähettäjä ja vastaanottaja vanhenevat, siis kuolevat, yhdessä. Teatteri perustuu tässä mielessä antautumiseen kuolemalle – siis elämän elettävyydelle. Elokuva (kuva) voi näyttää kuolemisen, mutta teatterin teemana on pelko ja riemu muutoksesta. - ”Teatteri on aina ollut medium erityisenä esittämisteknologiana, josta uusin mediateknologia on voinut esittää vain tuoreimman version.” - Kun muut mediat käyttävät uusinta teknologiaa oman viestinsä välittämiseen, niin teatteri voisi olla näiden teknologioiden rituaalin tapahtumisen paikka: se missä ne voivat pohtia yhdessä yleisönsä kanssa olemustaan, olemistaan ja mahdollisia merkityksiään.

5 5 TEATTERITRAILERIT tutkimuksessa Teatteri mediana Trailerikilpailut 2008 ja 2009 Opinnäytteitä (mm.Valtteri Auvinen TAMK 2010) https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/27443/ValtteriAuvine n.pdf?sequence=1 https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/27443/ValtteriAuvine n.pdf?sequence=1 “Stage play trailer”, “Theatre trailer”. Kansainvälinen ulottuvuus. 5

6 6 TEATTERITRAILERI ? Mitä se ei ole? Mitä se voisi olla? MIkä on sen tarkoitus tai “job to do”? Trailerin luonne? Markkinointi vai taide? Kenelle, miten ja missä? 6


Lataa ppt "TEATTERI MEDIANA/TOISESSA MEDIASSA Mikko Kanninen TEKIJÄ- hanke. Trailerityöpaja. 21.1.2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google