Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Nuoren urheilijan ravitsemus
Nuoren painijan ravitsemus
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Proteiinit.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
KASVIKSET.
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
HIILIHYDRAATIT.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Perustettu vuonna Nuoren urheilijan kehittyminen.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
2. Solun hienorakenne.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
HORMONIT Elimistön kemiallisia lähettejä (vrt. hermosto)
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Esityksen transkriptio:

Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle Matti Jaakkola

Ravintoaineiden ryhmittely hiilihydraatit proteiinit rasvat kivennäisaineet vitamiinit

Hiilihydraatit Hiilihydraatteja ovat sokerit, tärkkelys ja ravintokuituvilja Perunat, kasvikset, marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti hiilihydraatteja Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen energialähde. Suurin osa ruokavalion hiilihydraateista on peräisin kasvikunnan tuotteista, viljavalmisteista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

Proteiinit eli valkuaisaineet proteiinit eli valkuaisaineet jaetaan kasvi- ja eläinkunnan proteiineihin proteiinit koostuvat aminohapoista yksi proteiinimolekyyli voi koostua tuhansista aminohappomolekyyleistä elimistömme tarvitsee n. 20 erilaista aminohappoa pystyäkseen valmistamaan kaikki tarvitsemansa proteiinit

Proteiinilähteitä Proteiinia saa eniten eläinkunnan tuotteista: lihasta kalasta munista maitotuotteista jonkin verran pavuista (varsinkin soijapavuista), herneistä ja pähkinöistä.

Rasvat rasvat ovat terveydelle välttämättömiä rasvoista saadaan välttämättömiä rasvahappoja ja rasvaliukoisia vitamiineja rasvoista saadaan energiaa rasvoja käytetään ruuanlaitossa

Eri rasvatyyppejä rasvat ovat rasvahappojen mukaan joko tyydyttyneitä, tyydyttymättömiä tai monityydyttymättömiä monityydyttymättömät rasvat ovat peräisin kasvikunnasta ja ne ovat usein nestemäisiä tyydyttyneet rasvat ovat kiinteitä ja peräisin eläinkunnasta margariinia kovetetetaan eli hydrataan liittämällä niihin vetyä, jolloin niistä tulee enemmän tyydyttyneitä rasvat pilaantuvat eli härskiintyvät herkästi

Kivennäisaineet kivennäisaineita ovat mm. kalsium, fosfori, natrium, kalium, rauta, jodi, fluori, sinkki ja seleeni kivennäisaineet säätelevät elimistön kemiallisia reaktioita kivennäisaineet ovat uusien solujen rakennusaineita puutostilat aiheuttavat erilaisia haittoja esim. hemoglobiinin aleneminen korjataan syömällä rautatabletteja

Vitamiinit vesiliukoisia vitamiineja ovat C- ja B-vitamiinit eivät varastoidu elimistöön pitää saada päivittäin rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D-,E- ja K-vitamiini varastoituvat elimistöön yliannostuksen vaara

Vitamiinilähteet ja vaikutus A maito, juusto, kananmuna ja liha näkö- ja kasvuvitamiini B maito, juusto, kananmuna ja leipä vaikuttavat hermoston ja ruuansulatuksen toimintaan C hedelmät, peruna, vihannekset ja marjat suojaa vilustumiselta ja kuumeelta, parantaa yleiskuntoa, parantaa raudan imeytymistä D maito, kala, aurinko ja rasvat parantaa kalsiumin imeytymistä E vilja, kananmuna, rasvat ja vihannekset toimii antioksidanttina eli hapettumisen estoaineena K vihannekset osallistuu veren hyytymiseen

Tämän esityksen tietolähteitä ovat mm. Tietolähteet Tämän esityksen tietolähteitä ovat mm. http://www.tkukoulu.fi/~pvapola/ravintoaineet.htm http://www.kutri.net/ravintomadesimple.html