Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Käsitteitä yrittäjyydestä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Käsitteitä yrittäjyydestä"— Esityksen transkriptio:

1 Käsitteitä yrittäjyydestä

2 Käsitteitä Liikeidea Liiketoimintasuunnitelma Yrityksen sidosryhmät
Vastaa kysymyksiin mitä, kenelle, miten ja millä imagolla. Liiketoimintasuunnitelma Sisältää esim. yritysmuodon valinnan, talouden ja markkinoinnin suunnittelun, tuotteiden, palveluiden, tuotannon sekä henkilöstösuunnittelun. Yrityksen sidosryhmät Yrityksen toiminnassa mukana olevia sidosryhmiä ovat esim. asiakkaat, työntekijät, tavarantoimittajat, viranomaiset, rahoittajat ja vakuutusyhtiöt.

3 Y-tunnus Tase Liikevaihto
Yritys- ja yhteisötunnus on yksilöllinen tunnus, jonka viranomainen antaa yritykselle ja yhteisölle. Y-tunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Y-tunnusta tarvitaan laskuihin, sopimuksiin ja viranomaisten kanssa asioidessa. Tase Tase kertoo yrityksen varallisuuden, velat ja oman pääoman tilikauden viimeisenä päivänä. Liikevaihto Valmistettujen tuotteiden tai tuotettujen palvelujen myynnistä saadut kokonaistuotot ilman arvonlisäveroa.

4 Tuloslaskelma Tilinpäätös
Tuloslaskelmasta nähdään tulojen määrä ja se, mihin rahaa on kulunut. Tuloslaskelma sisältää myös tuloksen: onko tilikauden tulos voitollinen vai tappiollinen. Toisin sanoen tuloslaskelma kertoo yrityksen kannattavuudesta. Tilinpäätös Tilinpäätös kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman. Tilinpäätökseen kuuluvat tuloslaskelma, tase, rahoituslaskelma ja liitetiedot.

5 Kannattavuuslaskelma
Rahoituslaskelma Laskelmassa selvitetään rahan tarve ja mistä rahaa saadaan (oma pääoma, ulkoinen pääoma). Luetellaan kaikki investoinnin ja hankinnat, jotka täytyy ennen toiminnan aloittamista tehdä. Kannattavuuslaskelma Laskelma kertoo, paljonko tuotetta tai palvelua pitää myydä, että yritystoiminta kannattaa. Laskelma myös kertoo, millä hinnalla tuotetta kannattaa myydä suhteessa toiminnan kuluihin, niin että se on kannattavaa.

6 Arvonlisävero Kirjanpito
Palveluiden ja tuotteiden myyntihintaan pitää lisätä arvonlisävero. Tavaroihin ja palveluihin lisätään yleensä 24 prosenttia arvonlisäveroa, mutta esimerkiksi ateriapalveluihin 14 prosenttia ja liikuntapalveluihin 10 prosenttia. Tilitetään valtiolle. Kirjanpito Kirjanpito pitää erillään yrityksen rahat, tulot ja menot yrittäjän omista rahoista, tuloista ja menoista sekä samalla muiden yritysten rahoista, tuloista ja menoista. Kaikki tiedostot ja paperit, jotka syntyvät, kun asioidaan toisten yritysten, asiakkaiden, toimittajien, pankkien, vakuutusyhtiöiden ja viranomaisten kanssa, ovat kirjanpitoaineistoa.

7 Starttiraha Aloittava yrittäjä voi hakea starttirahaa yrityksen alkutaipaleelle. Ehtona on, että päätoimiseksi yrittäjäksi siirrytään heti opiskelujen jälkeen, palkkatyöstä tai kotityöstä. Myös työttömät tai irtisanotut voivat hakea starttirahaa. TE-toimisto päättää, riittävätkö yrityssuunnitelma ja hakijan valmiudet tuen saamiseen. YEL Kukaan ei maksa yrittäjän puolesta vakuutuksia ja maksuja, joten yrittäjän on tehtävä se itse. Yrittäjän ainoa lakisääteinen eli pakollinen vakuutus, joka turvaa yrittäjää liiketoiminnan vähentyessä tai päättyessä sairauden, työttömyyden tai normaalin ikääntymisen takia.

8 YRITYSMUODOT

9 Yritysmuodot: henkilöyhtiöt
Yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi, tmi) Sopii yritysmuodoksi yrittäjälle, joka haluaa tehdä pienimuotoista yritystoimintaa. Harjoittaa itsenäistä yritystoimintaa yksin tai yhdessä perheenjäsenten kanssa. Yrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan yrityksen veloista.

10 Yritysmuodot: henkilöyhtiöt
Avoin yhtiö (Ay) Usean yrittäjän yhteenliittymä. He ovat toistensa yhtiökumppaneita. Yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista yhtiön velvoitteista.

11 Yritysmuodot: henkilöyhtiöt
Kommandiittiyhtiö (Ky) Toimii muuten samoin kuin avoin yhtiö, mutta siinä on ainakin yksi nk. äänetön yhtiömies, joka vastaa yhtiön velvoitteista vain yhtiöön sijoittamansa omaisuuspanoksen määrällä.

12 Yritysmuodot: pääomayhtiöt
Osakeyhtiö (Oy) Osakeyhtiön omistavat osakkaat, jotka sijoittavat rahaa yritykseen. Yksikin henkilö voi omistaa osakeyhtiön. Minimiosakepääoma yksityisessä osakeyhtiössä on euroa. Osakas ei vastaa yhtiön veloista. Osuuskunta Osuuskunnan muodostamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä. Osuuskunta tukee jäsentensä taloudenpitoa ja elinkeinoa tuottamalla jäsenilleen palveluja. Jäsen ei vastaa henkilökohtaisesti osuuskunnan veloista.

13 Tutustu myös diasarjan lähteisiin:
Suomen Yrittäjien verkkosivut tarjoaa kattavan tietopankin kaikesta yrittäjyyteen liittyvästä, sekä Suomen Yrittäjien jäsenille maksuttomat vero- ja lakineuvontapalvelut, edunvalvontaa, verkostoja ja rahanarvoisia jäsenetuja. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2018, Uusyrityskeskus Uusyrityskeskukset tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa aloittaville yrittäjille.

14


Lataa ppt "Käsitteitä yrittäjyydestä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google