Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuJutta Kyllönen Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
17 RUOKA YHTEISKUNNASSA
2
Tarkastelutasot Yksilö – Fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen Yhteisö Yhteiskunta Globaali
3
Terveyttä ruoasta Energialähde (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit) Vitamiinit Funktionaaliset= Tutkitusti terveysvaikutteiset elintarvikeet – Kasvisterolit Kasveissa esiintyviä kolesterolia muistuttavia ja alentavia yhdisteitä – Ksylitoli – Maitohappobakteerit – Myös kuidut, antioksidantit ja omega3-rasvahapot
4
FUNKTIONAALISET ELINTARVIKKEET
5
Pakkausmerkinnät Pakolliset merkinnät (s.149) Lisämerkinnät – Ravintoarvo, jos pakkauksessa terveyteen tai ravitsemukseen liittyvä väite – GDA (Guideline Daily Amount) eli viitteellinen päivittäissaanti – Ravitsemusväitteet Vähärasvainen, runsaskuituinen, ei sokeria… – Tutkitut terveysväittämät ja yleiset terveysväittämät Viittaa terveysvaikutuksiin Esim. alentaa kolesterolia (tutkittu) ja kalsium vahvistaa luustoa (yleinen tieto)
6
GDA
7
Ekologia ja etiikka Hiilijalanjälki Vesijalanjälki Ympäristön kemikaalikuormitus – Vrt. luomuruoka Uhanalaiset lajit – Mm. liikakalastus Eläinten oikeudet – Mm. tehokasvatus Ihmisten oikeudet – Esim. reilukauppa Kotimaisuus ja paikallisuus – Esim. lähiruoka
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.