Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009."— Esityksen transkriptio:

1 Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009.

2 Louis de la Forge (1632-1666) Kahdenlaisia yhteyksiä mentaalisen ja neuraalisen välillä: Luonnollisia (kuvittelukyvyn ideat) Sopimuksenvaraisia (ymmärryksen ideat) Aivoissa tapahtuvien liikkeiden ja ajatusten vastaavuus toimii kuitenkin molemmissa tapauksissa: mutta ensin mainitussa tapauksessa yhteys on luonnollinen ja jälkimmäisessä opittu ja kulttuurin välittämä.

3 Nicolas Malebranche (1638-1715) Okkasionalismi: Jäljet aivoissa eivät aiheuta tai synnytä ideoita mielessä, mutta ne vastaavat niitä.

4 …Malebranche… Kaikki tapahtuu sielun ja ruumiin välisen yhteyden yleisten lakien mukaan: kun haluamme liikuttaa kättämme, se liikkuu, ja kun elonhenget ovat voimakkaassa liikkeessä koemme passioita.

5 …Malebranche… Toisin kuin aineellisten ja aistittavien asioiden luonnollinen yhteys aivoissa oleviin jälkiin, ymmärryksen piiriin kuuluvien ajatusten yhteys näihin jälkiin voi olla erilainen eri ihmisillä.

6 …Malebranche… Ruumiillisten aistimusten ja passioiden tehtävä: ruumiin ja sen elämän säilyttäminen. Sielun ja ruumiin yhteys muodostuu ja “luonnollisesta ja molemminpuolisesta vastaavuudesta, korrespondessista”: esim. sielun ajatusten ja aivojen jälkien (traces) välillä sekä sielun tunteiden (émotions) ja elonhenkien liikkeiden välillä. Sielu ei ole tietoinen näistä liikkeistä.

7 …Malebranche… Ideoiden ja jälkien välisillä yhteyksillä on kolmenlaisia syitä: Jumalan muuttumaton tahto Samanaikaisuus (identité du temps) Ihmisten tahto

8 …Malebranche Kahdenlaisia selityksiä: ”Proksimaalisia” mekanistisia neuraalisia selityksiä ”Ultimaattisia” finaalisia syitä: elossa säilymiseen liittyviä Kulttuuriset syyt? Redusoitavissa ensimmäisiin?

9 Charles Bonnet 1720-1993

10 “Jos Vaucanson kerran pystyi rakentamaan keinotekoisen ankan, joka ojensi nokkansa tarttuakseen sille tarjottuun ruokaan, niin eikö Vaucansonin tekijä olisi voinut rakentaa automaattia, joka jäljittelisi ihmisen toimintaa? En mitenkään tahdo vihjata, että ihminen olisi pelkkä automaatti: haluan vain yksinkertaisesti antaa ymmärtää, että on mahdollista, että toiminnot, jotka liitämme sieluun ovatkin kätkettyjen mekanismien tulosta.” Bonnet, Essai analytique sur les facultés de l‘âme, § 506.

11 Mekanistiset neuraaliset selitykset: Bonnet postuloi yksiselitteisen vastaavuuden ideoiden, mentaalisten representaatioiden, ja spesifien hermosäikeiden välille näin mentaalisilla operaatioille (assosiaatiot päättely jne.) saadaan yksiselitteiset fysiologiset vastineet ja näin mentaalisia toimintoja voidaan selittää fysiologisilla mekanismeilla

12 Muisti ruumiillisena funktiona (Bonnet)  uisti riippuu hermosäikeiden disposi- tiosta toistaa esineiden aiheuttamia liikkeitä  Dispositioiden muutokset riippuvat hermosäikeiden molekyylien muodossa tai niiden suhteellisissa asemissa tapahtuvista muutoksista

13 Assosiaation fysiologia (Bonnet):  Säikeet joita on liikutettu samanaikaisesti omak- suvat taipumuksen vaikuttaa toinen toisiinsa  Se että yksi aistimus tuo mieleen toiseen perustuu vastaavien säikeiden väliseen vuorovaikutukseen  Opitut assosiaatiot perustuvat fysiologisiin muutoksiin asianomaisten (assosioituneita ele- menttejä representoivien) säikeiden yhtymä- kohdissa

14 Mihin Charles Bonnet oikeastaan tarvitsi sielua???


Lataa ppt "Descartes ja modernin mielenfilosofian synty Kartesiolaisuuden myöhempiä vaiheita Timo Kaitaro, II periodi, 2.11- 15.12.2009."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google