s. 132 - 141 http://www.youtube.com/watch?v=VRwEWJyj0_8 Ruoka ja terveys s. 132 - 141 http://www.youtube.com/watch?v=VRwEWJyj0_8
Ravintosuositukset Tutkittua tietoa Perustuvat eri ravintoaineiden tarpeeseen Edistävät terveyttä, ehkäisevät sairauksia Sisältävät myös liikuntasuosituksen
Ravintosuositukset Energian saanti ja kulutus oltava tasapainossa Kuidut Sokerin vähentäminen Kovan rasvan korvaaminen pehmeillä Suolan vähentäminen Kohtuullinen alkoholin kulutus Muista liikunta!
Ravintoaineet: hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit
Hiilihydraatit Solujen energialähde Glykogeenivarasto maksassa ja lihaksissa
Proteiinit Solujen ja kudosten rakennusaine Solujen toiminta
Rasvat Energian lähde ja varasto Solukalvojen rakennusaine
Lautasmalli
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta Tyydyttymätön rasva Öljyt, rasvaiset kalat Pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta, mutta suurentaa HDL-kolesterolia, pienentää triglyseridipit. ja vaikuttaa solukalvojen rakenteeseen Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia, kohonnutta verenpainetta, tyypin 2 diabetesta
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta Kuidut Täysjyvävilja, vihannekset, hedelmät ja marjat Laskee LDL-kolesterolia Hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja vähentää haiman insuliinikuormitusta Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetestä Vähentää paksusuolen syöpää
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta Kalium Hedelmät Helpottaa natriumin poistamista Laskee kohonnutta verenpainetta
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta Kalsiumia saa maitotuotteista Pienentää verenpainetta Lisää luun lujuutta
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta C-vitamiini (antioksidantti) Vihannekset, hedelmät ja marjat Vähentää LDL-kolesterolin hapettumista Vähentää karsinogeenien hapettumista Vähentää sydän – ja verisuonisairauksia ja ruokatorven ja mahan syöpää
Ravintoaineet, jotka suojaavat pitkäaikaissairauksilta Rasvaliukoiset vitamiinit eli A-, E- ja D- vitamiini Vihannekset, hedelmät, marjat, ruokaöljy, margariini, maito, rasvainen kala Vähentää karsinogeenien hapettumista, tarvitaan DNA-vaurioiden korjaamiseen D-vit. Lisää kalsiumin imeytymistä Vähentää osteoporoosia, keuhkosyöpää, ruokatorven ja mahan syöpää
Vitamiinit ja kivennäisaineet ehkäisevät puutostiloilta ja pitävät elimistön toimivana
Ateriarytmi Aamiainen, lounas ja päivällinen+välipalat Auttaa painonhallinnassa Auttaa palautumisessa urheiltaessa Ehkäisee reikiintymistä
Ravintoainetiheys ravintoaineen määrä tiettyä energiayksikköä kohti
Energiatiheys ilmoittaa ruoan sisältämän energian määrän painoyksikköä kohti esim. 1500 kJ/100g http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/suomalaise n_aijan_kuntoremontti_80128.html#media=8 0248
https://www.youtube.com/watch?v=Kbl_Bv AK4sw