Arvonlisävero budjetoinnissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KONEIDEN JA KALUSTON HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Advertisements

Varainhankinnan uusi aikakausi!
Arvonlisävero kirjanpidossa
Kirjanpito yritystoiminnassa
MATKATOIMISTOJEN MARGINAALIVEROMENETTELY JA PARI MUUTA MIELENKIINTOISTA ASIAA PIKAISESTI Ari Pajukoski.
Holvi.com -maksutili 1 Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa
BUDJETOINTI Tarja Huovinen kouluttaja
Hinnoittelu ja kannattavuus matkailu- ja ravitsemisalalla
Laskentatoimen perusteita
Budjetoinnin eri muodot
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Ulkomaankaupassa Lähde: Tomperi, Kehittyvä kirjanpitotaito
Esimerkki 1, s. 75 (74) € talletettiin pankkiin vuodeksi Korko 3,55 %
Arvonlisä-verotuksen perusasioita
Budjetointi.
Kirjanpito yritystoiminnassa
Ennakkomaksut Saadut ennakkomaksut Maksetut ennakkomaksut Muut ennakot
Moni aloittava yrittäjä aliarvioi ajan, joka kuluu ennen kuin liikeidea alkaa tuoda rahaa yritykseen
Rahoitustoimen kirjaukset
Arvonlisävero ulkomaankaupassa
Näkökulmia luomun kannattavuuteen
Lamppu NY – Välähtävää toimintaa!. NY 6h -leiri Aurinkokennovarjostin.
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Taloushallinnon ammattitutkinto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Päiväkirja Liiketapahtumat aikajärjestyksessä
Verotuksen perusteet - Johdanto
Metsävähennys Timo Hannonen Mhy Päijät-Häme.
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Metsänomistajan verosuunnittelua
ESIMERKKI KANNATTAVUUSLASKELMASTA:
Verotuksen perusteet - johdanto
Esittely koululaisille Verohallinto 2015
MAB3 prosenttilasku.
Kirjanpidon perustekniikka
MAATILAN VERO-SUUNNITTELU VUODEN PÄÄTTYESSÄ
Kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
 Useimmissa kahviloissa tuotteet rekisteröidään kassakoneeseen, asiakas maksaa heti ja kuitti tulostuu saman tien  Isoimissa kahviloissa joissa tarjoillaan.
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta 1 Sisältö Johdanto kannattavaan yritystoimintaan Kustannukset Tuotehinnoittelu Kannattavuuslaskelmat Investoinnit/poistot.
Tuotehinnoittelu -Perustana yrityksen hinnoittelustrategia: asiakkaat ja kilpailijat huomioitava -Kustannukset tiedettävä riittävällä tarkkuudella -Sopii.
Arvonlisäverotus Verohallinto. Sisältö Mikä on arvonlisävero Kuka on arvonlisäverovelvollinen Mistä toiminnasta arvonlisäveroa maksetaan Paljonko arvonlisäveroa.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
(Osake)transaktiokulujen käsittelystä arvonlisäverotuksessa OTT, hallintoneuvos Mikko Pikkujämsä Suomen Veroasiantuntijat ry
ARVONLISÄVERO. Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun myyntihintaan. Arvon­lisävero on tarkoitettu kuluttajan maksettavaksi.
MYYNTIRESKONTRA. RESKONTRA Yritys kirjaa myyntilaskunsa myyntireskontraan ja ostolaskunsa ostoreskontraan Mikä on reskontra? Miten reskontra.
Rahankäyttö vaatii harkintaa s Nordean viime marraskuussa (2011) julkistama tutkimus antaa osviittaa yleisistä suuntaviivoista: Viikkorahaa.
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
19 Yritys tavoittelee voittoa s
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
Hinnoittelu- ja kannattavuus Talouden seuranta
Kaksinkertainen kirjanpito
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Prosenttilaskennan kertausta
EmCen käyttöönotto.
Likviditeettiriskit.
Arvonlisävero Välillinen vero
Suomen verotus selkokielellä
ARVONLISÄVERO Heli Kortesalmi.
Taloudellisen tiedon lukeminen/tulkitseminen: Tuloslaskelma ja tase
Osto- ja myyntiprosessi
Käsitteitä yrittäjyydestä
Budjetointi.
Sisäinen laskentatoimi
Osto- ja myyntiprosessi
VAIHTO-OMAISUUDEN HANKINTAMENON JAKSOTTAMINEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ
Esityksen transkriptio:

Arvonlisävero budjetoinnissa

Arvonlisävero välillinen vero, joka sisällytetään tuotteesta maksettavaan hintaan yrityksen näkökulmasta läpikulkuerä, joka vaikuttaa yrityksen rahavirtoihin Ei ole yritykselle tuloa tai menoa Jää lopullisen kuluttajan kustannukseksi

Myynnin arvonlisävero Arvonlisävero lisätään myytävän tuotteen verottomaan hintaan Myyntituotto yritykselle 100 + 24 % alv => myyntihinta asiakkaalle 124 €. Laskulle myytäessä yritykselle muodostuu siis 124 euron suuruinen myyntisaaminen asiakkaalta (=> Taseen myyntisaamisissa alv mukana), mutta yrityksen tuloa siitä on vain 100 (=> myyntitulo tulosbudjetissa)

Myynnin arvonlisävero Asiakas siis maksaa tuotteesta yritykselle 124 (=>Rahaa kassaan rahoitusbudjetissa), Yritys tilittää myynnin arvonlisäveron myyntiä seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä (=> vaikuttaa rahoitusbudjetin kassavirtoihin) Tilitykseen saakka maksamaton alv on velkana taseessa.

Hankintojen arvonlisävero Yrityksen ostaessa toisilta yrityksiltä arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluja, näiden hintaan sisältyy arvonlisäveroa, jonka siis yritys joutuu maksamaan Ostohintojen yhteydessä maksamansa arvonlisäveron yritys saa vähentää myynnistä aiheutuvista arvonlisäveroista, joten yrityksen kustannukseksi jää vain arvonlisäveroton hinta

Hankintojen arvonlisävero Esimerkki: Ostettu tuote, jonka arvonlisäverollinen ostohinta on 49,60. Tähän sisältyy 24%:n alv-kannan mukaan arvonlisäveroa 9,60, joka saadaan vähentää myynnistä suoritettavasta arvonlisäverosta. Jos tuote hankittu velaksi, hankinnasta aiheutuva ostovelka pitää sisällään arvonlisäveron. (=> Taseen ostoveloissa)

Hankintojen arvonlisävero Yritys siis maksaa toimittajalle arvonlisäverollisen summan 49,60 (=>huomioitava rahoitusbudjetissa ostojen kassastamaksuissa) Hankintameno yritykselle on 40 (=> tulosbudjettiin alviton summa) Vähennettävä alv 9,60 vähentää ko. kuukaudelta myynnistä suoritettavaa arvonlisäveroa (huomioitava taseen alv-velassa ja siten myös alv-maksun suuruudessa rahoitusbudjetissa)

Hankintojen arvonlisävero Huomaa, että koska alv saadaan vähentää myös pitkävaikutteisten tuotannontekijöiden hankinnoista, hankintamenoksi ja siten poistopohjaksi näissä jää arvonlisäveroton hinta. kiinteistökauppa ja pääsääntöisesti kiinteistöjen vuokraustoiminta ovat arvonlisäverotonta toimintaa. Edustuskuluista ja henkilöautoihin kohdistuvista menoista (yleensä) ei alvia saa vähentää.

Yhteenveto Tulosbudjetin erät ovat arvonlisäverottomia Poikkeus henkilöauto ja edustus Rahoitusbudjetissa arvonlisävero vaikuttaa: Myynnin kassaan maksuihin (arvonlisäverollisia) Ostojen ja muiden arvonlisäverollisten hankintojen kassasta maksuihin (arvonlisäverollisia) Arvonlisäverotilityksiin, jotka tapahtuvat arvonlisäverovelan syntymistä seuraavan toisen kuukauden aikana. (Esim. tammikuun alv maksetaan maaliskuussa)

Yhteenveto Taseessa Aktivoidut menot ovat arvonlisäverottomia (Rakennukset, koneet ja kalusto ja varasto) Myyntisaamiset ja ostovelat ovat arvonlisäverollisia Tase-erään Muut velat sisältyy tilittämätön arvonlisäverovelka (Yleensä kahdelta edeltävältä kuukaudelta. (Jos vähennettävä arvonlisävero > myynnistä suoritettava alv => tase erään Muut saamiset syntyy arvonlisäverosaaminen)