Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä.
Advertisements

Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Ammattiosaamista ja arvopohjaa
Työsuojelujohtajuus Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Puhujan nimi ja titteli Pvm. | Tapahtuma Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi.
Työhönvalmennuksella työelämään
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Työperäistä stressiä koskeva keskusjärjestösuositus Työympäristöseminaari Kiljava Raili Perimäki työympäristöasiantuntija SAK.
Työntekijöiden osallistuminen Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Työsuojeluun osallistuminen Pvm. | Tapahtuma Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen.
Terveellinen työ – stressi hallinnassa
Henkilöstön virkistysrahan käyttö HUS:ssa
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Savuton sairaala – mitä ja miksi?
Työperäisestä stressitä johtuvien riskien hallinta COMPUSMARTissa Työperäisestä stressitä johtuvien riskien hallinta COMPUSMARTissa Institute of Work,
Työpaikkaselvityskäytännön muutos HUS:ssa
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Työperäisestä stressitä johtuvien riskien hallinta KEK INA:ssa IDEC SA Piraeus, Greece gr.
Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Kansainvälisten viestintäpalvelujen turvallisuus Jarkko.
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Uudet Europe Direct -tiedotuspisteet Komission paikallinen äänitorvi kansalaisten kanssa käytävää vuoropuhelua varten Euroopan komission Suomen edustusto.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Työturvallisuus ja sairastuminen
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Työsuojeluvastuut.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
TEAM työsuojeluviikko
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
EuroSkills 2010 Lissabon Portugal 4 – Esimerkkipohja.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
Yhteiset työpaikat ja työsuojeluvaltuutettujen asema
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
Oppisopimuksella Eurooppaan - Oppisopimusopiskelijoiden yksilöliikkuvuushanke Laatuseminaari Jyväskylä Leena-Maija Talikka/ Sari Turunen -Zwinger.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
Viestintäsuunnitelma
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Oppisopimuksella Eurooppaan - Oppisopimusopiskelijoiden yksilöliikkuvuushanke Aulangolla Leena-Maija Talikka CIMO.
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Työsuojelu Suomessa.
Työturvallisuus s. 50 – 53 tIrEZ7hZ_Dw.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Rakennetuki liittymistä valmisteleville maille liittymistä valmisteleva tuki vuodesta 2000:
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Wiki …ja muutamia huomioita sosiaalisesta mediasta [työyhteisöjen näkökulma] Kulttuurituotanto YAMK | | Milla Laasonen.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Työsuojelun toimintaohjelma
Työhyvinvointi työnantajan näkökulmasta A-klinikkasäätiön työsuojelun työkokous Hämeenlinna Kirsti Aalto.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
KANUUNA+ - vaihtoehtoja Kanuunan laajentumiseen alle asukkaan kuntiin. Kanuunan nuorisopoliittinen arvostus ei ole kehittynyt sen kansallisen ja.
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Terveellinen työ – Elämän eri vaiheissa Kestävän työuran edistäminen.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Kaikki viestintä, toiminta perustuu ihmiseltä ihmiselle.
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
Verkkoaivoriihi helmikuussa 2014
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
TYÖTURVALLISUUS.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013 Puhujan nimi ja titteli Pvm. | Tapahtuma

2 Ongelman laajuus Miksi työsuojelu on tärkeää? Hyväksi liiketoiminnalle, työntekijöille ja koko yhteiskunnalle. Viime vuosikymmeninä koko EU:ssa on toteutettu huomattavia parannuksia, mutta… joka vuosi yli ihmistä menettää henkensä työpaikalla sattuneessa työtapaturmassa, ihmistä kuolee ammattitauteihin (Kansainvälisen työjärjestön arvio) ja työtapaturmat ja työperäiset sairaudet maksavat EU:n taloudelle 490 miljardia euroa.

3 Hyvän työsuojelun etuja Alhaisemmat kustannukset ja pienentyneet riskit −vähentyneet työntekijöiden poissaolot ja pienempi työntekijöiden vaihtuvuus −vähemmän työtapaturmia −alhaisemmat tapaturmavakuutuskulut Lisääntynyt tuottavuus Oikeustoimien uhka pienenee Parempi maine asiakkaiden, tavarantoimittajien ja sijoittajien keskuudessa

4 Parempi vara kuin vahinko Ehkäisevät toimenpiteet ovat eurooppalaisen lähestymistavan kulmakivi riskien hallinnassa. Riskien ehkäisy on yksinkertaisesti työhön liittyvien riskien hallintaa, jonka perimmäisenä tavoitteena on karsia työtapaturmien ja työperäisten sairauksien määrää.

5 Mitä riskien ehkäisy tarkoittaa käytännössä? Johtajat ja työntekijät toimivat yhteistyössä riskien ehkäisemiseksi. Johtajat ja työnantajat ovat päävastuussa. Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen on kuitenkin keskeistä onnistumisen kannalta.

6 Riskien ehkäisyn pääperiaatteet Riskien välttäminen Niiden riskien arvioiminen, joita ei voida välttää Riskien torjunta puuttumalla niiden aiheuttajaan Työn sopeuttaminen yksilön tarpeisiin Tekniikan kehitykseen sopeutuminen Vaarallisten tekijöiden korvaaminen vaarattomilla tai vähemmän vaarallisilla tekijöillä Yhtenäisen ja kattavan riskienehkäisypolitiikan kehittäminen Kollektiivisten suojelutoimenpiteiden asettaminen yksilöön kohdistuvien suojelutoimenpiteiden edelle Asianmukaisten ohjeiden antaminen työntekijöille

7 Kampanjan strategiset tavoitteet Sen ydinviestin välittäminen, että työntekijöiden ja johtajien on toimittava yhteistyössä Selkeiden ohjeiden antaminen työnantajille tiettyjen työhön liittyvien riskien hallitsemiseksi Käytännön ohjeiden antaminen riskienehkäisykulttuurin edistämiseksi Perusteiden luominen kestävämmälle eurooppalaiselle riskienehkäisykulttuurille

8 Johdon esimerkki Johdon lakisääteinen ja moraalinen velvollisuus on näyttää esimerkkiä työsuojeluasioissa. Käytännössä tällä tarkoitetaan johdon näkyvää ja aktiivista sitoutumista työntekijöiden ja heidän edustajiensa sitouttamista tehokasta ”alaspäin suuntautuvaa” tai ”poikittaista” viestintää riskinarvioinnin käyttämistä päätöksenteon apuna hyvän työsuojelujohtamisen sisällyttämistä kaikkiin organisaation osiin näiden ajatusten edistämistä koko toimitusketjussa työsuojelun seurantaa, siitä raportointia ja sen arviointia.

9 Työntekijöiden osallistuminen Työntekijöiden osallistuminen on tärkeää. Osallistumisen etuja ovat alhaisemmat tapaturmaluvut kustannustehokkaat ratkaisut tyytyväinen ja tuottavampi henkilöstö (alhaisemmat poissaololuvut) lisääntynyt tietoisuus työpaikan vaaratekijöistä.

10 Työsuojeluasioista kuuleminen Työnantajilla on velvollisuus kuulla työntekijöitä / työntekijöiden edustajia työsuojeluasioissa. Käytännössä tämä tarkoittaa tehokasta ja avointa vuoropuhelua yhteistä ongelmanratkaisua ja päätöksentekoa työntekijöiden kuuntelemista ja saadun tiedon perusteella toimimista osallistumista vaarojen havainnointiin, riskinarviointiin ja ratkaisujen kehittämiseen osallistumista ratkaisujen toteuttamiseen ja turvallisten työolosuhteiden edistämiseen työntekijöiden ja työnantajien täysipainoista yhteistyötä sellaisten järjestelyjen toteuttamista, joilla nämä asiat toteutuvat käytännössä.

11 Tietoa kampanjasta Miten vuosien 2012–2013 Terveellinen työ -kampanja toimii? Autamme luomaan turvallisempia ja terveellisempiä työpaikkoja kaikkien eduksi. Emme voi tehdä tätä yksin. Voidaksemme suojella ja edistää työterveyttä ja työturvallisuutta tarvitsemme apuasi.

12 Verkostoihin perustuvat kampanjat Keskeiset toimijat: kansalliset koordinointikeskukset ja kolmikantaiset verkostot. Mutta kampanjoihin voidaan myös houkutella muita sidosryhmiä/kumppaneita. Viralliset kampanjakumppanit (Euroopan laajuiset ja kansainväliset organisaatiot), mukaan lukien työmarkkinaosapuolet, kansalaisjärjestöt, toimialajärjestöt ja -verkostot sekä yksityiset yritykset. EU:n elimet, mukaan lukien Euroopan komissio, Euroopan parlamentti, EU-edustustot, EU:n virastot ja Yritys-Eurooppa-verkosto.

13 Kampanjaan osallistuminen Kampanja on avoin kaikille yksityishenkilöille ja organisaatioille. Voit osallistua jakamalla ja julkaisemalla tietoa ja aineistoa kampanjasta osallistumalla kampanjan kuluessa järjestettäviin tapahtumiin, konferensseihin, kilpailuihin ja mainoskampanjoihin; järjestämällä omia tapahtumia.

14 Kampanjakumppanitarjous Euroopan laajuiset organisaatiot voivat myös hakea kampanjakumppaniksi. Virasto tarjoaa kampanjakumppaneilleen kumppanuustodistuksen aloituspaketin näkyvyyttä EU:n tasolla ja mediassa sähköisen viestintäkanavan näkyvyyttä kampanjan verkkosivuston kumppaniosiossa.

15 Euroopan hyvien käytäntöjen palkinnot Tunnista esimerkilliset ja innovatiiviset toimenpiteet Rohkaise johtajia ja työntekijöitä yhteistyöhön Paranna työterveyttä ja -turvallisuutta EU:n jäsenvaltiot, Euroopan talousalueen maat, Länsi-Balkanin maat ja Turkki Kaksi kategoriaa: −alle sadan työntekijän työpaikat −työpaikat, joissa työntekijöitä on sata tai enemmän Voittajat valitaan kansallisten koordinointikeskusten toimittamien ehdotusten joukosta

16 Kampanjamateriaalit Kampanjaopas Käytännön opas työntekijöille ja johtajille Esimerkkejä hyvistä käytännöistä Uutisia kampanjatapahtumista Esityksiä ja animaatioita Saatavilla 24 kielellä

17 Tärkeitä päivämääriä Kampanjan aloitus: 18. huhtikuuta 2012 Hyvien käytäntöjen viimeinen jättöpäivä 15. lokakuuta 2012 Euroopan työsuojeluviikko: lokakuu 2012 ja 2013 Hyvien käytäntöjen palkinnot -tapahtuma: huhtikuu 2013 Terveellinen työ -huippukokous: marraskuu 2013

18 Lisätietoja Vieraile kampanjan verkkosivustolla: Lisätietoa maassasi toteutettavista tapahtumista ja toimenpiteistä saat kansalliselta koordinointikeskukselta: