1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL-LISESSA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus
ATOT TYÖVALTAISESTI Työssäoppien Yhteisopettajuutta hyödyntäen
1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL- LISESSA.
- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
Erilaisia kauppapolkuja…. TILDAN POLKU  Tilda asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiopiskelija valmistuu kahdessa vuodessa  ensimmäinen lukuvuosi 4 jaksoa.
ATOT TYÖSSÄ OPPIEN • Työvaltaistaen • Yhteisopettajuutta hyödyntäen • Integroiden • Työpajoissa ja työsaleissa.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Erityisopiskelijoiden työssäoppimisen kokeilu- ja kehittämishanke OHJAAJAN KANSIO TYÖSSÄOPPIMISEN TUKENA Tuula Rantanen
Joustava työssäoppimispolku TO La-To La-To TO La-To HOPS La-To HOJKS ROPS.
Työssäoppimisen (TOP) prosessi
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Laajennettu työssäoppiminen:
Miten menetellä ongelmatilanteissa
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Kauneuden käytänteet HL-N. n Sama ryhmänohjaaja ensimmäisestä vuodesta kolmanteen vuoteen n Moduloitu opetus, jolloin yksi opettaja opettaa.
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennettu työssäoppiminen: toplaaja.purot.net toplaaja.wikispaces.com Hidas, tuettu polku.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
1 Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskus Työvalta / Kaarnakorpi, Laine, Muotka, Ovaska ”Tekemällä oppii!” - Liiketalouden perustutkinto.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
TOPLaaja Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Porvoo International College.
ATOT TYÖSSÄOPPIEN ATTO-AINEIDEN TYÖVALTAISTAMINEN, ESIM. TYÖPAJAT, YHTEISOPETTAJUUS KENELLE? KAIKILLE TEKEMÄLLÄ OPPIVILLE MITÄ TARKOITTAA? KAIKKI ATOT.
Ammattiosaamisen näyttö -prosessi
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
TOP-LAAJA Prosessialan pt. Hotelli-, ravintola ja cateringalan pt.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Työssäoppiminen eli TOP
ATOT TYÖVALTAISESTI Työssäoppien Yhteisopettajuutta hyödyntäen
Yksilölliset polut / laajennettu työssäoppiminen
PAJAOPINTOJEN OPINNOLLISTAMINEN ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO – RANNIKKOPAJAT -osana Ekamin yksilöllisiä opintopolkuja on suunniteltu työvaltaisen opiskelun.
HOPS - Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma ammattiin kasvamisen tukena TL/
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
SeduCoachin mahdollisuudet laajennetun työssäoppimisen tukena - tavoitteet, toiminnan kehittäminen ja kokeileminen Anne Lepistö, projektikoordinaattori.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
Ammattilaiseksi oppisopimuksella
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
Tavoitteet  Henkilökohtaisen opetussuunnitelman toteutuminen  Lisää valinnaisuutta  Pienentää keskeyttämisriskiä  Mahdollistaa joustavan kahden perättäisen.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman Tarkistaminen 1. vuoden keväällä Opintopolun rakentaminen - Opiskelija - Ryhmänohjaaja/opinto-ohjaaja - Työpaikkaohjaaja.
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
-kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS-opskelijoille, jotka tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä -opiskelijoita voidaan ohjata.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Ammattitaitoa työssäoppimalla ja verkossa
MONIEN MAHDOLLISUUKSIEN OPPISOPIMUS Etelä-Pohjanmaan maakuntaopo-päivä / Tarja Puskala, projektikoordinaattori Puh
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Valma oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Kurssit lukion kolmantena vuonna
OPON TUNTI Seija Mäntynen
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Oppia niinku töissä Anna-Mari Saarela, Noora Schroderus, Pirkko-Liisa Isoaho, Jussi Hiivala, Jari Niemi.
Väyläopinnot Yhteistyössä Karelia ja Riveria
Esityksen transkriptio:

1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL-LISESSA JOUKOSSA Hyötyykö opiskelija laajennetusta työssäoppimisesta? 3. NEUVOTTELUT OPISKELIJAN KANSSA Opettaja, opo, La-To –opo ja nuoriso-ohjaaja neuvottelevat työssäoppimisesta ja sen mahdollisuuksista opiskelijan kanssa. Tehdään jakso- opiskelusuunnitelma Opiskelija hakee työpaikkaa 4.OPISKELU- SUUNNITELMA Työssäoppimispaikalla tehdään työpaikkaohjaajan ja opiskelijan kanssa opiskelusuunnitelma ja laajennetun työssäoppimisen sopimus työssäoppimisen ajalle. 5. TYÖVALTAISET OPINNOT JA OPINNOT OPPILAITOKSESSA Opiskelija tekee työvaltaista oppimistaan työpaikalla ja opintoja oppilaitoksessa yksilöllisen opiskelusuunnitelman mukaan jakso kerrallaan. Keskeneräisten atto- kurssien täydentäminen on mahdollista tehdä työvaltaisesti. La-To-opiskelija voi suorittaa työpaikassaan työvaltaisilla menetelmillä ATTO3 opinnot (äidinkieli4, matematiikka3, englanti2, yritystoiminta, työelämän pelisäännöt) 6. VALMISTUMINEN Opiskelija valmistuu työvaltaista polkua ja työllistyy OHJAUSPROSESSI LAAJENNETTUUN TYÖSSÄOPPIMISEEN, Hyria, 1

Tyypillisin laajennetun työssäoppimisen opiskelija on: A. Opiskelija, joka oppii parhaiten työtä tekemällä, erityisopiskelija B. Opiskelija, jolla on paljon rästissä olevia suorituksia tai opiskelu etenee muuta ryhmää hitaammin C. Opiskelun aikaisemmin keskeyttänyt opiskelija, palaa tekemään opintonsa loppuun D. Opiskelija, joka pystyy ja voi edetä ryhmäänsä nopeammin opinnoissaan Jokaisen opiskelijan opiskelusuunnitelma tehdään yksilöllisesti. Laajennettuun työssäoppimiseen on voinut hakeutua kuka tahansa Hyrian nuori opiskelija. Useimmiten hakeutuminen tapahtuu opinto-ohjaajan, opettajan tai koulutuspäällikön kautta. Kuka tahansa ei kuitenkaan voi tehdä opintojaan laajennetussa työssäoppimisessa, vaan ehdokkaan kohdalla on pohdittu moniammatillisessa joukossa, hyötyykö opiskelija tästä opiskeluväylästä ja onko se mahdollista siinä opiskelutilanteessa, jossa opiskelija sillä hetkellä on. Usein tilanne on sellainen, että laajennettuun työssäoppimiseen siirtyminen on se viimeinen konsti. Sitten kun ei ole enää välineitä opiskelijan auttamiseksi luokkamuotoisessa opiskelussa, otetaan vasta yhteyttä laajennetun työssäoppimisen projektipäällikköön. Opiskelun aikaisemmin keskeyttäneet ja opintojaan nopeuttajat ovat tässä suhteessa poikkeus ja vähemmistö laajennetun työssäoppimisen opiskelijoissa. Laajennetussa työssäoppimisessa Hyriassa voi suorittaa pääasiassa ammatillisia opintoja. Opiskelusuunnitelman tekeminen alkaa yksilöllisen jaksosuunnitelman teolla. Pohditaan millä jaksoilla opiskelija on työssäoppimassa, millä jaksoilla oppilaitoksessa. Opintojen suorittamisen mahdollisuus työssäoppimisessa vaihtelee aloittain. Autoalalla ja rakennusalalla voidaan kaikki ammatilliset opinnot periaatteessa suorittaa työssäoppien, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla tai logistiikka-alalla näin ei voida menetellä. Hyrian laajennetun työssäoppimisen opiskelija voi suorittaa ATTO-opintoja työvaltaisesti, jos hänellä on atoissa keskeneräisiä kursseja. Opintojaan nopeutetussa aikataulussa suorittavat laajennetun työssäoppimisen opiskelijat, joilla ei ole oppimisessa tai opiskelussa ongelmia, voivat suorittaa viimeiset atto-kurssit (äidinkieli 4, matematiikka3, englanti2, yritystieto ja työelämän pelisäännöt – kurssit) työssäoppien. Nämä opinnot olisivat normaalin aikataulun mukaan ohjelmassa kolmantena opiskeluvuotena. Opettajat tekevät niihin valmiit tehtävämateriaalit joita sovelletaan työpaikan mukaan. OHJAUSPROSESSI LAAJENNETTUUN TYÖSSÄOPPIMISEEN, Hyria,

3 Lato-opiskelijoiden aikatauluja/tarinoita – verrattuna ryhmän aikatauluihin, Hyria, 1.opiskeluvuosi2.opiskeluvuosi3.opiskeluvuosi OAOOOAOTOOOOATT!T! O=oppilaitoksessa T=työssä A=atto-opinnot sin: LA-TO -jakso !=valmistuu D) Ryhmä: autoalan perustutkinto, tavallinen opiskeluohjelma Ryhmän opiskelija Mika /La-To nopeuttaja, kesät ja loma-ajat työssä autokorjaamossa, valmistuu melkein vuoden muita aikaisemmin A) Ryhmä: puutarhatuotannon perustutkinto, tavallinen opiskeluohjelma Ryhmän opiskelija Maija / La-To, erityisopiskelija, paljon poissaoloja B) Ryhmä: pintakäsittelyn perustutkinto, tavallinen opiskeluohjelma Ryhmän opiskelija Matti / La-To, huippu-urheilija, puuttuvia suorituksia, poissaoloja C) Ryhmä: sosiaali- ja terveydenhuollon perustutkinto, ryhmä valmistui toukokuussa 2009 Mari ja Mirja keskeyttivät viimeisenä opiskeluvuotena, töissä sairaalassa, palasivat opintoihin 3. jaksolle opiskeluvuosiLa- To T 2.opiskeluvuosiT3.opiskeluvuosi OAOOOAOTOOT!T! 1.opiskeluvuosi2.opiskeluvuosi3.opiskeluvuosi OOOATOOAOTTOATT!T! 1.opiskeluvuosi2.opiskeluvuosi3.opiskeluvuosi4.opiskeluvuosi OOOATOOLa-To T OTTTAATA!A! 1.opiskeluvuosi2.opiskeluvuosi3.opiskeluvuosi OOOAOOOTAOAAOTT!T! 1.opiskeluvuosi La- To T 2.opiskeluvuosi T 3.opiskeluvuosi T 4.opiskeluvuosi OOOAOTTT ja urh. ATAT T ja urh. TT!?T!? T!?T!? 4.opiskeluvuosi T!T! La-To T TT

A.Maija on erityisopiskelija puutarhatuotannon alalla. Hän siirtyi laajennettuun työssäppimiseen toisen opiskeluvuoden kolmannella jaksolla, koska opinnot eivät tukitoimista huolimatta edenneet. Tehtiin henkilökohtainen opiskelusuunnitelma: ammatilliset opinnot työssäoppien, ATOT oppilaitoksessa. Näin opinnot alkoivat sujua. Maija on suorittanut yhden jakson kukkakaupassa, yhden jakson puutarhamyymälässä, yhden kasvimaalla ja yhden kasvihuoneessa. Kaksi jaksoa attoja on ohjelmassa keväällä2012. Opinnot jatkuvat neljännelle opiskeluvuodella, tekee loput atot ja valmistuu lokakuussa vuonna B. Urheileva Matti opiskelee pintakäsittelyalaa. Hänelle luokkamuotoinen opiskelu on hankalaa ja poissaolot, niin urheilemisesta johtuvat kuin luvattomatkin, hidastavat myös opiskelua. Ensimmäisen opiskeluvuoden lopulla hänelle tehtiin laajennetun työssäoppimisen suunnitelma, tekee loput ammatilliset opintonsa työssäoppien, atot oppilaitoksessa. Näin mahdollistuu myös Matin urheileminen talvisaikaan. Matin opinnot venyvät neljännelle vuodelle. C. Lähihoitajaopiskelijat Mari ja Mirja lopettivat opinnot kesken muutama vuosi sitten. Palasivat opiskelemaan laajennettuun työssäoppimiseen ja tekivät kevään 2011 aikana opintonsa loppuun palkallisina työntekijöinä sairaalassa. Työyksikössä joustettiin työajoissa niin, että myös puuttuvat lähitunnit mahdollistuivat oppilaitoksessa. D. Mika suoritti autoalan opintonsa loppuun pikavauhtia laajennetussa työssäoppimisessa. Hän aloitti työvaltaisen opiskelunsa toisen opiskeluvuoden päätyttyä korjaamolla, jossa oli työskennellyt jo kaksi kesää kesätöissä. Nyt hän sai sieltä palkallisen työssäoppimispaikan, osaamista tunnistettiin ja tunnustettiin, teki puuttuvat ammattiosaamisen näytöt ja puuttuvan ATTO kurssin työvaltaisesti ja sai opintonsa päätökseen lokakuussa, yli puoli vuotta aiemmin kuin muut ryhmänsä opiskelijat. Lato-opiskelijoiden aikatauluja/tarinoita – verrattuna ryhmän aikatauluihin, Hyria,

Opiskelijan ohjaus La-To:ssa, Hyria Opiskelija Osallistuu opiskelusuunnitelman ja työvaltaisen suunnitelman tekoon. Suunnittelee opiskeluaan, asettaa tavoitteita, sitoutuu työpaikan ja La-Ton sääntöihin. Kehittää ammattiosaamistaan ja avaintaitojaan työpaikalla työskennellen. Valmistautuu näyttöön ja arvioi omaa suoritustaan A Opiskelussa tai ryhmässä vaikeuksia/erityisopiskelija B Keskeneräisiä kursseja, hitaasti etenevä C Opinnot aiemmin keskeytyneet D Opiskelussa muita nopeammin etenevä Ammattiopettaja, Suunnittelee opintojen työvaltaista suorittamista omalla alallaan. Osallistuu yksilöllisen opiskelusuunnitelman tekoon. Ammattiosaamisen näyttöön ohjaaminen ja sen arviointi. Auttaa/ohjaa/kannustaa. La-To projektipäällikkö Jaksosuunnitelman ja opiskelusuunnitelman tekeminen ja päivittäminen. yhteistyössä opiskelijan. opettajan, opon, ja työpaikkaohjaajan kanssa. Tekee yhteistyötä koko opiskelijan tukiverkoston kanssa. Auttaa/ohjaa/kannustaa. Opiskelijan oma opinto-ohjaaja Osallistuu yksilöllisen jaksosuunnitelman ja opiskelusuunnitelman tekoon. Auttaa/ohjaa/kannustaa. Muu tukiverkosto: Opiskelijahuolto Nuoriso-ohjaaja auttaa elämänhallintaan liittyvissä kysymyksissä, Kuraattori, terveydenhoitaja ja erityisopettaja ovat mukana opiskelijaa auttamassa tarvittaessa Työpaikkaohjaaja Osallistuu yksilöllisen työvaltaisen opiskelusuunnitelman tekoon. Ohjaa opiskelijan päivittäistä työskentelyä. Mahdollistaa opiskelijan tarvitsemia työtehtäviä. Ohjaa ammattiosaamisen näyttöön valmistautumista ja arvioi näytön. Auttaa/ohjaa/kannustaa 5