Työssä kirjoittaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
Ruotsinkielinen liikeviestintä
VASTAVALMISTUNEEN PUHEENVUORO
Kevään 2010 aloitus Edutool-opinnot Maanantain ohjelma • klo Edutool-opintojen kevät ja muistellaan myös syksyä/ Niina • klo
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Preppaus ENA 4.
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Päivän erikoinen ÄI1.
Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Kommentti ÄI1.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Lehtijutun osat.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
A4. Argumentointi ja retoriikka
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Essee.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
SÄHKÖPOSTI VIESTINTÄVÄLINEENÄ
Työelämän kirjoittaminen T Puhe- ja kirjoitusviestintä OAMK Tekniikan yksikkö / TH Kevät 2012.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
NEUVOTTELUUN VALMISTAUTUMINEN
AMK:iden suomen kielen ja viestinnän opettajien työseminaari Oulussa Insinööriopiskelijoiden asiantuntijaesitysten palautteet lukuvuosina 2009–2011.
Yritysviestintä, hankeviestintä, projektiviestintä
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
© 2010 IBM Corporation1 Palautesivun esittely  Palautesivua käytetään pääasiassa palautteen lähettämiseen virastoihin. Palautesivun pitäisi löytyä jokaisesta.
SÄHKÖPOSTI VIESTINTÄVÄLINEENÄ
MAILAAMAAN!. Sähköpostiviestin ominaisuudet Perille nopeasti Vastaaminen helppoa Ei tarvitse olla yhtä aikaa viestimässä Ongelmana lyhyt harkinta-aika.
Robottiprojektin kirjalliset työt Projektisuunnitelma Projektiraportti (väli-, loppu-) Esitysmateriaalit Muistiot palavereista Tekniset selvitykset ja.
1 Ohjeet sähköpostiviestin tekoon.  Hae raporttityökalulla kohderyhmä, jolle haluat sähköpostin lähettää. Vaihtoehtoisesti klikkaa aiemmin tallennetun.
Yrityksen viestintä ja projektiviestintä
Kielen- ja tekstinhuoltoa
SF 2007 (T.Hopeavuoren materiaali & Tekniikan viestintä) TYÖELÄMÄN ARKIVIESTINTÄ Vastaanottaja- ja tilanneanalyysi.
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
Opetussuunnitelma/OPS
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
TYÖELÄMÄN VIESTINTÄTAIDOT
TIEDOTE Kauppinen – Nummi – Savola. Tekniikan viestintä.
TYÖELÄMÄN VIESTINTÄTAIDOT. Millaisia taitoja tarvitsee 1)esimiestehtävissä, 2)suunnittelijana, 3)projektityöntekijänä tai 4)markkinoititehtävissä toimiva.
Twitter Teppo Räisänen, Liiketalouden yksikkö Oulun seudun ammattikorkeakoulu.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Huomautus: Tämä esite on suunniteltu tulostettavaksi. Ennen kuin ryhdyt tulostamaan korttikartongille, tee koetulostus tavalliselle paperille ja varmista,
Ohjeet Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
SÄHKÖPOSTI VIESTINTÄVÄLINEENÄ
Työelämän tekstejä sähköposti.
ESSEE.
Raportointiharjoitus
Aineistosta kirjoittaminen
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tekstitaitovastauksen kertausta
Raportointiharjoitus
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Esityksen transkriptio:

Työssä kirjoittaminen T010103 Puhe- ja kirjoitusviestintä Soili Fabritius 2011

Mitä pitäisi hallita tästä hetkestä eteenpäin mentäessä? ammatin kirjoittamistilanteet, vakiintuneet esitystavat (raportti, muistio, arkiviesti) tilanteeseen ja vastaanottajalle sopiva teksti ammattikieli oikeinkirjoituskäytänteet, asiatyyli ja viestin jäsentäminen (esim. myönteinen ja kielteinen viesti) rutiini tiimikirjoittaminen.

Mitä kirjoitetaan ja miksi? Eri tekstit työvälineiksi eri tilanteisiin: • tiedon säilyttäminen (raportti, muistio...) • tiedon välittäminen (sähköposti, kirje, muistio...) • tietojen vertailu (raportti...) • vaikuttaminen lukijan päätöksiin (aloite, lausunto, suunnitelma, raportti...) • ohjaaminen ja neuvominen (käyttöohje, reklamaation vastaus...) • asiakassuhteen ylläpito (sähköposti, suhdetoimintaviestit...).

Kenelle kirjoitetaan? • työkaverille, esimiehelle, alaiselle (työyhteisön sisällä yhteistä tietoa?) • asiakkaalle yhteistyökumppanille… Vastaanottajan lähtötiedot ja tavoitteet kannattaa selvittää tarkasti jo suunnitteluvaiheessa! Kuka on lukija? Mitä lukija tietää asiasta? Millaisia odotuksia hänellä on? Miten hän asennoituu asiaani? Mihin hän käyttää tekstiäni? Mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä?

Yhteiskirjoittaminen tavallista… …esimerkiksi, kun • jatketaan toisen tekstiä (esityslista -> muistio, aloite -> sopimus, projektisuunnitelma -> raportti...) kirjoitetaan yhdessä (hankesuunnitelma, tuotteen määrittelydokumentti, käyttöohje...) annetaan ja saadaan palautetta teksteistä, muutetaan sen perusteella (esite, tuotteen dokumentaatio...) päivitetään edellisistä teksteistä uusia versioita (toimintaohje, tuotekuvaus, projektiraportti...).

Yhteiskirjoittamisen edut ja haitat + Kirjoittajat täydentävät toisiaan, ja tekstin sisältö on todennäköisesti parempi kuin yksin kirjoitettaessa. + Kirjoittajat toimivat samalla kriitikoina ja tekstin vastaanottajina. - Kirjoittajien työskentelytyylit ja tekstimieltymykset voivat olla erilaisia. - Teksti voi valmistua hitaammin.

Kappaleiden jäsentäminen Asiakokonaisuus = kappale. Olet onnistunut kirjoittamaan ehjän kappaleen, jos pystyt keksimään sille otsikon. Ei yhden virkkeen / yhden sivun kappaleita!

Idea- ja tukivirkkeet • Jokaisessa kappaleessa on oltava ideavirke. Ideavirke sisältää ydinajatuksen. Sijoitetaan useimmiten kappaleen alkuun, joskus myös loppuun (tai molempiin). •Tukivirkkeet perustelevat, selittävät, täsmentävät.

Virkerakenne Yksi virke = yksi asia Käytä vaihtelevasti Vältä pelkkien päälauseiden käyttöä: VÄLTÄ: Surureaktiot voivat olla voimakkaita. Ammattiapua voidaan hakea silloin. Perheenjäsenten ja ystävien tuki riittää monelle surevalle. SIDO: Jos surureaktiot ovat voimakkaat, niin on syytä hakea asiantuntija-apua. Kuitenkin monelle surevalle riittää perheenjäsenten ja ystävien tuki.

Sujuvan tekstin… tuntee siitä, että sanat ovat tuttuja sanat ovat lyhyitä virkkeet ovat lyhyitä (yli 15 sanan virke on liian pitkä). Esimerkki liian pitkästä virkkeestä: “Ongelma korostuu bioinformatiikkapalvelujen kohdalla, koska niitä kehittävät myös vähemmän ohjelmistokokemusta omaavat henkilöt, jotka eivät välttämättä hyödynnä ohjelmistokehitystyökaluja, joiden käyttö helpottaa huomattavasti määrittelyjen kanssa työskentelyä.”

Vältä rönsyilyä Tarkista sanojen tarpeellisuus. VÄLTÄ: Suru on yleismaailmallinen ilmiö. Se on kokemus, joka kohtaa ihmisen ennemmin tai myöhemmin. LYHENNÄ: Suru on kokemus, joka kohtaa ihmisen ennemmin tai myöhemmin. Turhat rönsyilyt pois. Aloitus ja lopetus ovat avainkohdat.

Lähteet Hopeavuori, Tuula 2010. Työssä kirjoittaminen. T010103 Puhe- ja kirjoitusviestintä 3 op. Opintojakson oppimateriaali syksyllä 2010. Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, tekniikan yksikkö. Kauppinen, Anneli – Nummi, Jyrki – Savola, Tea 2009. Tekniikan viestintä. Helsinki: Edita Publishing. Paukkunen, Ulla 2011. Tekstin luettavuus. Oppimateriaali. Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysalan yksikkö.