Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tietokoneen käyttöjärjestelmä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tietokoneen käyttöjärjestelmä"— Esityksen transkriptio:

1 Tietokoneen käyttöjärjestelmä

2 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Käyttöjärjestelmä (Operating System) toimii siltana laitteiston ja ohjelmien välillä. Se hoitaa perustoiminnot niin, että sovellusten ei tarvitse niitä hoitaa

3 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ hakee tiedon levyltä ja tallentaa sen (ellei käyttöjärjestelmää olisi, jokaiseen sovellukseen olisi tehtävä tällainen ohjelma ja se kasvattaisi sovelluksen kokoa) käynnistää sovellusohjelmat huolehtii tulostamisesta pitää huolta muistien hallinnasta

4 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ näyttää luettelon kiintolevyllä ym. levyillä olevista tiedostoista mahdollistaa niiden kopioinnin, siirtämisen ja poistamisen valvoo ja ohjaa laitteiston ja ohjelmien toimintaa

5 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ DOS (Disk Operating System)
Aikaisemmin mikroissa käytettiin MS-DOS-käyttöjärjestelmää. Koska DOS oli merkkipohjainen, sen päälle kehitettiin havainnollisempi, graafinen Windows-käyttöliittymä. DOSissa käytetään FAT (File Allocation Table) tiedostojärjestelmää. Tämän päivän käyttäjä ei joudu enää juurikaan tekemisiin DOSin kanssa.

6 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 3.x
Windows-käyttöliittymä asennetaan DOSin päälle. Windowsia ei voi sanoa käyttöjärjestelmäksi, koska DOS on asennettava ennen Windowsin asennusta. Windows on graafinen käyttöliittymä, jossa käytetään kuvakkeita ja jota voidaan ohjata hiirellä.

7 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 95
Windows 95 on korvannut Windows 3.x:n ja DOSin, sillä se "sisältää" ne. Windows 95 on itsessään käyttöjärjestelmä, sillä se voidaan asentaa suoraan tyhjään koneeseen eikä DOSia tarvitse asentaa lainkaan. Windows 95 -kone voidaan kuitenkin tarvittaessa käynnistää DOS-tilaan ja käyttää DOS-ohjelmia.

8 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows NT 4.0
Windows NT-ympäristössä toimivat Windows- ja Windows 95 -ohjelmat sekä DOS-ohjelmista suurin osa. Windows NT voidaan käynnistää myös DOS-tilaan kuten Windows 95.

9 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 98 / Windows Me
Windows 98 on tarkoitettu erityisesti kotikäyttäjille, kun NT on tarkoitettu työtarkoituksiin. Myös kotikäytössä Windows 98 jäänee viimeiseksi Windows 95:n ytimeen pohjautuvaksi käyttöjärjestelmäksi, kun Windowsissa siirrytään NT-pohjaisuuteen.

10 Selvitä erot ja ominaisuudet ?
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows 2000 / Windows XP Selvitä erot ja ominaisuudet ?

11 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Muita käyttöjärjestelmiä
OS/2 WARP, IBM:n graafinen käyttöjärjestelmä. Siinä toimivat omien sovellusten lisäksi sekä 32- ja 16 -bittiset Windows-ohjelmat samoin DOS-ohjelmat. Unix on lähinnä suurimpien tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja käytetään paljon esim. palvelimissa kuten Linux. SCO-Unix ja Linux soveltuvat myös mikrotietokoneisiin. Unix ja Linux ovat yleisiä esim. www-palvelimissa.

12 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix
Linux on Linus Torvaldsin yhdessä muiden kehittäjien kanssa kirjoittama ilmainen Unixiin perustuva käyttöjärjestelmä. Linux on riippumaton POSIX-implementaatio, jossa on todellinen moniajo, virtuaalimuisti, jaetut kirjastot, kunnollinen muistinhallinta, TCP/IP-verkkotoiminnot ja muut Unixeille tyypilliset ominaisuudet.

13 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Linux/Unix Linuxia levitetään GNU General Public Licencen ehdoilla ja sen lähdekoodi on vapaasti saatavissa. Linuxia käytetään paljon palvelimissa, mutta työpöytiä se ei ole vieläkään vallannut eikä ehkä ikinä valtaakaan.


Lataa ppt "Tietokoneen käyttöjärjestelmä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google